Lady Eleanor Swiftová podruhé na scéně

smrt-na-plese-nahled
Kurážná lady ve svém druhém případu pátrá po nebezpečném zloději šperků, který se neštítí ničeho. Po boku jí stojí stejně jako minule důvtipný komorník Clifford.

Druhý díl série historických detektivek s Eleanor Swiftovou s názvem Smrt na plese bezprostředně navazuje na předchozí část s názvem Velmi anglická vražda. Odpočinkové detektivní čtení (v originále má již 18 pokračování) píše britská manželská dvojice pod pseudonymem Verity Bright. Pro české čtenáře knihy s původními stylovými obálkami vydává nakladatelství Kalibr.

Eleanor se sotva vzpamatovala ze svého prvního dobrodružství, když obdržela od rodiny svého nového přítele, letce Lancelota (zvaného Lance) Langhama pozvánku na maškarní ples. Dorazila na místo se zpožděním (dochvilnost není její předností). Vzápětí se jí podařilo upadnout tak, že zaujala pozornost všech přítomných. A když pak následovala Lancelota do patra, zastihla jej v momentě, kdy se skláněl nad mrtvolou. Vzhledem k tomu, že mrtvý ležel pod vyloupeným trezorem na šperky a Lance držel v ruce těžký svícen, vypadá to všelijak. Minimálně policie situaci vyhodnotí jednoznačně: Lance je dlouho hledaný zloděj šperků (co na tom, že ukradený náhrdelník u něj nenašli) a vrah plukovníka!

Eleanor neví, co si myslet, ale věří, že její Lance by nic takového neudělal. Na žádost Lanceho rodičů se Eleanor spolu se svým komorníkem Cliffordem pouští do soukromého pátrání. Jenže to bude obtížnější a nebezpečnější, než se zdá.

Druhá kniha série nabízí už mnohem serióznější pátrání sehrané dvojky. Není třeba vymezovat role a zdržovat se poznáváním okolí. Eleanor ví, jaké lidi má kolem sebe, už nehází svá obvinění jen podle sympatií, ale snaží se opravdu vyšetřovat. Clifford ji nenápadně podporuje a chrání. Méně mluví a více koná. Humorný aspekt do románu tentokrát vnáší Lancelotovi rodiče, lady Augusta a lord Harold Langhamovi.

Eleanor se urputně snažila přijít na to, kam se má podívat. „Odpusťte, Harolde, ,kachnička‘?“
„Ano. Klidná, navenek dokonale vyrovnaná. Ale pod oblečením šlape vodu a maká jako divá! Proto má tak obrovskou sukni!“ Harold řval smíchy nad svým rádoby vtípkem a objal manželku jednou rukou kolem ramen. (str. 17)

Hlavní hrdinka velmi usiluje odhalit pravdu. Snaží se proniknout do skupinky tzv. „zlaté mládeže“ – tuší totiž, že právě zde najde skutečného pachatele. Není to tak snadné, navíc druhá strana moc dobře ví, že Eleanor je schopný „čmuchal“. Vyšetřování se dlouhou dobu nehýbe z místa a vůbec vše vyvolává dojem, že se nic neděje. Většinu obsahu knihy však tvoří dialogy, a tak i přes zdánlivou nehybnost děje čtení rychle odsýpá. Rozhodně se tedy nebudete nudit a roztomilou detektivní jednohubku zdoláte jako nic.

„Odpusťte, Augusto, úplně vám nerozumím.“
„Je to takhle, drahoušku. Když někoho postavíte do pozice, kde získá politickou moc, začne být domýšlivý a jeho ego z něj vyžene veškerý zdravý rozum a sebeovládání.“ (str. 73)

Takže shrnuto: druhý díl historické detektivní série v některých aspektech předčí díl úvodní (více logických úvah, hlubší dedukce), v některých za ním pokulhává (např. skoro úplně chybí bláznivé kousky buldoka Gladstonea), ale jako celek působí kompaktně. Pokud máte rádi historické detektivky, pak by se série z pera dua Verity Bright mohla zamlouvat i vám.


Knihu Smrt na plese vydanou v edici Kalibr můžete zakoupit na Luxor.cz.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt na plese

Bright, Verity

Kalibr, 2024

Napsat komentář