Ze světa ženských hrdinek

zeny uvodni(1)
V dnešních knižních tipech se zaměříme na ženy. Představíme vám čtyři příběhy, v nichž právě ženy hrají hlavní roli. Jejich osudy jsou různé: občas dostávají od života značně naloženo a musí najít způsob, jak všechny těžkosti překonat.

Mirka Joklová napsala vtipnou novelu Nejlepší kámošky zobou zrní. Získá si vás především osobitým humorem hlavní hrdinky, která se snaží najít v životě své místo.

Vtipná novela o návratu z velkého města na vesnici, ztrátě iluzí a nalezení alespoň trochu klidného života hlavní hrdinky, která se se vším vyrovnává s humorem sobě vlastním.

Markéta nedávno oslavila třicítku, ale stále běduje nad zpackaným životem a s humorem jí vlastním z toho dost hlasitě viní všechny kromě sebe. Ona přece chyby nedělá. Možná je ale načase, aby začala méně bědovat a víc se věnovala lidem, kterým na ní ještě pořád záleží, i když mají třeba hrozný účes na hlavě. Přestane si svůj život konečně ničit utkvělými představami, kterých má plnou hlavu?

Nejlepší kámošky zobou zrní

Autorka: Mirka Joklová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7691-365-3
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Nejlepší kámošky zobou zrní vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Babička na ni volala z plných plic. Markéta moc dobře věděla, že ji babička hledá, ale ani za nic na světě nechtěla vylézt ze svého úkrytu. Věděla, že jí bude dohazovat vnuka některé svojí kamarádky. Už nějakou dobu měla Markéta podezření, že s ní má babička nějaké plány podobné těm, co viděla v telenovelách. Poslední týden se v tom utvrdila nadobro. Kolikrát už si spílala, že pořizovala televizi, kde babička může sledovat všechny ty zamilované seriály. Ůplně jí to vlezlo na mozek a nedala si říct, že je Markéta sama naprosto spokojená. (str. 2)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Prací Mirky Joklové je koordinace kvality dle ISO norem, kde je vše dané a kreativita nemá moc prostor. Velmi ráda si proto odpočine s dobrou knížkou, která ji nejen překvapí, ale i pobaví. Psaní se věnovala už od střední školy, a když se šuplík naplnil, řekla si, že je čas zkusit to i mimo něj. Vždycky přemýšlela nad tím, jak by skončily nedokončené příběhy a co všechno by ještě mohly postavy zažít, a časem si začala vymýšlet vlastní. A jelikož u nich doma není o vtipné momenty nouze, ráda se o ně podělí

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Přímořská vesnice, neodolatelné řecké pokrmy a tři ženy, které na první pohled nemají nic společného. Takový námět pro svůj román Dům v olivovém háji zvolila Emma Cowellová.

Vítejte v Mariině kuchyni!
Kuchařská škola v idylické přímořské vesnici nabízí lákavé vůně neodolatelných řeckých pokrmů, které studenty učí vařit slavná šéfkuchařka Maria.
Ještě před začátkem sezony k ní přijedou dvě zvláštní ženy – televizní hvězda a novinářka píšící o jídle Kayla, která nikdy nepřestává pracovat, a bohémská šperkařka a bývalá tanečnice Alessandra.
Každá je úplně jiná, ale všechny tři se snaží překonat zlomené srdce a zjistit, co chtějí od života. Během společného vaření se pomalu otevírají svým skutečným citům a postupně mezi nimi začíná vznikat hluboké a trvalé přátelství.

Dům v olivovém háji

Autorka: Emma Cowellová
Přeložila: Barbora Klasová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-247-2680-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Dům v olivovém háji vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Když jsem byla malá, všichni si o mně mysleli, že jsem čarodějnice. Nestála jsem o to, prostě jsem vyčnívala mezi ostatními, což byl taky důvod, proč jsem toužila odjet z Řecka co nejdřív pryč. Připadalo mi, že musím výzvám života čelit docela sama…, aspoň po většinu času. Vytvořila jsem si proto svůj vlastní svět fantazie, který se odehrával mezi lučním kvítím a včelami na sluncem zalitých loukách. Teď v New Yorku, už jako dospělá, jsem si taky vytvořila prostor, který patří jen mně. Je však skutečný a skrývá se v mé kuchyni. (str. 7)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Emma Cowellová žije v Cornwallu se svým manželem. Má bohaté zkušenosti s dětskou paliativní péčí, proslavila se také jako herečka a moderátorka BBC. Je vášnivou rybářkou, ráda cvičí jógu a jako ​​horlivá lingvistka se pokouší naučit řecky, protože právě do Řecka umístila děj svého debutového románu One Last Letter from Greece vydaného v roce 2022.

Zdroj informací: emmacowell.com

————————————————

Jako figurka na intrikánské šachovnici mocných si připadá africká princezna Aina – hlavní hrdinka knihy Schovanka královny Viktorie. Co myslíte, bude mít tato žena ještě někdy svůj život plně pod kontrolou?

Poté co král Gezo vyvraždí její rodinu, ocitne se africká princezna Aina v rukou králových otrokářů. Zachrání ji anglický kapitán, který Geza přesvědčí, aby Ainu daroval coby přátelské gesto královně Viktorii. Přejmenují ji na Sáru a vsadí do role exotické trofeje. Sára se musí neustále smiřovat s tím, že nemá svůj život pod kontrolou a je jen figurkou na intrikánské šachovnici mocných.

Schovanka královny Viktorie

Autorka: Denny S. Bryce
Přeložila: Bohumila Kučerová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-191-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Schovanka královny Viktorie vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Mezi lednem a dubnem 1851 jsem na hradě Windsor nebo v Buckinghamském paláci trávila spoustu času.
Hned po dopolední výuce s paní Forbesovou a s guvernantkou ve Winkfield Place mě naložili do kočáru a dopravili do královnina salonu. Tam jsem předváděla své znalosti angličtiny, aritmetiky a zeměpisu. Jindy mě královna vyzvala, abych jí zahrála na klavír. Pak jsem se spolu s princeznou Alicí, princem Albertem Eduardem (kterému všichni říkali Bertie) a královskou princeznou Viktorií (zvanou Vicky) účastnila nejrůznějších aktivit. (str. 1)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Denny S. Bryce je autorkou několika cenami ověnčených historických románů. Žije v Savannah v americkém státě Georgia a vyučuje na Drexel University v Pensylvánii. Hrdinkami jejích románů jsou odvážné ženy afroamerického nebo afrického původu. Hlásí se tak ke svým rodinným kořenům.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Fanoušci beletrizovaných životopisů by si neměli nechat ujít vyprávění nazvané Milovala jsem Picassa. Díky autorce Jeanne Mackinové poznáte některé z žen, do kterých se zamiloval jeden z nejvýznamnějších umělců 20. století – Pablo Picasso.

Pablo Picasso, jeden z nejvýznamnějších umělců dvacátého století, ale též velký milovník žen. Málokterá dokázala odolat jeho šarmu a mnohdy i vyhlídce stát se nesmrtelnou, být navždy zachycena na jeho plátně či v dokonalých křivkách jeho soch. Pablo Picasso měl za svůj život bezpočet milenek i několik manželek, z nichž některé potkáte i v tomto románu. 

Příběhy z Pablova života provází šumění moře, jižní vánek prosycený vůní levandule a tymiánu, zpěv cikád a noci plné zářivých hvězd… a výsledkem je koktejl namíchaný z vášně a krásy, jakému lze jen stěží odolat.
Nechte se tedy přenést na jih Francie do období mezi válkami, ale i do padesátých let v USA poznamenaných neblaze proslulým mccarthismem. Na své cestě se seznámíte nejen s geniálním umělcem a některými z žen, jež prošly jeho životem, ale i s historičkou umění a začínající redaktorkou Alanou Olsonovou, která se na pouti po umělcových stopách dozvídá o minulosti vlastní rodiny víc, než by čekala.

Milovala jsem Picassa

Autorka: Jeanne Mackinová
Přeložila: Barbora Klasová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7625-330-8
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Milovala jsem Picassa vydalo nakladatelství Metafora.

O autorce

Jeanne Mackinová žije v severní části státu New York. Vždy milovala historickou beletrii, proto se také rozhodla, že se právě tomuto žánru bude sama věnovat – vnímá ho totiž jako způsob, jak žít jiné životy, zažít jiné časy a místa. Kromě knihy Milovala jsem Picassa napsala také Poslední rivalka Coco Chanel.

Zdroj informací: jeannemackin.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší kámošky zobou zrní

Joklová, Mirka

Pointa, 2024

zobrazit info o knizeDům v olivovém háji

Cowellová, Emma

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizeSchovanka královny Viktorie

Bryce, Denny S.

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeMilovala jsem Picassa

Mackinová, Jeanne

Metafora, 2024

Napsat komentář