Biografické střípky

tipy uvod pondeli (1)
Pokud vás zajímají silné a opravdové lidské osudy a příběhy, dnešní tipy budou tím pravým přesně pro vás. Připravili jsme pro vás výběr čtyř knižních novinek, kde se potkáte s úplně obyčejnými lidmi stejně jako s těmi, které zná celý svět.

Kdo by neznal jméno Bill Gates. Padouch, nebo hrdina? Jaký je skutečně muž, který si sám před sebou připadá zcela neomylný a u mnoha lidí se těší velkému obdivu?

Důkladná investigace Nadace Billa a Melindy Gatesových, která odhaluje, jak Bill Gates využívá filantropii k uplatňování politické moci bez odpovědnosti. Bill Gates se díky svým filantropickým akti­vitám proměnil z technologického padoucha v jednoho z nejobdivovanějších lidí na svě­tě. I když nedávné rozvodové řízení a četná obvinění z nevhodného chování poskvrnily jeho veřejný obraz, jen málokdo zpochyb­ňuje dobročinnost jeho nadace, bezmezně obdivované za to, jak vynakládá miliardy do­larů na zachraňování životů chudých obyva­tel naší planety. Jak ale Tim Schwab ve své odvážné investigaci ukazuje, Gates je stále tím, čím býval: monopolistou přesvědčeným o své neomylnosti a odhodla­ným vnucovat všem ostatním své představy, svá řešení a své vůdcovství. Žádný nezištný filantrop, nýbrž obchodník s mocí, chytrý ino­vátor, jenž dokázal proměnit extrémní bohat­ství v obrovský politický vliv a přesvědčit mnoho lidí k tomu, aby jeho činy velebili, nikoli zpochybňovali. Schwabova kniha nabourává oslnivou aureo­lu, která až příliš dlouho chránila nejmocnější charitativní organizaci světa před dohledem veřejnosti, a ukazuje, jak si Bill Gates za své miliardy koupil ohromující kontrolu nad ve­řejnou politikou, soukromými trhy, vědeckým výzkumem a zpravodajskými médii.

Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře

Autor: Tim Schwab
Přeložil: Richard Janda

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 15×210 mm
ISBN: 978-80-7689-415-0
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Bill Gates: Mýtus hodného miliardáře vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ani vznešené jméno William Henry Gates III. vám možná nebude hned povědomé. Patří muži narozenému v rodině, která se po generace těšila z bohatství a výsad. Matka Billa Gatese pocházela ze zámožné bankéřské rodiny a jeho otec byl prominentním právníkem v Seattlu. Gates dle vlastních slov vyrůstal v prostředí, kde se běžně řešily záležitosti jako „Dnes přijde na večeři guvernér“ nebo „Právě se rozbíhá tato politická kampaň, zapojme se do ní“.

Můžete se podívat i na kompletní ukázku.

O autorovi

Tim Schwab je investigativní novinář sídlící ve Washingtonu, DC. Za své průlomové reportáže o Nadaci Billa a Melindy Gatesových pro časopisy Nation, Columbia Journalism Review a British Medical Journal získal ocenění Izzy Award a Deadline Club Award. Bill Gates. Mýtus hodného miliardáře je jeho první knihou.

Zdroj informací: Jota

————————————————

A Spojené státy ještě jednou, tentokrát však ve spojení s historií a občanstvím v USA a současnou politikou a kontroverzní osobou Donalda Trumpa.

Poznejte současné Spojené státy americké a zápas o jejich i naši budoucnost skutečně zevnitř. Jak přemýšlejí příznivci Donalda Trumpa a proč mu propadli? Jak na své americké občanství nahlížejí původní domorodí obyvatelé? Proč potomci černošských otroků mluví o přetrvávajícím systémovém rasismu? Co prožívají ti, kdo se do USA snaží dostat přes jižní hranici? Autor se coby zpravodaj Českého rozhlasu šest let v terénu zaměřoval právě na tyto „hlasy Ameriky“ a nechává je promluvit daleko nad rámec běžného zpravodajství. V knize najdete i příběhy, které ve zvukové podobě dva roky po sobě zvítězily v mezinárodní kategorii Reportáž na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio.

Zápas o Ameriku

Hlasy z rozeštvané země
Autor: Jan Kaliba

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4499-4
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu Zápas o Ameriku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Občas jsem měl pocit, že americká příroda se aktivně snaží člověka zlikvidovat nespočtem různých způsobů. Na místa přírodních katastrof jsme kvůli reportážím jezdili až příliš často. Brzy jsem si tak uvědomil, že v USA je vlastně jen velmi málo míst, kde nám nehrozí téměř nic z předchozího výčtu. Za jednu z těchto oáz bezpečí, kde je díky neustálé policejní přítomnosti člověk chráněn i před nebezpečnými jedinci vlastního druhu, jsem roky považoval National Mall. Jde o obří park s rozsáhlými travnatými plochami v samém centru hlavního města. Táhne se od řeky Potomac a Lincolnova památníku kolem Bílého domu až ke Kapitolu. Ideální prostředí na rodinnou procházku, nebo jako místo pro živý vstup do vysílání České televize. Pokud tedy zrovna není 6. ledna 2021.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Jan Kaliba je dlouholetým reportérem Českého rozhlasu. Šest let působil coby zpravodaj v USA a okolních zemích. Jeho reportáže ze Severní Ameriky dvakrát po sobě zvítězily v mezinárodní kategorii Reportáž na festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. Před odjezdem do Washingtonu víc než deset let působil jako sportovní reportér a komentátor Radiožurnálu. Je držitelem ocenění Novinářská křepelka pro mladé žurnalisty do 33 let. Jeho reportáž o pádu lyžaře Ondřeje Banka na MS 2015 se dostala mezi deset nejlepších v celosvětové soutěži AIPS Sport Media Awards. Spoluzaložil a pět let pomáhal vést a rozvíjet čtvrtletník pro fotbalovou kulturu Football Club. V současnosti se kromě USA a sportu tematicky věnuje především problematice změny klimatu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

A od nástrah moderní doby a politiky se podíváme tak trochu na konec světa. Komunita horalů tu totiž žije a funguje (navzdory všemu, co se děje ve světě či právě v politice) po svém.

Bez nenápadné malé komunity horalů žijících na úpatí Himálaje by se horolezci těžko odvážili zdolat nejvyšší horu světa. Skromní, silní a přátelští Šerpové stále znova pokořují velehory a pomáhají druhým dostat se na jejich vrcholy. Seznamte se s příběhy lidí, jejichž osudy jsou úchvatnými dobrodružstvími na hranici mezi životem a smrtí na střeše světa.

Šerpové

Příběhy skutečných vládců Everestu
Autor: Bashyal PradeepAnkit Babu Adhikari

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7695-189-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Šerpové vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Jakmile se v Nepálu zavedl cestovní ruch a probudil se celosvětový zájem o Everest, Šerpové z generace sirdara Mingmy dostávali příležitostnou práci v různých expedičních týmech. Mingma ji získával snáz, neboť již měl zkušenosti s vysokohorskou turistikou a horolezectvím z doby, kdy působil v Dárdžilingu. Podobně jako mnoho šerpů první generace, s nimiž jsme se setkali v Khumbu, několikrát vystoupal do čtvrtého tábora, ale nikdy nevylezl na vrchol. V padesátých letech směli šerpští průvodci a nosiči pouze do výškových táborů v blízkosti Jižního sedla. Zahraniční horolezci odtamtud pokračovali sami. Zajímavé je, že nikdo z první generace šerpů nevyjádřil přání vylézt na vrchol Everestu spolu s klienty.

Můžete si přečíst celou ukázku.

Autoři

Pradeep Bashyal je nepálský novinář, rozhlasový moderátor a zajímá se o historii předávanou ústně z generace na generaci. Titul Šerpové je jeho knižní prvotina. Narodil se 13. 10. 1991 v západním Nepálu a strávil tam většinu dětství. Dnes žije s manželkou, synem a sestrou v Káthmándú. O dění v Himálaji píše deset let, mj. do Washington Post a National Geographic, přispívá též do BBC. Věří v sílu sdílení životních příběhů a pokládá je za prostředek, jak spojovat lidi různých profesí a společenského postavení.

Ankit Babu Adhikari pracuje jako novinář, věnuje se rovněž hudbě, psaní textů a poezie. Píše do nepálských celostátních deníků, mimo to přispívá do Washington Post nebo Asian Geographic.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Závěr knižních tipů s sebou přinese i závěr lidského života. Smrt pro mnohé z nás sice tabu už dávno není, avšak pořád je pro nás těžké se s ní smířit a vypořádat důstojně a citlivě…

Žijeme v době plné neklidu, v době plné agrese. Hledáme pokoj. Můžeme ho najít v srdcích mužů a žen, kteří stojí na prahu věčnosti, protože jsou moudří a pokorní. Nemusíme daleko cestovat. Stačí navštívit nemocného člověka a vnímat život jeho očima. I do našich srdcí bude pronikat Boží láska, která se nachází uprostřed zápasu v přípravě na smrt. Měli jsme v péči sedmnáctiletého chlapce. Říkal: „Víte, co je nejdůležitější? Abychom se měli rádi a dokázali si odpouštět. Já blbec na to přišel až teď, před smrtí. To by bylo dobře, kdybych se to dozvěděl dřív.“ Kniha je svědectvím pozůstalých lidí, kteří pečovali o své blízké doma. Jejich rozhodnutí vyžadovalo konkrétní čin v podobě času, který jim věnovali. V bolesti a strachu dokázali otevřít srdce. V tomto prostoru byli obdarováni odpuštěním, smířením a poznáním, že vzájemná láska nás dokáže skutečně osvobodit.

Láska, která nás přesahuje

Autorka: Jana Sieberová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 110×165 mm
ISBN: 978-80-7684-329-5
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Láska, která nás přesahuje vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

S odchodem Standy jsem počítala a byla na něj připravena. Den před smrtí byl plný nápadů a chtěl se projít na zahradě. Poslední den jeho života jsem Standu omyla, ostříhala mu nehty, dala čisté pyžamo a povídala si s ním. Ještě před smrtí chtěl jogurty a kakao. Pak se mu udělalo mdlo, usnul a přestal dýchat. Vypadal, že spí. Zapálila jsem svíčky a čekala, že se třeba ještě probudí. Ani jsem nebrečela. Spíš mi došlo, že má konečně klid, nic ho nebolí a asi je spokojenější než ty poslední měsíce. Honilo se mi hlavou, co si bez něho počnu. Vedle nás bydlí dcera se zetěm. Celou dobu byli se mnou. Vyjadřovali pochopení a pomáhali mi zvládnout první náraz bolesti. Společně jsme čekali na odvoz pohřební službou a i po odvozu byli se mnou doma.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Jana Sieberová (*1965) je zdravotní sestra, která založila v roce 2009 společně se svým manželem MUDr. Pavlem Sieberem domácí hospicovou péči v Hořicích ve východních Čechách. Nedostatečná péče o umírající pacienty v nemocnicích a snahy o uzákonění eutanazie v České republice byly spouštěcím faktorem k opuštění její profese anesteziologické sestry. Od roku 2008 aktivně přednáší na téma hospicové péče po celé republice. Je také jednou ze školitelek mezinárodního projektu Vzdělávacího konsorcia zdravotních sester pracujících s pacienty v konečné fázi života pod záštitou mezinárodní nadace Bristol – Myers Squibb Foundation, která se zaměřuje na nerovnosti v péči o pacienty trpící rakovinou ve střední a východní Evropě. Snaží se o to, aby se paliativní péče stala nedílnou součástí zdravotnictví, a zároveň bojuje o financování domácí hospicové péče. Čtenáři mohou znát už její předchozí knihy: Bůh je můj životní program, Proč máme strach ze smrti? nebo Naděje na konci cesty.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBill Gates: Mýtus hodného miliardáře

Schwab, Tim

Jota, 2024

zobrazit info o knizeZápas o Ameriku
Hlasy z rozeštvané země

Kaliba, Jan

Argo, 2024

zobrazit info o knizeŠerpové
Příběhy skutečných vládců Everestu

Adhikari, Ankit Babu

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeLáska, která nás přesahuje

Sieberová, Jana

Triton, 2024

Napsat komentář