Na pomezí Dálného východu a Londýna

kdyz-jsme-byli-sirotci-nahled
Dnes vám představíme knihu nobelisty Kazua Ishigury, jíž se dostalo nového vydání!. Dílo je v lecčems podobné autorovým předchozím počinům, v něčem je však velmi osobité. Autor se odkazuje k tradici britské detektivky i ke Kafkovi a servíruje příběh plný napětí, existenciálních otázek i historie.

Román Když jsme byli sirotci patří k vrcholným dílům britského nositele Nobelovy ceny za literaturu Kazua Ishigura. Autor zde v mnohém navazuje na své předchozí čtyři prózy, v nichž zkoumá nejistý vztah člověka k prožité skutečnosti a jeho věčnou náchylnost k sebeklamu. Tentokrát tak činí skrze vzpomínky a osudy Christophera Bankse, jenž poté, co se stane slavným detektivem, napne všechny své síly, aby vyřešil případ svých rodičů, kteří beze stopy zmizeli v době jeho dětství prožitém v čínské Šanghaji. Román se geograficky pohybuje mezi Dálným východem a Londýnem v době před druhou světovou válkou a zdá se, že v něm nejde o nic menšího než o záchranu světa před zlem, které ho má brzy pohltit. Je však také možné, že realita tohoto světa, již Ishiguro zobrazuje optikou archetypu geniálního soukromého detektiva, nakonec bude úplně jiná. Autor prostřednictvím odkazů ke klasickým britským autorům, ke zlatému věku anglické detektivky či Kafkovým románům vytváří na první pohled ishigurovsky nenápadnou, ale čtenářsky vzrušující fikci, která mu podprahově klade ty nejzákladnější otázky týkající se paměti, historie a mechanismů, jimiž si tvoříme příběh vlastního života.

Když jsme byli sirotci

Autor: Kazuo Ishiguro
Přeložila: Renata Kamenická

Počet stran: 336
Vazba: flexi
Formát: 123×200 mm
ISBN: 978-80-257-4496-3
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Když jsme byli sirotci vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Bylo to v létě roku 1923, toho léta, kdy jsem zakončil studia v Cambridgi a navzdory přání své tety, abych se vrátil do Shropshiru, jsem se rozhodl, že budoucnost mě čeká v hlavním městě, a pronajal jsem si menší byt v Kensingtonu, v Bedoford Gardens číslo 14b. To léto mi v paměti utkvělo jako překrásné.

O autorovi

Kazuo Ishiguro se narodil roku 1954 v japonském městě Nagasaki. V šesti letech se s rodiči přestěhoval do Velké Británie, kde vystudoval anglickou literaturu a absolvoval známý kurs tvůrčího psaní na University of East Anglia. Literárně debutoval v roce 1981 časopisecky uveřejněnými povídkami. O rok později vyšel jeho první román Vybledlá krajina s kopci (A Pale View of the Hills), příběh japonské vdovy žijící v Anglii. Přímo do poválečného Japonska pak Ishiguro zasadil svůj druhý román Malíř pomíjivého světa (An Artist of the Floating World, 1986). Celosvětové proslulosti dosáhl knihou Soumrak dne (The Remains of the Day, 1989), která se dočkala i úspěšného filmového zpracování. Do češtiny byly postupně přeloženy i jeho následující prózy, Neutěšenci (The Unconsoled, 1995), Když jsme byli sirotci (When We Were Orphans, 2001), Neopouštěj mě (Never Let Me Go, 2005), Nokturna (Nocturnes, 2009), Pohřbený obr (The Buried Giant, 2015) a Klára a Slunce (Klara and the Sun, 2021). Za své dílo autor obdržel řadu význačných ocenění, od Booker Prize či Whitbread Prize až po to nejprestižnější – Nobelovu cenu za literaturu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část produkce tvoří překladová literatura. Důraz klade na anglofonní literatury; „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA), jež českým čtenářům nabízí autory jako Kazuo Ishiguro, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Marilynne Robinsonová, Thomas Pynchon, Nicole Kraussová, Michael Chabon či Nick Cave.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž jsme byli sirotci

Ishiguro, Kazuo

Argo, 2024

Napsat komentář