Konec cesty

Kuangova_SpalujiciBuh
Válka je zlo, o tom asi lidé nebudou polemizovat. Přesto se lidskými dějinami táhne jako jeden z jejích hnacích prvků. Možná dokonce jako ten nejsilnější. Není tedy divu, že se objevuje i v literatuře, prakticky se stejnou silou a generující emoce plnými hrstmi.

A máme to tady. Titulem Spalující bůh (The Burning God, 2020) v překladu Daniely Orlando uzavřelo v polovině května 2024 nakladatelství Host Brno trilogii Makové války. Autorkou tohoto souboru je R. F. Kuangová.

O předchozích dvou knihách zmíněné trilogie jsme si povídali již před nějakou dobou. Poprvé v recenzi titulu Maková válka (The Poppy War, 2018) před dvěma lety, posléze jsme se na sklonku roku 2023 zastavili u druhého dílu s názvem Dračí republika (The Dragon Republic, 2019). Nicméně s autorčinou prací jsme se setkali ještě vcelku nedávno, a to při nahlédnutí do románu Babylon neboli Nutnost násilí. Skryté dějiny revoluce oxfordských překladatelů (Babel, or the Necessity of Violence: An Arcane History of the Oxford Translators‘ Revolution, 2022), který se ovšem Makovým válkám téměř v ničem nepodobá.

Zpět k trilogii. Čtyři roky na vydání tří románů se může zdát u oblíbených spisovatelů jako běžný průměr. Pro jistotu tedy připomenu, že každý díl této série se rozsahem blíží hranici šesti set stran – v případě prvního to je sice „jenom“ téměř pět set padesát, ale oba zbývající disponují v průměru šesti sty a padesáti stranami.

Na rozdíl od mnohých knižních sérií, u nichž na pořadí četby zase až tolik nezáleží, v tomto případě bych silně doporučil držet se posloupnosti. Jistě, každý z příběhů si s sebou do vínku přinesl jistou míru soběstačnosti, ale popravdě bez znalosti prostředí a složitých sociálních vazeb mezi hlavními postavami mohou některé scény a odkazy působit nesrozumitelně, nebo alespoň bez zamýšleného efektu. Zatímco ti, kdo si celým komplexem prošli pěkně od začátku, budou určitě odměněni pocitem „aha, tak takhle to spolu souvisí“. S jistou nadsázkou bych si troufl tvrdit, že Makové války nejsou trilogií, ale jediným příběhem rozděleným z kapacitních důvodů do tří svazků. Řekněme si upřímně, kdo z nás by vzal s lehkým srdcem do ruky šestnáctisetstránkový kolos? A dovedete si představit tu hmotnost v případě tištěného vydání? Ostatně i audioknižní provedení znamená několik dní souvislého poslechu. Tedy zatím jen v případě prvních dvou svazků. Na Spalujícího boha si posluchači budou muset ještě chvilku počkat.

Spalující bůh nás přivádí téměř na stejné místo, v němž jsme opustili Dračí republiku. Hlavní hrdinka Rin nedávno dokončila studium na prestižní vojenské akademii. I tak už stihla posbírat mnoho válečných zkušeností. Určitě víc, než by někdo jejího věku měl mít. Nicméně země je v neustálé válce, tu proti císařovně, tu proti někomu jinému. Strany se střídají, přátelé se mění v protivníky. Rin disponuje magií ohně, kterou se již konečně naučila téměř stoprocentně ovládat. Na druhou stranu na sklonku Dračí republiky přišla o pravou ruku, což jen přispívá k tomu, aby se v ní svářelo mnoho rozporuplných emocí: bezmoc na jedné straně a přinejmenším touha po vládě na straně druhé. Své vysoké velitelské ambice se snaží prosadit za každou cenu. Přesto dokáže, byť s velkým sebezapřením, po nějakou dobu naslouchat i zkušenějším. Tak jako tak je připravena smést své protivníky z povrchu zemského. Před dívkou stojí složité dilema. Morálka versus potěšení z destrukce. Kam až ji její povaha a závislost na opiu dovedou?

Přestože jsem výše naznačoval, že všechny tři díly série tvoří v podstatě jeden celek, nelze si nevšimnout jistých stylistických odlišností mezi nimi. Zatímco Maková válka dějově plynula v podstatě hladce a bez větších komplikací, už Dračí republika přinesla před zraky čtenářů komplikované komploty a místy složité dějové obraty. Spalujíc bůh stojí, dle mého soudu, kdesi na pomezí mezi oběma předchozími knihami. Příběh plyne více méně lineárně, ale mnohem víc než na vlastní akci se zaměřuje na Rinin vnitřní rozpor. Ovšem tak to nejspíš má být – jsme na konci třídílného souboru a čtenář si zaslouží nějaký závěr, ať už se mu bude autorčino řešení líbit, nebo ne.

Stejně jako v případě prvního a druhého svazku se i tentokrát na vnitřní straně desek tištěné verze objevují mapy Rinina světa. Téměř šest set padesát stran je rozděleno do třiceti čtyř kapitol. Kromě nich naleznou čtenáři na samotném konci i krátký seznam postav, který by snad mohl pomoci v orientaci – zvláště těm, kdo se ještě nestihli seznámit s celou trilogií a pustili se do četby v netradičním pořadí.

Makové války, všechny tři svazky, jsou nepochybně fenomenálním dílem, za nímž stojí mnoho práce a zkušeností. Jejich hrdiny, alespoň ty přeživší, opouštíme ve stavu, jaký jim jejich stvořitelka přiřkla. Můžeme s ní polemizovat, plakat nad ztrátami svých oblíbenců, případně soptit hněvem nad přežitím záporáků, ale tak už to v příbězích chodí. Jednoho dne je konec a ten nastal právě teď, prostřednictvím Spalujícího boha.

Chcete-li se dozvědět něco o reálné východní filozofii, pak vám tato trilogie zcela jistě může skvěle posloužit. A tím nemyslím nějaké meditování nad nesmrtelností chrousta – tady se bavíme o realitě národů, u nichž válka byla hlavní hnací silou po tisíce let. Žádné přikrášlování. Surová a někdy až brutální pravda.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpalující bůh

Kuangová, R. F.

Host, 2024

Napsat komentář