Projekt pochopení přátelství

Kamaradstvi_nekonci-nahled
Jak dlouho vám vydrželo vaše nejdelší přátelství? Rok, deset let, nebo snad celý život? A víte, na jakých základech by měl takový vztah stát?

Americká autorka knih pro děti Lisa Geenwaldová se mezilidskými vztahy intenzivně zabývá ve své tvorbě pro děti. Ze všech jejích titulů nakladatelství Bambook vybralo pro české čtenáře její titul Dear friends (2022), česky Kamarádství nekončí. A já doufám, že jako titul vydaný o prázdninách nezapadne, protože si podle mne zaslouží velkou pozornost.

Hlavní hrdinkou je dvanáctiletá Eleni (Leni) Belle Klarsteinová. Právě se vrátila z letního tábora, který má moc ráda, protože se na něm každý rok setkává se svou kamarádkou Maddy. Jenže Maddy si jí letos nevšímala a Eleni se těší, že doma přijde na lepší myšlenky při plánování oslavy narozenin své nejlepší kamarádky Sylvie. Ta se ovšem za dobu, co byla Eleni pryč, více sblížila s dalšími děvčaty a na Eleni najednou nemá čas. Jak je možné, že se Eleniny vztahy mají tendenci kazit? Je snad chyba v ní? Co by měla změnit, aby si udržela přátelství na celý život?

Když mám nějaký problém, nepotřebuju se ještě ke všemu vyrovnávat i s jejími (= matčinými) emocemi. Je to, jako kdybych za sebou vláčela hromadu cihel a ona mi k nim ještě přidávala další. (str. 112)

A tak Eleni dřív, než odstartuje nový školní rok, začne pracovat na svém tajném Projektu pochopení přátelství (PPP). Zapátrá ve své paměti a sepíše si všechny své vztahy, které tzv. „vyšuměly“. Rozhodne se všechny lidi ze seznamu znovu oslovit a zeptat se jich, proč vlastně jejich přátelství skončilo. Bude to pro ni motivace ke změně a kdo ví, třeba jí to pomůže znovu navázat vztah se Sylvií.

Moc pěkně napsaný, skrytě motivační román pro děti se dobře četl i mně, člověku dávno dospělému. Zaujala mě snaha Eleni přijít na kloub tomu, co dělá z kamarádství opravdové přátelství. Obdiv zaslouží její kuráž, s níž šla do jednotlivých konfrontačních rozhovorů, což ani dospělí většinou nezvládají. Říct svůj názor, ale současně také přijmout od druhých pravdu sám o sobě, to vyžaduje sílu a odvahu. A kupodivu Eleni zjistí, že to vlastně není tak zlé, jak se zdálo. Takový upřímný rozhovor, kdy nejen mluví, ale i naslouchá, totiž dokáže pročistit ovzduší a kdo ví, možná i nastartovat něco nového.

„Leni, to je jeden z tvých hlavních problémů. Nikdo tě nebude mít rád, dokud nebudeš mít ráda samu sebe. Proč jsi tak nepřátelská sama k sobě?“ (str. 187)

Autorka píše čtivě, přesvědčivě a srozumitelně. A výsledné Desatero přátelství by se dalo tesat, nebo aspoň tisknout do všech tříd jako motivace pro to, jak se k sobě mají nejen děti chovat. Většina z toho je totiž aplikovatelná na každé mezilidské vztahy, nejen ty dětské.

Román Kamarádství nekončí má nakladatelské doporučení od deseti let, osobně si myslím, že příběh přečíst a hlavně správně pochopit mohou i čtenáři mladší. Ovšem musí už mít schopnost vnímat delší souvislý text bez ilustrací, protože kniha má 253 stran a maličké obrázky tvoří pouze záhlaví kapitol. A přestože je hlavní hrdinkou dívka, nemyslím si, že její příběh není pro kluky, protože i oni řeší vztahové obtíže a musí se s nimi vyrovnávat…


Knihu Kamarádství nekončí vydanou nakladatelstvím Bambook můžete zakoupit na stránkách Grada.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKamarádství nekončí

Greenwaldová, Lisa

bambook, 2024

Napsat komentář