Že by psa nevyhnal

Hill_DivnePocasi
Někdy se člověk dostane do situace, kterou ani náhodou nečekal. Přesto obvykle jde o něco, o čem alespoň slyšel. Co když se ale objeví podmínky tak nepravděpodobné, že vlastně ani netušíme, že by mohly nastat? Pak nezbývá, než se snažit tak či onak přežít.

Na sklonku prvního srpnového týdne 2024 vydalo nakladatelství Beta Dobrovský další z titulů Joea Hilla, tentokrát sbírku Divné počasí (Strange Weather, 2017, česky prvně 2018). O překlad se postarala Adéla Bartlová.

Některé děti povolání svých rodičů nenávidí a dají si dost záležet na tom, aby se vydaly svou vlastní cestou, co možná nejodlišnější od té rodičovské. Jiné pak potvrzují rčení o stromu a jablku. Joe Hill, celým jménem Joseph Hillstrom King, je dokonalým příkladem toho druhého případu. Zní vám jeho příjmení povědomě? Ano, nemýlíte se, jde o syna Stephena Kinga, kterého jistě představovat nemusím. Syn se vydal v otcových šlépějích a vede si více než skvěle. Ostatně i fakt, že nepublikuje pod rodným jménem, svědčí o tom, že v očích čtenářské veřejnosti žádnou protekci nepotřebuje. U nás můžeme najít téměř dvě desítky překladů jeho knih.

Divné počasí je soubor čtyř novel. Jak se autor sám v Doslovu svěřuje, právě novely ztělesňují jeho oblíbený literární útvar – jsou delší než prostá povídka, ale bez zbytečného balastu, k jakému svádí román. A určitě je to na výsledku vidět.

Téměř stostránková Momentka se asi nejvíce přibližuje otcově literárnímu stylu i formě. Na počátku příběhu tehdy třináctiletý Michael Figlione potká na ulici zjevně zmatenou Shelly Beukesovou – hospodyni, která se o něj poslední roky starala jako o vlastního. Stařenka bloudí, mluví z cesty a varuje před člověkem s polaroidem. Michael ji dovede domů a předá vystrašenému manželovi. O chvíli později narazí na nedaleké benzínové pumpě na muže, který jeden takový fotoaparát vlastní. A tak začíná místy děsivý příběh o chlapci s nadváhou a o mnoha ztracených vzpomínkách.

Následující stopětašedesátistránkový příběh Nabito jako jediný ve sbírce nedisponuje fantastickými prvky. Má-li nějaké hrdiny, pak nejméně dva. Ztroskotanec Randall Kellaway po sérii životních neúspěchů, na jejichž počátku stojí propuštění z armády, pracuje jako hlídač v obchodním centru. Je posedlý střelnými zbraněmi, ale také disponuje výbušnou povahou, která mu vysloužila zákaz styku s manželkou i synem. A ještě odebrání legálně držených pistolí. Naproti tomu dvacetiletá Becki prožívá románek se svým o mnoho let starším ženatým šéfem. I ten má rád zbraně. Jednu takovou své milence dokonce věnuje. A pak přijde den, kdy se cesty všech tří protnou.

Stodesetistránková novela V nebi navozuje celkem prostou situaci, aniž čtenáře zatěžuje vysvětlením, jak je něco takového vůbec možné. Představte si, že přes své protesty nakonec vypadnete z letadla přivázaní ke svému tandemovému pádakovému parťákovi. Místo abyste ale chvíli padali volným pádem a pak se zvolna snesli až na zelený trávník, narazíte po jedenácti metrovech na překážku, která na první pohled připomíná obyčejný mrak. Jen co se váš průvodce odpojí a přepadne přes okraj, zjistíte, že jste osaměli na místě, které uhání oblohou a dokáže plnit mnoho z vašich představ. Jiné ale zase cíleně ignoruje. Jak byste si se situací poradili? Aubrey Griffin, čtyřiadvacetiletý hudebník, musí najít cestu pryč, než zcela vyhladoví.

Jen o pár stran delší Déšť staví čtenáře před záhadu vražedného deště. Z nebe namísto vody padají ostré jehly, někdy malé jako špendlíky, jindy klidně ve velikosti meče. Tisíce lidí hynou nejen venku na ulicích, ale někdy i v domech, když mají tu smůlu, že právě jejich bouřka patřila k onomu druhému typu. Honeysuckle Specková se stane svědkem zabití své partnerky Yolandy i její matky. Aby se hlavní hrdinka, která čtenářům svůj příběh vypráví, se svou ztrátou zkusila vyrovnat, vydá se na cestu dlouhou mnoho hodin, aby zprávu o smrti předala Yolandinu otci. Svět je ovšem jeden velký chaos, plný nebezpečí, které číhá za každým rohem.

Hillův vyprávěčský talent je nesporný. Všechny čtyři příběhy přinášejí dokonale vyvážený poměr napětí, fantazie, humoru i emocí, díky němuž čtenář vše prožívá spolu s jejich hrdiny se zatajeným dechem. Kdybych si měl vypůjčit otřepanou formulaci, pak by zněla: Je to parádní jízda! A to taková, že už jsem si vytvořil celý seznam autorových prací, na které se chystám brzy podívat blíže. Pokud na tom po přečtení Divného počasí budete podobně, pak nezapomeňte, že v tuto chvíli jsou k mání i dvě zvukové verze díla Joea Hilla. Konkrétně povídková sbírka Černý telefon a další příběhy (20th Century Ghosts, 2005, česky prvně 2013) a upíří klasika NOS4A2: Vánoční říše (NOS4A2, 2013, česky prvně 2013). Obě audioknihy pocházejí z produkce vydavatelství OneHotBook, ovšem namluveny byly na základě tištěných předloh vydaných právě nakladatelstvím Beta Dobrovský.

Knihu je možné pořídit třeba přímo na stránkách nakladatele: Divné počasí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivné počasí

Hill, Joe

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeDivné počasí

Hill, Joe

Pavel Dobrovský – BETA, 2018

Napsat komentář