Nenechte si ujít v týdnu od 30. září do 6. října 2024

nenechte_si_ujit
Září končí a přichází říjen. I v tomto týdnu se však můžete těšit na několik literárních akcí. Nenechte si ujít besedu s Evou Tvrdou či s Radkem Malým, přednášku Petra Stančíka ani plzeňský festival Knižních závisláků. 

V pondělí 30. září navštíví Knihovnu Jiřího Mahena v Brně hudebník, zvukový umělec a architekt Ivan Palacký. V doprovodu zvuků ampifikovaného pletacího stroje Dopleta 180 a terénních nahrávek bude číst ze svého připravovaného souboru textů o improvizované hudbě s pracovním názvem 6 km od civilizace a několik textů z knihy Škody jsou tajné, kterou vydalo nakladatelství Dybbuk v roce 2022. Dorazte do ústřední knihovny na Kobližné v 18.30.

V úterý 1. října se můžete v Ostravě setkat se spisovatelkou Evou Tvrdou, autorkou knižní novinky Na odvrácené straně. Věnuje se následujícím tématům: Slezsko, moderní dějiny, osudy žen. Více se dozvíte v ostravském Domě knihy Knihcentrum.cz v 17.00.

Ve stejný den, tedy v úterý 1. října, si můžete v Benešově poslechnout povídání o slavném spisovateli Arnoštu Lustigovi. Hostem bude také spisovatelka Ladislava Chateau, která představí svou novou knihu Život, nebo psaní?. Jde o rozhovory, které paní Chateau s Arnoštem Lustigem vedla na sklonku jeho života. Akce začíná v městské knihovně v 18.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 2. října, se v Městské knihovně v Praze uskuteční beseda s básníkem, prozaikem, překladatelem a literárním historikem Radkem Malým. Píše knížky pro děti, mládež i dospělé (např. Kocourkův den, Atlas vyhubených živočichů, Moře slané vody, Kamarádi z abecedyFranz Kafka – Člověk své a naší doby, Světloplaší atd.). Beseda se bude týkat především knihy Legenda o svaté holčičce. Jeho knižní legenda, založená na vyprávění Františka Kožíka, zavádí čtenáře na Malostranský hřbitov, kde na jednom náhrobku sní svůj věčný sen titulní „svatá holčička“ – ochránkyně pražských dětí. Přijďte se o ní dozvědět víc na pobočku Letná v 18.00.

Považujete se za knižního závisláka? Pak si v sobotu 5. října v Plzni rozhodně nenechte ujít festival Knižních závisláků. Program je opravdu pestrý, můžete se těšit na den plný literárních zážitků, inspirujících setkání a nezapomenutelných momentů s ostatními milovníky knih! Oslavte kouzlo literatury, objevte nové knižní poklady a poznejte se s oblíbenými autory – v kulturním centru Papírna Plzeň od 10.00.

V sobotu 5. října byste měli dorazit do Prahy na přednášku spisovatele Petra Stančíka. Znát můžete např. jeho tragikomedie Andělí vejce (2016) a Nulorožec (2018) či román Pravomil aneb Ohlušující promlčení (2021). Výchozím bodem přednášky bude novela Franze Kafky Proměna – a všecky proměny související: domů, kde Kafka v Praze žil, postav v jeho zřejmě nejslavnějším textu, ale i samotného autora. Kdo vlastně byl ten muž s magnetizujícím pohledem, věčné dítě začarované rodiči a městem? A co je z Kafky živé dneska? To se dozvíte v 15.00 na Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář