Nevyřízené účty

Obhajoba
Jak se dostat ze svízelné situace? Bývalý právník a podvodník Eddie Flynn ví, že stačí nepanikařit a přemýšlet! Ovšem dokáže to i pod hrozbou smrti?

To se dozvíte v knize Obhajoba, kterou napsal Steve Cavanagh. Čeští čtenáři se s autorem setkávají poprvé – Obhajoba je prvním jeho vyprávěním, které v češtině vyšlo. Protože jde o bývalého právníka, jistě vás nepřekvapí, že do právnického prostředí zasazuje i své příběhy. Stejně jako on má i jeho hlavní hrdina Eddie právnické vzdělání.

Eddie Flynn skrývá temnou minulost – dříve patřil k pouličním rváčům a podvodníkům. (přechytračil právní zástupce s milionovými platy ještě předtím, než sám začal právo studovat). Jenže nebezpečné hry už nějakou dobu nehraje… Zvolil si správnou stranu: téměř devět let pracoval jako právník. Právě proto se nyní dostal do hledáčku muže jménem Olek Volchek. Jde o šéfa ruské mafie, zabijáka a drogového dealera, který kvůli obvinění z vraždy nutně potřebuje právního zástupce. A už si vybral, kdo ho bude zastupovat: Eddie Flynn, nejlepší právník v New Yorku!

Poslouchejte, já už praxi neprovozuju. Právním záležitostem se už skoro rok nevěnuju. Nemůžu vám pomoct. (str. 14)

Nutno podotknout, že Olek nepatří k lidem, kteří by jiné o něco prosili. Pouze vydává rozkazy a záporné odpovědi nebere v potaz. Pokud mu někdo odporuje, využije všechny dostupné prostředky, aby ho přinutil spolupracovat – např. výhrůžky smrtí, únosy blízkých osob atd.

Nepracuji pro lidi, kteří mi vyhrožují.
Nemáte na výběr, pane Flynne, jsem váš nový klient. (str. 17)

Jenže Olek a jeho lidé nejsou prvními zabijáky, kteří Eddiemu kdy vyhrožovali. S lidmi jako Volchek měl co do činění celý život: jako s přáteli, nepřáteli, dokonce i s klienty. Měl by si tedy umět poradit i s šéfem ruské mafie! Nebo ne?

Mám třicet jedna hodin. Třicet jedna hodin na to, abych podrazil ruskou mafii. (str. 30)

Steve Cavanagh se nedokázal vyhnout různým klišé: stejně jako mnoho jiných hlavních hrdinů (typicky různí detektivové) ani Eddie neustál vše, s čím se během své právnické kariéry potýkal. I on pracoval na případu, který ho naprosto zlomil. Své emoce utápěl v alkoholu. Kvůli tomu ztratil svou rodinu i sám sebe. Nicméně vzpamatoval se: rozhodl se nastoupit na odvykací léčbu a přestat se věnovat právním záležitostem. Myslím, že bez zápletky se ztroskotáním hlavního hrdiny by se příběh bez problémů obešel, aniž by ztratil na zajímavosti. Na druhou stranu chápu, že se tak autor více snažil zapůsobit na čtenáře: jen kvůli Olekovi totiž musí Eddie opět vkročit do soudní síně.

Naopak považuji za skvělý nápad zkombinovat v jedné postavě (bývalého) podvodníka a právníka. Eddie ví, jak vypadá život na straně dobra i zla. V minulosti se sám často pohyboval na hraně a za hranou zákona. Dovednosti a techniky, které si osvojil a používal jako úspěšný podvodník (např. odlákání pozornosti, sugesce, záměna záměru atd.), následně využíval i v soudní síni.

Ve skutečnosti jsem se nezměnil. Jen jsem změnil způsob podfuku. (str. 21)

Bavila mě analýza postav, kterou Eddie prováděl. Umí velmi dobře odhadnout lidi, což se mu při setkání s Olekem a jeho muži hodí. I když dříve býval ostražitější, jeho instinkt ho zatím neopustil. Ví, na co si má u ostatních dávat pozor. Umí odlišit přirozenou lidskou reakci od manipulování s emocemi.

Mám ráda příběhy odehrávající se v právnickém prostředí a ani tento mě nezklamal. Eddie je brilantní právník, který v soudní síni předvede pořádnou show. Tak si ji nenechte ujít!

Knihu Obhajoba vydalo nakladatelství Vendeta a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObhajoba

Cavanagh, Steve

Vendeta, 2024

Napsat komentář