Rodinná sága napříč časem i prostorem

jako-po-dratku-nahled
Podzim je v plném proudu, večery se prodlužují… Tak proč si nevychutnat delší rodinnou ságu? Dnešní kniha vás přenese jak do Evropy, tak do Ameriky 19. století, kde na vás čeká příběh o přátelství za časů monarchie a zlaté éry továren a železnic.

Poutavá generační sága začínající v roce 1850 vás provede dvěma stoletími a dvěma světadíly. Ve stejné době, kdy železnice spojila Vídeň s Hamburgem a parníky vytlačily plachetnice na cestě do Ameriky, se v divokých kysuckých horách narodí Zoltán. Chudou drátenickou rodinu živí hlavně matka Maria, ale hospodářství sama nezvládá, a proto se na radu světaznalého kmotra vydává za lepším. Míří do Ústí nad Labem, donedávna ospalého města, které se díky trati, řece a nekonečným zásobám uhlí stalo přes noc neuvěřitelně kypícím centrem nové éry, s desítkami továren a s největším přístavem celé monarchie, kde se mísily osudy tisíců lidí mnoha národností. Tak začíná napínavá odysea, která čtenáře zavede z Horních Uher až do Ameriky, příběh o přátelství u táborových ohňů a o nelehké snaze obstát ve světě uhelného kouře.

Jako po drátku

Autor: Ondřej Šanc

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4435-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Jako po drátku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Ve skutečnosti se nehnul ani lístek a slova otce Veleba, jak mu všichni říkali, zanikala v bzučení včel a vrzání lučních kobylek. Slunce prohřívalo letité bednění stěn i členěná okna a tetelící se prach v jeho paprscích ostře ohraničoval světlé a tmavé pruhy, které dělily vnitřek kostela jako léta na polenu.
Mária seděla v předposlední řadě sama. Jeden paprsek jí svítil přímo do obličeje. Nenápadně, aby si nikdo nevšiml, se začala pomalu naklánět ze strany na stranu a pozorovala zářivou čáru na svém těle. Lehce se svezla po ošoupané dřevěné lavici, potom opatrně, jako do horké vody, strčila špičku bosé nohy do slunečního pruhu. Pomalu nechala světlo dojít přes sepranou, kdysi temně modrou řasenou sukni až k bokům a zároveň srovnávala záda, aby ze stínu první zazářilo mírně vyklenuté břicho. Sepjala na něm ruce, jako by ho chtěla schovat v jejich stínu, a potom v nich nechala jen malou škvírku, kterou si znovu pustila paprsek na tělo. Jak hýbala rukama, kreslila si sluncem dítě na červenou vyšívanou vestičku. Oči mělo ze dvou malých mosazných knoflíčků. Když se opřela, třpyt oček pohasl. Zavřela taky oči a spokojeně se zhluboka nadechla.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Ondřej Šanc (*1979) se narodil a vyrůstal v Ústí nad Labem, v prostředí chátrajících historických čtvrtí, továrních zdí a věčného kouře. Víkendy trávil s oddílem i sám na výpravách do okolní divočiny, rád četl a bavila ho historie. Po revoluci nastoupil na sedmileté gymnázium a od šestnácti se začal toulat stopem po Evropě. Ve stejné době se prostřednictvím tzv. Living History začal intenzivněji zajímat o kulturu a historii původních obyvatel Ameriky, což mu vydrželo dodnes. Studoval na učitele angličtiny a dějepisu, ale studium nedokončil kvůli vášni pro cestování. Doučoval angličtinu, pracoval jako údržbář v nevadské poušti, dělal skladníka v továrně, až se nakonec stal sociálním pracovníkem. V roce 2004 s ženou koupili roubený statek v Českém středohoří, kulturní památku, kterou trpělivě opravují a kde vybudovali a provozují rodinnou biofarmu. Na statku také žijí a vychovávají tři syny.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část produkce tvoří překladová literatura. Důraz klade na anglofonní literatury; „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA), jež českým čtenářům nabízí autory jako Kazuo Ishiguro, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Marilynne Robinsonová, Thomas Pynchon, Nicole Kraussová, Michael Chabon či Nick Cave.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJako po drátku

Šanc, Ondřej

Argo, 2024

Napsat komentář