Očima šéfredaktorky ke čtení i na poslech

ocima-nahled1
O prázdninách mnoho knižních novinek obvykle nevychází, a tak v dnešním recenzním výběru najdete i tituly staršího data. Knihu pro děti, detektivky i obsáhlý román zachycující skoro celé století – to vše obsahuje dnešní výběr. Jako obvykle si můžete vybrat, zda zvolíte poslech audia, nebo tištěnou knihu.

Pokračování Klubu divných dětí s názvem Divné děti a smutná kočka je ve znamení změn. Autorka Petra Soukupová z dobrodružného prázdninového pobytu na chatě u Miliných rodičů vynechala Frantu, který se z party vytratil, když propadl počítačovým hrám. Po chvíli se z děje vytrácí i Katka, kterou čím dál víc svazuje sebenepřijetí i touha nedělat dozor mladším kamarádům. A tak z původní party zůstává milovnice zvířat Mila a strašpytel Petr. K nim přibudou sourozenci od sousedů – vcelku normální Louisa, ale o to divnější Eliáš (kluk s PAS) .

Společně se rozhodnou najít majitele zatoulané kočky. V neznámé vesnici na ně čekají setkání s různými lidmi, detektivní pátrání i nečekané situace. To vše každého z nich donutí překonat sám sebe a ve výsledku jim přinese poznání, že skutečnost je někdy jednodušší než řeči, které se vedou, a že strach má velké oči. A že vymykat se normám neznamená, že je to špatně.

Zajímavý prázdninový příběh mě v první půli rozlítostňoval, že nic není jako v první knize, ve druhé napínal i pobavil. Je to tak trochu detektivka pro větší děti a v audiopodobě se velmi příjemně poslouchá. Každé dítě má zase svého interpreta (celkem je jich tedy 5) a na načtení potřebovali skoro osm hodin. Hudební předěly z dílny Vladivojny La Chii odkazují na noční „kočičí koncerty“ a celkově si poslechem můžete prodloužit letní prázdninovou atmosféru. Audioknihu Divné děti a smutná kočka vydalo nakladatelství OneHotBook a lze ji stahovat na Audiolibrix.com.

Audioknihu Divné děti a smutná kočka vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Krátká povídka Svatba duchů z pera Petera Maye patří do série Čínských thrillerů. Ač se děj vejde do audioknihy o délce hodina a půl, přesto zase naráží na problémy současné Číny, odhaluje důsledky problematické politiky jednoho dítěte i starodávné pověry, že mladý muž nesmí odejít ze světa svobodný.

Pokud jste si oblíbili americko-čínskou dvojici, patoložku Margaret a policistu Lia Jena, pak určitě neváhejte a drobničku Svatba duchů si pořiďte, protože jejich pátrání, kam se poděla juniorská běžecká šampionka, vás určitě potěší. Napínavou mimidetektivku si vychutnáte v přednesu Martina Myšičky a Jany Plodkové, stejně jako ostatní díly série. Knihu vydanou nakladatelstvím Host zpracovalo vydavatelství OneHotBook a můžete si ji stáhnout například na Audiolibrix.com.

Audioknihu Svatba duchů vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

V roce 2008 po řešení víc než padesát let starých zločinů (viz Reminiscence) by se oddělení vražd z Našeho Města hodila nějaká úplně obyčejná vražda. A tak je tu Konečně normální vražda, která zaměstná především Chosého a Richarda Krauze. I když, co je normálního na mrtvole dívky visící hlavou dolů ze stromu? Má zlomený vaz, díru v hlavě a v krvi příliš mnoho drogy – víc, než co je slučitelné se životem. Jak se dostala vysoko na strom, co bylo skutečnou příčinou smrti, zda byla opravdu zavražděna a jak by mohla souviset se tři roky starým nálezem typově podobné dívky, to vše dá pořádně zabrat celému oddělení.

Napínavou detektivku z pera Dominika Dána vydalo v klasické sérii nakladatelství Slovart. Musím říct s nadšením, že konečně nejsou ve hře pletichy tajných služeb a že se v knize odvíjí klasický detektivní příběh. Včetně neuvěřitelných záhad, které však mají prosté vysvětlení, jak se ukáže v závěru, a vraždařského slovního humoru, který je pro Dominika Dána tak typický. Opravdu jsem si užila rychlý spád vyprávění a už se těším na další případ.

Knihu Konečně normální vražda vydalo nakladatelství Slovart.

————————————————

Píše se rok 1795 a Jane Austenová se účastní plesu, na kterém mají být oznámeny zásnuby. Než však může k něčemu dojít, je v komoře nalezena zavražděná kloboučnice. Vypadá to, že ji nikdo nezná a netuší, jak se na takovém místě ocitla. Když je pak z vraždy obviněn Janein postižený bratr George, který neumí mluvit a neublížil by ani kuřeti, pouští se Jane do pátrání na vlastní pěst.

První díl ze série Slečna Austenová vyšetřuje se jmenuje Nešťastná kloboučnice. Autorkou je Jessica Bullová a v českém překladu ji vydalo nakladatelství Jota. Historická detektivka fiktivně umístěná do života spisovatelky Jane Austenové se snaží poukázat na to, jak nicotnou roli měly v té době ženy ve společnosti. Jane jako svobodná dívka nemá vůbec právo rozmlouvat s muži, natož aby někdo z nich věnoval pozornost jejím logickým vývodům. Přesto zjistí mnohem víc než oficiální vyšetřovatelé, protože umí naslouchat i těm nejníže postaveným bez toho, že by se nad ně povyšovala.

Musím říct, že kniha obstojí jako historická detektivka. Děj je přiměřeně napínavý s překvapivými zvraty, a třebaže plyne v pomalejším tempu než současné detektivky, určitě je zajímavý. Trošičku mě zarážel místy archaický slovník – nevím, zda to byl záměr autorky, či invence překladatelky Radky Knotkové. Nicméně jako celek jsem si příběh užila a strávila s ním odpočinkový čas.

Knihu Slečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice vydalo nakladatelství Jota.

————————————————

Román Kateřiny Tučkové Bílá Voda, který se zabývá útrapami katolických ženských řádů po roce 1950, vydalo nakladatelství Host již v roce 2022. Ve stejném roce se dočkal i audio zpracování ve vícehlasé četbě ve vydavatelství OneHotBook. Musím si sypat popel na hlavu, ale k přečtení skoro 700 stran jsem se ještě nedostala. A tak jsem uvítala možnost stáhnout si audioknihu z webu Audiolibrix.com a více než 28 hodin dlouhou četbu jsem si vyslechla.

A musím říct, že  Bílá Voda nezklamala moje očekávání a nabídla mi jedinečný pohled do naší neslavné minulosti. Autorka si dala velkou práci se shromážděním podkladů, s nimiž pak naložila takovým způsobem, že čtenář má pocit, že nenaslouchá románu, ale dokumentu. Tomu nahrává i natočení audia do formátu, v němž např. v rozhlase prezentují tzv. dokufiktivní pořady. Velké množství vypravěčů, vložené dopisy, nařízení, záznamy odposlechů, výslechů a podobně nevyznívá zmatečně, ale naopak. Díky tomu, že každý vypravěč má přidělen svůj hlas, každý dokument zase jiný,  nedochází při poslechu  k žádným zmatkům a dobře se v textu orientuje.

Musím říct, že jsem si Evaristu a její sestry z řádu Anežských panen zamilovala, stejně tak mě upoutal i příběh novinářky Leny a kněze Jana. Kateřina Tučková prostě umí čtenáře zaujmout a předložit mu poodhalené zákoutí historie takovým způsobem, že i po dočtení má chuť pátrat dál.

Audiokniha Bílá Voda rozhodně stojí za poslech. Nebojte se její délky (obsažnosti) a nechte se unášet na vlnách faktů a fikce. Po skončení ve vás bude ještě dlouho rezonovat hlas volající po změnách, odpuštění, lásce a usmíření.

Audioknihu Bílá Voda vydalo nakladatelství OneHotBook.


Které tituly dělaly společnost vám během prázdninových dnů? Co zaujalo vás? Napište mi svoje tipy do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivné děti a smutná kočka

Soukupová, Petra

OneHotBook, 2024

zobrazit info o knizeKonečně normální vražda

Dán, Dominik

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeSlečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice

Bullová, Jessica

Jota, 2024

zobrazit info o knizeSvatba duchů (audiokniha)

May, Peter

OneHotBook, 2022

zobrazit info o knizeBílá Voda (audiokniha)

Tučková, Kateřina

OneHotBook, 2022

Napsat komentář