Zaposlouchejte se do historie

alma-cd-nahled
V dnešním článku vám představíme knihu – ne, rovnou audioknihu – o svobodě, lásce, sesterství, bratrství, ale i o rasismu, otrokářství a kolonialismu. Zaposlouchejte se do historií protkané beletrie, pro jejíž napsání se autor inspiroval svým vlastním pobytem v Pobřeží slonoviny.

Není svobody těla bez svobody duše. Platí to jak v čase zotročení, tak v čase dospívání.
Rok 1786. V jednom západoafrickém údolí se znenadání objevil bílý kůň. Uchvácený hošík Lam se sveze na jeho hřbetě, zvíře s ním odcválá – a třináctiletá sestra Alma vzápětí vyráží po stopách uneseného bratra. Jenže svět na nedalekém Pobřeží slonoviny omývaném vodami Atlantiku se k uzoufání liší od útočiště, kde byli sourozenci doteď doma. Někteří jsou v něm otroci, kdežto druzí je loví, prodávají a neslýchaně si mastí kapsy. K nejvýnosnějším úlovkům patří právě příslušníci kmene, z nějž pocházejí Alma a její rodina. Na jedné otrokářské lodi bičované oceánskými větry právě hoch jménem Josef Mars ulil do kapsy vzácné kapitánské hodinky, zatímco jistá středostavovská slečinka z přístavu La Rochelle dumá, jestli je pro ni tenhle život nejlepší…

První díl nové trilogie od autora světoznámých epopejí VangoTobiáš Lolness zachycuje svět těsně před Velkou francouzskou revolucí, kdy se i jeho vlast podílela na zotročování jiné rasy. V tapiserii dětských osudů, které se dramaticky proplétají a vrství, spisovatel opět skládá poetický hold svobodě. Nejen té, již symbolicky oslavuje Bartholdiho a Eiffelova socha v newyorském přístavu, nýbrž hlavně té, kterou musíme mít každý v sobě. Jen tak uhájíme rovnost, volnost a bratrství.

Alma I – Vítr se zvedá CD

Autor: Timothée de Fombelle
Přeložila: Hana Zahradníčková
Interpret: Igor Bareš

ISBN: 8594169486758
Doporučená cena: 370 Kč

Knihu Alma. Vítr se zvedá CD vydalo nakladatelství OneHotBook.

Ukázka textu

Jako první se napakují loděnice, které vyrábějí lodě, zaplaceno dostanou lesníci, obchodníci se dřevem, řemeslníci a všichni lidé v přístavu, pak manufaktury z celé Francie i odjinud, výrobci sucharů i mizerných pušek, taftu, hedvábí, pálenky, dále nožíři, výrobci měděných a cínových rendlíků… Toho všeho se nakoupí hromady. Tak se zbavují zlata.

Přečtěte si celou ukázku.

Poslechněte si také ukázku v audiu.

O autorovi

Timothée de Fombelle (*1973) je hoch z pařížské čtvrti Marais doprovázel otce-architekta na zakázky do frankofonní Afriky a matku zase mezi ochotníky. Snad proto se v říši múz toužil blýsknout na prknech, jež znamenají svět – v sedmnácti šéfoval herecké družině a v osmadvaceti prorazil díky hře Maják. Další hrou Tančím odjakživa (2003) už zahajoval avignonský festival a pokračoval výboji v oblasti muzikálu či baletu. Dětská záliba ve stromových domcích mu poskytla východisko k alegorii Tobiáš Lolness (2006–2007, č. 2007 a 2008), jejíž neohrožení tvorečkové okouzlili nejen dospívající publikum ve více než 40 zemích, ale i porotu mezinárodní Andersenovy ceny a prémie Stříbrné pero. Famózní úspěch díla vbrzku umožnil vydat fantazii Má planeta Celestýna (fr. 2009) a připomenout autorův faktický debut Viktoriiny sny (fr. 2002 a 2012). O ztrátě nevinnosti a ceně svobody v čase meziválečného střetu dobra se zlem pojednává diptych Vango (2010 a 2011, č. souborně 2013), ověnčený Prix Livre en tête, Prix Les Mordus de polar i Prix jeunesse. Knihy Dva životy pana Perla (2014, č. 2015), Země Nezemě (fr. 2017) a miniatura Gloria (2019, č. 2021) oslovily i dospělé. Inspirace ze spisovatelova dávného pobytu v Pobřeží slonoviny zaznívají v trilogii Alma (fr. od 2020, č. opět Baobab), v níž novopečený rytíř Národního řádu za zásluhy líčí strasti dětí v otrokářském světě před vypuknutím Francouzské revoluce.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretovi

Igor Bareš (*1966) studoval JAMU v Brně, tři sezony působil v Divadle bratří Mrštíků, pak strávil 11 sezon v Národním divadle Brno a následovalo období na volné noze. V letech 2005–2016 byl členem souboru Národního divadla v Praze, od roku 2015 je členem souboru Divadla na Vinohradech, ale hostuje i na mnoha dalších scénách. Jednou byl nominován na Cenu Thálie, dvakrát na Cenu Alfréda Radoka a třikrát na Českého lva. Filmoví diváci ho znají ze snímků Výlet, Sluneční stát, Hezké chvilky bez záruky, Muži v říji, Největší z Čechů, Hořící keř, Fair Play a dalších. Zahrál si též v řadě televizních inscenací a seriálů: Četnické humoresky, Zdivočelá země, Krev zmizelého, Hraběnky, Pojišťovna štěstí, Horákovi, Případy 1. oddělení, Život a doba soudce A. K., První republika… Vedle herectví se věnuje i dabingu.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlma. Vítr se zvedá (audiokniha)

Fombelle, Timothée de

OneHotBook, 2024

Napsat komentář