Tipy pro klid v duši

harmonie tipy uvod (1)
Pro ty, kteří v životě hledají klid a harmonii, jsme do dnešních knižních tipů připravili několik lahůdek. Filozofie, psychologie, osvěta, náboženství a životní harmonie, to jsou základní témata, která se v těchto knihách objevují. Stačí si vybrat tu, která pro vás bude ta pravá…

O duševní zdraví je nutné pečovat. Nedílnou součástí takové péče je i psychoterapie, která však může být pro některé složitým tématem. Díky přehledné příručce Sachi Bachima to však vůbec nebude problém.

Psychoterapie pro každého – lehce, vesele a preventivně pečujte o své duševní zdraví, a to za pomoci stovky praktických technik. Snažíte se omezit čas s telefonem nebo na sítích a užívat si přítomného okamžiku? Zkuste si na setkání s přáteli zahrát hru – ze všech mobilů postavte věž. Kdo první bude chtít telefon použít, zaplatí ostatním rundu! Ozve se váš vnitřní sabotér pokaždé, když chcete jít sportovat? Sabotujte ho také. Chcete omezit konzumaci alkoholu? Vyhněte se na večírcích tzv. „dolévacím nindžům“. Pokud se trápíte depresemi či úzkostmi, vymaňte se z bludného kruhu. Zvedněte si náladu seznamem příjemných aktivit, sledujte své změny nálad a dosáhněte energetické i motivační harmonie. Třeba se stanete i životním požitkářem. Pečujte o své duševní zdraví a pohodu preventivně – lehce, vesele a bez otřepaných frází a klišé. Tato kniha vám nabízí 100 praktických psychoterapeutických technik, které vás budou bavit.

Terapie, která tě nakopne

100 praktických technik pro každý den
Autor: Sacha Bachim
Přeložil: Tomáš Mach

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-271-5328-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Terapie, která tě nakopne vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Sacha Bachim působí od roku 2008 jako psycholog a psychoterapeut v Lucembursku. Jako terapeut, řečník, školitel a autor poradenských knih sdílí své znalosti z aplikované psychologie a psychoterapie. Jedním z jeho cílů je zvýšit senzitivitu široké veřejnosti k problémům duševního zdraví. Jeho rady pro svépomoc jsou založeny na vědecky podložených metodách spojených s kreativitou a humorem.

Zdroj informací: dtv.de

————————————————

Budovat harmonii není mnohdy úkol pouze jednotlivce, protože jako lidé jsme zvyklí žít často v páru. I v takovém soužití je však potřeba hledat symbiózu, která bude fungovat a ještě navíc bude vyhovovat všem tak, aby se z označení já a ty stalo pomyslné „my“.

Přestaňte pracovat pouze sami na sobě a začněte budovat svůj vztah v páru s pomocí renomovaného rodinného terapeuta. V dnešní době rozvrací toxický individualismus naši společnost na všech úrovních, milostné vztahy nevyjímaje. Manželský poradce Terrence Real to vidí denně ve své terapeutické praxi, kde pracuje s páry na pokraji katastrofy. Opakované hádky, které nikam nevedou, či soužití, v nichž odcizení partneři fungují „spolu, ale sami“, nejsou ničím neobvyklým. Ale máme pro vás dobrou zprávu: vřelejší, bližší a vášnivější vztahy jsou možné, pokud máte ty správné nástroje. Autor vás s hlubokým vhledem, humorem a šarmem povede po cestě směrem ke vztahu založenému na soucitu, spolupráci a blízkosti. Kniha My představuje nové, vědecky podložené soubory dovedností, které vám umožní ovládat impulsivní reakce a naučí vás využít vaše moudřejší, trpělivější, spolupracující Já. Real se dělí o poutavé příběhy párů, jejichž vztahy tyto dovednosti zachránily, a kriticky sleduje společenské vzorce, které od sebe partnery odcizují. Pokud jste ve vztahu zahnáni do oddělených koutů „ty“ a „já“, tato kniha vás dovede k plnohodnotnému „my“.

MY

Přeneste se přes své JÁ k láskyplnějšímu MY
Autor: Terrence Real
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-421-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu MY vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Přijde-li na zodpovědnost, nedají se všechny problémy rozdělit rovnoměrně půl na půl. Takže se přikláním k jedné ze stran a neschováváme se za masku profesionality. Dáváme si záležet na tom, abychom vystupovali jako opravdoví lidé, a je-li to vhodné, sdílíme vlastní zkušenosti ze své cesty k celistvosti a intimitě. Tato kniha je pozvánkou; stejnou pozvánkou, jakou svým klientům každý den nabízím já i ostatní terapeuti Vztahového života.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorovi

Terrence Real působí více než dvacet let jako rodinný terapeut. Ve svých knihách se věnuje otázkám mužské psychiky a tematice párové terapie. Jeho kniha The New Rules of Marriage se stala bestsellerem. Odkazy na Realovu práci se objevily např. v The New York Times, Psychology Today či Esquire a v řadě akademických publikací. Žije se svou ženou, rodinnou terapeutkou Belindou Berman a jejich dvěma syny v Newtonu ve státě Massachusetts.

Zdroj informací: Jota

————————————————

I když se snažíme o život v rovnováze, čas od času od života nějaký ten kopanec přeci jenom dostaneme. Zvládnout náročnou situaci s co nejmenší zátěží půjde snáze s příručkou Russe Harrise. Ukáž náme, jak projít složitým obdobím tak, abychom zase našli radost ze života.

Dříve či později vám realita nějakou facku uštědří. Nečekaně přijde nějaká ztráta, nemoc, zrada či jiné neštěstí a otřese vaším životem v základech. V takové chvíli je dobré mít po ruce tuto knihu. Neposkytne vám jen útěchu – postaví vás opět nohama pevně na zem, povede vás a pomůže vám růst. Věnujete-li čas tomu, abyste se k sobě chovali laskavě a vědomě, bolesti se sice nezbavíte, nicméně z ní uděláte svého učitele, který vás provede náročným obdobím až k nové radosti ze života. A jednou se ta radost dostaví. Vstřícný, srozumitelný a účinný způsob, který nabízí Russ Harris, vám cestu k ní usnadní.

Facka od reality

Co dělat, když život rozdává rány
Autor: Russ Harris
Přeložila: Lucie Šavlíková

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-292-2
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Facka od reality vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Po takovém políčku od reality obvykle přichází krize, tedy nesmírně náročné, nejisté období, kdy se vypořádáváme s příšernou událostí, kterou nemůžeme skoro nijak ovlivnit. (To platí zejména o těch zdrcujících, pustošivých fackách od reality, kterým se v psychologii říká „trauma“.) Zároveň nebo velice záhy poté se dostavuje truchlení. Truchlení není smutek, vlastně to není žádná emoce. Je to psychologický proces, kterým reagujeme na jakoukoli významnou ztrátu. Během tohoto procesu můžeme prožívat celou škálu pocitů od smutku a úzkosti až po hněv či pocit viny a provázejí ho i nejrůznější tělesné projevy, jako je nespavost, únava, letargie, apatie či změna chuti k jídlu.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Russ Harris je lékař, terapeut, otec, trenér zdravotníků a autor knihy Past na štěstí a dalších knih. Začal svou kariéru jako čerstvě promovaný lékař v roce 1989 a brzy zjistil, že většina jeho pacientů vyjadřuje značnou míru nespokojenosti se životem; stres, úzkost a neštěstí byly rozšířené. I když měl úspěšnou kariéru s vysněnou prací, dobrým příjmem a vysokým postavením, byla v depresi, úzkosti a nadváze. Cítil, že můj život postrádá smysl a účel a občas měl dokonce myšlenky na sebevraždu. Vydal se tedy na cestu, aby zjistil, co dělá lidi nešťastnými a co je mnohem důležitější, co vytváří skutečné a trvalé štěstí. Zjistil, jak obohatit a zlepšit svůj život a změnit způsob, jakým se vypořádat s bolestivými myšlenkami a pocity.

Zdroj informací: web autora

————————————————

ZEN, pojem známý, avšak dnes často skoro zneužívaný. Jaké jsou opravdové myšlenky této původní „verze buddhismu“, a co se díky němu můžeme doopravdy naučit?

Tobě: Zeptej se zenu je kniha sestavená z myšlenek jednoho z nejvlivnějších zenových učitelů dvacátého století – Kódóa Sawakiho. Přestože zemřel už v roce 1965, jeho slova velmi trefně odpovídají na mnohé z otázek, jež si klade i dnešní „běžný člověk“. Nadčasovost knihy ostatně naznačují i názvy kapitol, do kterých výroky mistra Sawakiho rozčlenil autor tohoto výboru, žák jeho žáka Šúsoku Kušija. Tady jsou některé z nich: Tobě, vykolejenému z manželské hádky; Tobě, kterému se život zdá nesmyslný; Tobě, který chceš praštit se svým zaměstnáním; Tobě, který nemáš čas; Tobě, kterému chybí peníze, láska a postavení.

Tobě

Zeptej se Zenu
Autor: Kódó Sawaki
Přeložili: Šimon Grimmich, Vítězslav Štembera

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 122×165 mm
ISBN: 978-80-247-6000-1
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Tobě vydalo nakladatelství Alferia.

Ukázka z knihy

Kdekdo je dnes „v zenu“, zasedací místnosti v korporacích, well-beingové kurzy a kdejaká bizarnost dnes nesou název zen. Z původního významu slova se ale tímto přenosem zachoval sotva chabý odlesk, často spíše protimluv. Pokud nám vyhovuje vnímat zen tímto způsobem, pak si tento text můžeme zařadit na přední místo na poličce a pro dobrý pocit si z něj občas předčítat nebo bavit své přátele úderností Sawakiho vyjádření. Pro tento účel je to jen další z mnoha textů dostupných v dnešním duchovním supermarketu.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Kódó Sawaki (1880–1966) se narodil se do bohaté a šťastné rodiny poblíž svatyně Ise. Když mu bylo 5 let, zemřela jí matka a v osmi letech přišel o otce. Když jeho strýc zemřel, byl adoptován jeho přítelem, Sawaki Monchiki. Ve třinácti letech musel Tsaikichi pracovat, aby se uživil, a v této špinavé čtvrti se stal špiónem placeným hazardními hráči. Když byl svědkem smrti starého muže v nevěstinci, náhle si uvědomil, že nechce ukončit svůj život tak nečestným způsobem. Tato událost, zděšená svým způsobem života, ho staví na cestu buddhismu. V roce 1912 je prvním asistentem Yosen-ji dojo. V následujících letech vykonává několik funkcí v různých chrámech. V roce 1935 se stává učitelem zazenu na univerzitě v Komasawě a později godem v chrámu Soji-ji. V 86 letech těžce onemocněl a poslední tři měsíce svého života strávil v Antai-ji, chrámu, který proměnil v místo čisté praxe.

Zdroj informací: zenkan.com

————————————————

Šamanismus prokvétá mnoha společenstvími. Jedni jej uznávají, jiní zatracují, někteří prostě jen nechtějí uvěřit. Jeho aspektů je mnoho, od historie a kultury až po spojení s moderní psychoterapií. Pokud i vás toto téma zajímá, můžete se o něm dozvědět všechno, co potřebujete.

Kniha se zabývá historickými, kulturními a duchovními aspekty šamanismu, zkoumá jeho praktiky, víru a vliv v různých společnostech. Věnuje se vztahu mezi šamanismem a moderními psychoterapeutickými metodami, přičemž zdůrazňuje potenciál šamanských technik pro osobní rozvoj a léčení. Zahrnuje příběhy jednotlivců ovlivněných šamanskými zážitky a nabízí moderní výklad tradičních šamanských učení a praktik.

Svět šamanismu

Nový pohled na starodávnou tradici
Autor: Roger Walsh
Přeložila: Eva Motýlová

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7364-164-1
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Svět šamanismu vydalo nakladatelství Lukáš a syn.

O autorovi

Dr. Roger Walsh, Ph.D vystudoval psychologii, fyziologii, neurologii a medicínu na australské Queenslandské univerzitě a poté přijel jako Fulbrightův stipendista na Stanfordovu univerzitu do Spojených států, kde studoval psychiatrii. V současné době působí jako profesor psychiatrie, filozofie, antropologie a religionistiky na Kalifornské univerzitě v Irvine. Jeho více než dvě stě publikací zahrnuje práce o neurovědě, duševním zdraví, ekologii, psychologických kořenech globálních krizí, duchovní praxi, meditaci či šamanismu. Jeho knihy a výzkumy byly souhrnně oceněny více než dvaceti národními a mezinárodními cenami a vyznamenáními. Pracoval i jako cirkusový akrobat, je také přeborníkem a držitelem světového rekordu ve skocích do vody z velkých výšek a skocích na trampolíně. Je dokonce absolventem školy pro stand-up komiky v San Francisku.

Zdroj informací: Lukáš a syn


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFacka od reality
Co dělat, když život rozdává rány

Harris, Russ

Triton, 2024

zobrazit info o knizeMy
Přeneste se přes své JÁ k láskyplnějšímu MY

Real, Terrence

Jota, 2024

zobrazit info o knizeTerapie, která tě nakopne
100 praktických technik pro každý den

Bachim, Sacha

Grada, 2024

zobrazit info o knizeSvět šamanismu
Nový pohled na starodávnou tradici

Walsh, Roger

Lukáš a syn, 2024

zobrazit info o knizeTobě
Zeptej se Zenu

Sawaki, Kódó

Alferia, 2024

Napsat komentář