Opera není divadlo

Pratchett_Maskarada_audio
Provozovat dům Opery může být zajímavá výzva. Nebo také velké zklamání. Úspěch uměleckého podniku totiž závisí na mnoha faktorech a pěvci ani hudebníci zdaleka nejsou jedinými, kdo jej mohou ovlivnit. Své slovo může mít Duch opery, stejně jako programový ředitel.

Další z titulů Terryho Pratchetta ve zvukové podobě představilo vydavatelství OneHotBook ve druhé polovině května 2024. Tentokrát jde o osmnáctý svazek série Úžasná Zeměplocha s názvem Maškaráda (Maskerade, 1995, česky prvně 1998). Podle překladu Jana Kantůrka audioknihu načetla Zuzana Slavíková.

Naše poslední setkání s Úžasnou Zeměplochou se odehrálo na jaře tohoto roku u příležitosti představení jedenácté knihy série Pátý elefant (The Fifth Elephant, 1999, česky prvně 2001). Ta je současně pátým titulem podsérie o Městské hlídce, jejímž interpretem je Jan Zadražil. Fanoušci Terryho Pratchetta a současně aktivity vydavatelství OneHotBook na tomto poli ale nejspíš už minimálně tuší, že když je u mikrofonu Zuzana Slavíková, půjde v případě Maškarády o podsérii o zemněplošských čarodějkách. A je tomu skutečně tak. Jedná se o pátý svazek o čarodějkách. Hned tři předchozí už v nabídce vydavatele najdete také, konkrétně Soudné sestry (Wyrd Sisters, 1988, česky prvně 1995), Čarodějky na cestách (Witches Abroad, 1991, česky prvně 1996) a Dámy a pánové (Lords and Ladies, 1992, česky prvně 1997).

Maškaráda se odehrává převážně v pověstném Ankh-Morporku a točí se kolem slavné Opery. Dům i se vším v něm přešel do rukou nového majitele, který ovšem o opeře ani divadle neví téměř nic. Má jen představu, že opera přeci nemůže být nic složitého a není tedy důvod, aby nevydělávala. Záhy se ukáže, že vést Operu není vůbec tak snadné, jak se mohlo zpočátku zdát. Zvlášť, když se začnou dít podivné věci. Budovou se prohání Duch opery, na jevišti i v zákulisí začínají přibývat mrtvoly, kdosi zničí všechny nástroje a tak dále – zkrátka destrukce se zdá být špatným žertem tajemného Ducha. Jenže, kdo je to? A je opravdu pachatelem? Problém nemůže vyřešit nikdo jiný než Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová. A jejich bývalá sousedka, mladičká Anežka Nulíčková, která se touží stát operní hvězdou. Hlas má zázračný, jen tělo neodpovídá představám divadelního manažera. Naštěstí existuje cosi jako umění dabingu…

Zuzana Slavíková se tentokrát doslova překonává. Až dosud byl mým nejoblíbenějším interpretem audioknih Terryho Pratchetta (když nepočítám dnes už téměř historické nahrávky Jana Kantůrka) Jan Zadražil. Ale po poslechu Maškarády jsem si naprosto jist, že mu jeho kolegyně minimálně šlape na paty. Skvělý přednes prosycený velkou škálou hlasů specifických pro konkrétní postavy dělá z poslechu této audioknihy úžasný zážitek, který si v ničem nezadá se špičkovým velkofilmem. Ne, vlastně je určitě lepší. Posluchač si totiž může udělat vlastní představu o tom, jak kdo vypadá, a není tak svazován výběrem herců, který ne vždy člověku do jeho vlastních vizí sedne. To se mi stalo v případě seriálu o Městské hlídce The Watch z roku 2021 z produkce BBC America – tam mi obsazení vůbec nesedlo, tak jsem sledování raději oželel. Zatímco poslouchat Janem Zadražilem načtené příběhy mohu stále dokola.

Čtyři stovky stránek tištěné předlohy se v audioknize proměnily ve víc než třináct hodin poslechu. Čtyřicet dva stop ve formátu mp3, plus dalších deset ukázek z tvorby OneHotBook se vměstnalo na dva kompaktní disky. Ty jsou uloženy v klasickém čtyřdílném papírovém přebalu s ilustracemi Joshe Kirbyho a s medailonky jak autora, tak interpretky.

K mému velkému nadšení se počet zvukových verzí titulů Terryho Pratchetta nahraných díky vydavatelství OneHotBook vyšplhal již k celému tuctu, přičemž dvě další audioknihy jsou již ohlášeny jako připravované. Budou to Carpe jugulum s pořadovým číslem v sérii dvacet tři a Svobodnej národ, který vyšel jako třicátý. Už se na ně opravdu těším. A co vy?

Audioknihu Maškaráda můžete objednat přímo na stránkách vydavatelství OneHotBook.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaškaráda

Pratchett, Terry

OneHotBook, 2024

Napsat komentář