Vypořádejte se s ekologickou hrozbou naší doby

pruvodce klimatickou uzkosti
Dnešní knižní tip přináší odpovědi na mnoho otázek, které vážně znepokojují současnou „klimatickou generaci“ a přináší užitečné rady jak se vypořádat s ekologickou hrozbou naší doby. 

Rádce pro „klimatickou generaci“ vysvětluje, proč a jak se musíme zbavit ekologické viny, odolávat vyhoření, pěstovat odolnost a zároveň se nepřestat v malých krocích zasazovat o klimatickou spravedlnost. Kniha Průvodce klimatickou úzkostí je nezbytnou příručkou pro všechny, kteří berou vážně ekologickou hrozbu naší doby a mají problém vypořádat se s pocity bezmoci a zoufalství. Průvodce přináší návod nejen jim, ale i jejich rodinám, učitelům, mentorům a všem, kteří v této hrozbě nevyrostli, ale stojí před ní stejně jako jejich děti.
„Vyhledávejte krásu, užívejte si drobné dary života, vnímejte všechno, co dokážete, optikou požehnání, a nikoli oběti, přesměrujte svoje úsilí na malou a lokální úroveň, střádejte a tvořte pozitivní příběhy, držte se svého poslání tím, že se nebudete snažit být víc, než jste, berte se méně vážně a zastavte se, abyste se mohli zhluboka nadechnout a uctít přítomný okamžik.“

Průvodce klimatickou úzkostí

Jak si udržet chladnou hlavu na zahřívající se planetě
Autorka: Sarah Ray
Přeložil: Jan Škrob

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 160×228 mm
ISBN: 978-80-262-2187-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Průvodce klimatickou úzkostí vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Existenciální strach z budoucnosti vstupuje do rozhodování, zda mít děti. Mnoho enviromentálně založených lidí se v minulosti rozhodlo nemít děti, aby zredukovali nárůst populace: tato volba je dnes spojena s nevolí vystavovat vlastní děti životu ve stavu přetrvávající ekologické krize.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Sarah Jaquette Ray je americká environmentální humanistka a vysokoškolská pedagožka. Čerpá z desetiletých zkušeností s vedením studentů v programech environmentálních studií i z řady disciplín a epistemologií ve službách klimatické spravedlnosti. Kombinuje poznatky z psychologie, sociologie, sociálních hnutí, mindfulness a environmentálních věd a snaží se propojovat myšlenky na sociální spravedlnost s důsledky prožívání klimatické hrozby.

Zdroj informací: Portál


Nakladatelství Portál už třicet let vydává knihy, které se nejrůznějším způsobem dotýkají toho, co se děje v lidské hlavě. Do věcí jdou po hlavě, aby se v hlavách druhých třeba rozsvítilo, rozhostil se tam konečně pokoj a klid, aby se v nich trochu rozhýbaly závity nebo se rozvinul krásný fantazijní svět.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrůvodce klimatickou úzkostí
Jak si udržet chladnou hlavu na zahřívající se planetě

Ray, Sarah Jaquette

Portál, 2024

Napsat komentář