Potížista

projekt_sef
Jak zabránit sblížení se s šéfem, který je sice sexy, ovšem svou arogancí zaměstnancům neustále ztrpčuje život? A jak ho přesvědčit, že zvolil vhodnou kandidátku na volné pracovní místo – i když si myslí opak?

Na to bude muset přijít hlavní hrdinka románu Projekt šéf. Autorkou je Vi Keelandová, která napsala již mnoho příběhů. Její romány se pravidelně objevují na seznamech nejprodávanějších knih – nejen v zahraničí, ale i v České republice. V nakladatelství Ikar vyšly mimo jiné např. tituly Rivalové, Alfa samec či Pozvánka (přečtěte si naši recenzi). Vi Keelandová je šťastně vdaná za muže, kterého poznala už v šesti letech. Víru ve šťastné konce se prostřednictvím svých vyprávění snaží přenést i na čtenáře. Jinak tomu není ani v knize Projekt šéf – i hlavní hrdinka Evie Vaughnová neúnavně bojuje za své štěstí!

Evie v jediný den přišla o snoubence, nejlepší kamarádku, práci i bydlení. Útočiště nalezla u své sestry a švagra. Nechce pro ně však představovat přítěž, pokouší se tedy urychleně zase postavit na vlastní nohy. V hledání nového zaměstnání však není příliš úspěšná. A vypadá to, že nezíská ani pozici stresového terapeuta, o kterou se ucházela u vnuka své velmi dobré přítelkyně…

Evie totiž doplatila na svou slabost pro černé třešně, do kterých se pustila během cesty na pracovní pohovor. Třešněmi si zašpinila blůzu. Těsně před pohovorem se ještě rychle zastavila v butiku, aby si koupila novou. V tu chvíli netušila, že brzy zažije pořádný trapas: do její kabinky nečekaně vtrhl neznámý muž. Přesně v okamžiku, kdy na sobě měla jen spodní prádlo… Jenže ke svému zděšení se Evie o pouhých patnáct minut později s dotyčným setkává znova: u pohovoru. Neznámým mužem totiž nebyl nikdo jiný než Merrick Crawford. Její případný šéf…

Uvědomila jsem si, že od chvíle, co jsem vešla do dveří, je úplně jedno, co říkám. A že už nemám náladu se nechat dál zesměšňovat, zvlášť když už mi naznačil, že tu práci nedostanu. (str. 15)

I když pohovor neprobíhal nejlépe, Merrick ji nakonec vybere do dalšího kola. Nabízí se otázka: proč? Evie dobře ví, že si jeho sympatie nezískala… Merrick má však jasno: nikdy nesouhlasil s nápadem přijmout interního stresového kouče. Přinutila ho k tomu výkonná rada. Tak proč nezaměstnat uchazečku, která se na nabízenou pozici podle něj hodí nejméně? Ale možná přece jen má i další důvod…

Ta ženská se mi nějakým způsobem dostala pod kůži. (str. 33)

Co myslíte, jak se Evie k Merrickově nabídce postaví? Budoucí šéf k ní byl totiž zcela upřímný: do očí jí řekl, co si o ní a o jejích zkušenostech myslí…

Opravdu chci pracovat někde, kde sedí velký šéf, co vůbec nevěří, že by moje pozice měla existovat, natož že bych ji dokázala pořádně zastat? (str. 34)

Autorky erotických románů se často nedokáží vyhnout řadě klišé – a tentokrát bohužel není výjimkou ani Vi Keelandová. Merrick asi žádnou čtenářku nepřekvapí: pekelně sexy šéf s až příliš vysokým seběvědomím. Arogantní a majetnický. Opravdu jde o typ muže, kterému by se chytrá a pohledná žena měla obloukem vyhnout? Nebo se jen svým chováním snaží něco skrýt?

Merrick rád řve jako lev, ale uvnitř je to koťátko. Myslí si, že jeho srdce bude v bezpečí, jen když bude předstírat, že žádné nemá. (str. 153–154)

Naopak se mi líbí charakter hlavní hrdinky: Evie patří k bystrým a inteligentním ženám, které se nebojí konfrontací. Stojí si za svým názorem. Má doktorát z psychologie, je učenlivá a především vytrvalá. S chutí ostatním dokazuje, že si o ní vytvořili zcela mylný dojem!

Motiv románu bohužel nehýří originalitou. Existuje mnoho příběhů, ve kterých se šéf sbližuje se svou podřízenou. Zdá se, že toto téma řada autorů vnímá jako sázku na jistotu. Na druhou stranu i v reálném světě často vznikají partnerské vztahy právě na pracovišti: v práci lidé tráví hodně času a mimo jiné ho mohou využít i ke vzájemnému poznávání.

Vážím si toho, že Vi Keelandová se do svých vyprávění snaží zapojit důležitá témata, která si i v reálném světě zaslouží pozornost. Tentokrát píše o problémech s početím: sestře Evie – devětatřicetileté Greer – se nedaří otěhotnět. Už čtyřikrát se s manželem pokusili o umělé oplodnění, bohužel neúspěšně. Svou snahu nyní vzdali a rozhodli se problém vyřešit dárcovstvím spermií. Pro mnoho žen jde o velmi bolestivé téma a díky románu uvidí, že podobné trápení zažívají i další páry… Dále vám autorka ukáže negativní stránky sdílení osobních informací na internetu (jedno z videí hlavní hrdinky se stane virálním, kvůli němu ji poznávají i naprosto cizí lidé, což je nepříjemné). Mimo to ani v tomto příběhu autorka nezapomíná na domácí násilí: Merrickova babička vede azylový dům a snaží se pomáhat týraným ženám.

Čím víc budou lidé o domácím násilí mluvit otevřeně, tím méně obětí bude mít pocit, že by to měly skrývat. (str. 63)

Pokud autorku již znáte, jistě víte, co od jejích románů můžete čekat. A v takovém případě vás kniha Projekt šéf určitě nezklame. Jestliže jste zatím z její tvorby nic nečetli, tak nastal nejvyšší čas to napravit! I v takovém případě bude zmíněný román dobrou volbou.

Knihu Projekt šéf vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProjekt šéf

Keelandová, Vi

Ikar, 2024

Napsat komentář