Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. října 2024

nenechte_si_ujit
Před námi je nový říjnový týden a s ním přichází i pozvánky na různé akce pro všechny milovníky literatury. Těšit se můžete třeba na besedu s Lucií Ortegou, Olgou Stehlíkovou, Lucií Kunešovou či Jiřím Hájíčkem. 

Baví vás psaní, ale zatím píšete jen „do šuplíku“? Nebo patříte k publikujícím autorům? Využijte příležitost, kterou nabízí Regionální knihovna Karviná, a v pondělí 7. října seznamte se svou tvorbou další literární nadšence. Setkání začíná v zasedací místnosti v 16.00.

V úterý 8. října dorazte do Městské knihovny v Praze na besedu s Lucií Ortegou. Ve své literární tvorbě se ráda pohybuje na pomezí fantasy a jiných žánrů. Často využívá motiv prolínání s reálným světem a zapojuje mytologické prvky. Znát můžete např. její sérii Světla nad močálem či fantasy příběh Soumrak Edenu. Chcete vědět, odkud bere inspiraci? Proč ráda spojuje fantasy s vážnými tématy? Jak tvoří postavy a magické světy a které tři věci musí mít vždy po ruce, když jde psát? Tak buďte na pobočce Lužiny v 17.30.

Ve středu 9. října jsou děti i jejich rodiče zváni do Městské knihovny v Praze na besedu se spisovatelkou a držitelkou mnoha ocenění (včetně Magnesie Litery za poezii) Olgou Stehlíkovou. Čeká vás čtení vybraných ukázek a představení knih Mojenka, Výkladový slovník, Já, člověk, Kluci netančej, Kařut a Řabach a Mehlo, Šika, Kňuba a Motora. Dozvíte se také, jaké další knihy autorka chystá. Beseda začíná na pobočce Korunní v 17.00.

Přesuneme se do Benešova, kde se ve středu 9. října můžete setkat se spisovatelkou Lucií Kunešovou. Psaní se začala intenzivně věnovat až v dospělosti, ale stát se spisovatelkou toužila už od dětství a to, že se jí to povedlo, bere jako svůj splněný životní sen. Představí vám svůj román Ztracena v čase – příběh dvou žen, které od sebe dělí čtyři sta let… Více zjistíte v městské knihovně v 18.00.

A ve stejný den, tedy ve středu 9. října, se v Ústí nad Labem koná stand-up comedy spojená s autorským čtením Pavla Tomeše. Představí vám svou knihu s názvem 13! – mozaiku třinácti povídek, v nichž se postavy dostávají do neobvyklých situací, které ne vždy dopadnou dobře. Provede vás autorským i nakladatelským procesem a představí vám i svoje další knihy, například humorný román o smrti Až na ten konec dobrý oceněný Cenou čtenářů Magnesia Litera 2022. Začátek je v 18.00 v přednáškovém sále Knihovny Ústeckého kraje.

Ve čtvrtek 10. října si v Brně nenechte ujít setkání se spisovatelem Jiřím Hájíčkem. Jde o autora mnoha úspěšných románů – za všechny jmenujme například Selský barokoRybí krevDešťová hůl či Plachetnice na vinětách. Nyní představí svou novou knihu Drak na polní cestě: román ze současného venkova, který čelí tlakům velkého byznysu. Začátek je v brněnském Martinusu v 18.00.

V Havlíčkově Brodě se v pátek 11. října a v sobotu 12. října koná podzimní knižní veletrh, kterého se zúčastní více než 150 nakladatelů z celé České republiky. Součástí veletrhu je i bohatý doprovodný program. Přijďte do Kulturního domu Ostrov od 10.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář