Částečně autobiografické povídky nejen o vyrovnávání se se ztrátou životního partnera

A jestli umreli ziji tam spolu dodnes
V souboru povídek A jestli umřeli se autorka pokouší vyrovnat se ztrátou dlouholetého životního partnera a otevírá v nich i další témata ze svého života. V několika povídkách zabrousí i do světa fantazie. Publikace je ve znamení jejího nezaměnitelného, břitkého humoru.

Nejnovější povídkovou tvorbu oceňované kanadské autorky rámují reflexe šťastného soužití a proměny času po ztrátě nejbližší bytosti. Nejen věnování zesnulému Graemu Gibsonovi, s nímž spisovatelka sdílela téměř padesát let, zájmy i příznačný smysl pro humor, ale především láskyplnost a bolest napovídají, že jde o text silně, byť nepřiznaně autobiografický. Margaret Atwoodová dnešních dní alias Nell vzpomíná na ztřeštěnosti podzimu života, toulky milovanou přírodou či na snahu zvěčnit kocoura v přebásnění Tennysona. Probírá se tchánovou pozůstalostí a vlivem války na lidskou psychiku. Zakopává o věci, které nám zůstávají po tom, kdo vlastně nikdy tak docela neodešel. A dál píše. O matce, jež neodpovídá společenským představám, o mimozemském stvoření, které za pandemie baví lidstvo v karanténě absurditou našich dávných příběhů, o převtělení šneka do bankovní operátorky. Rozmlouvá s Orwellem nebo glosuje historii očima umučené antické filozofky. A je přitom břitká a neodolatelná jako vždycky.

A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes

Autorka: Margaret Atwoodová
Přeložila: Kateřina Klabanová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4500-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu A jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To se stalo před drahnou dobou. Zkraje podzimu, jestli se neplete, někdy koncem osmdesátých let. Už existovaly osobní počítače, ty hřmotné. I tiskárny: papír z nich vycházel ve spojitých perforovaných stránkách a musel se odtrhávat, stejně jako ty okraje s dírami. Ale před nástupem mobilů, proto Nell nemohla Tigovi poslat esemesku ani zavolat a zeptat se ho, kde je nebo kde se v domě vzala ta krev.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Margaret Eleanor Atwoodová se narodila roku 1939 v Ottawě. Za svou tvorbu po zásluze získala četná literární ocenění včetně Ceny Franze Kafky a je považována za nejvýznamnější kanadskou spisovatelku současnosti. Publikovala více než pětatřicet knih, z nichž nejznámější je patrně Příběh služebnice (Argo 2017), který se stal předlohou
k filmovému zpracování i úspěšné seriálové adaptaci. K nejvýraznějším dalším románům patří zejména Žena k nakousnutí, Slepý vrah, Přežívá nejsmutnější či právě Kočičí oko, jež bylo v roce 1988 nominováno na Bookerovu cenu.

Zdroj informací: Argo


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část jejich produkce tvoří překladová literatura.  V jejich edičním plánu září takové současné literární hvězdy jako Orhan Pamuk, Margaret Atwoodová, Peter Høeg či Roberto Bolaño, stejně jako dnes už klasičtí autoři, jako jsou například James Joyce, Jorge Luis Borges, Herman Hesse, Isaak Babel, Flannery O’Connorová, George Orwell nebo Jack Kerouac.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA jestli umřeli, žijí tam spolu dodnes

Atwoodová, Margaret

Argo, 2024

Napsat komentář