Otázky současného světa

otazky-soucasneho-sveta-nahled
Současný svět je plný nástrah, nových věcí i spirituálních přístupů. Dnešní tipy reagují na vše z uvedeného! První kniha vám předá základy finanční gramotnosti, druhá kniha vás provede fascinujícím světem našeho jazyka a třetí kniha osloví zejména ty, které zajímají alternativní způsoby života.

V dnešní první knize Finanční jednohubky od Michala Skořepy se vydáte se do světa financí. Kniha se zabývá daněmi, finanční gramotností, šetřením nebo třeba bitcoinem a je napsaná čtivou a jednoduchou formou tak, aby byla maximálně přínosná pro každého čtenáře i čtenářku.

Je bydlení v nájmu vyhazováním peněz z okna? K čemu je nám bitcoin? Zaslouží si OSVČ daňové výhody? Jaká jsou tři základní pravidla správného zacházení s penězi? V ruce držíte pomyslný talíř s druhou porcí jednohubek, tedy odpovědí na otázky, které občas napadnou každého z nás. A podobně jako v první porci (která měla u čtenářů velký úspěch, takže se dočkala dokonce dotisku), i tentokrát jde o odpovědi jednoduché a jasné, bez teoretických pouček – jak se sluší na autora, který má za sebou zkušenost s psaním jak vysokoškolských učebnic, tak ekonomických pohádek pro malé děti. Autor se tentokrát zaměřuje trochu méně na makroekonomická témata a víc pozornosti věnuje ‚‚malému‘‘ světu našich peněženek, úspor a útrat. Často nabízí svůj pohled na danou věc, ale současně dává čtenářům dost informací na to, aby si udělali svůj vlastní názor. Populární formou tak v dalších oblastech posiluje ekonomickou gramotnost české veřejnosti, tolik potřebnou pro budoucí prosperitu této země.

Finanční jednohubky

Odpovědi na dalších 50 důležitých otázek ekonomie a financí
Autor: Michal Skořepa

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 147×209 mm
ISBN: 978-80-271-3057-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Finanční jednohubky vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Život je série příjemných a nepříjemných překvapení. Ta finančně nepříjemná můžou zatlačit naši životní úroveň velmi hluboko dolů. Takový nepěkný finanční šok na nás může padnout čistě náhodně. Nebo nám ho může nachystat nějaký loupežník, který chce záměrně urvat větší díl pro sebe na náš úkor – ať už na nás číhá na lesní cestě a jeho kyj nám hrozí okamžitou smrtí (pokud loupežníkovi rychle nezaplatíme), nebo na nás líčí past ve virtuálním prostoru a jeho emailová zpráva nám slibuje naopak báječné zbohatnutí (pokud mu rychle zaplatíme).
Dostaneme-li se do finančních potíží, je důležité mít po ruce finanční rezervu, která nám pomůže udržet se aspoň na čas na určité rozumné úrovni živobytí. Budování finanční rezervy je odkladem části naší spotřeby z lepších časů do časů horších. Výkyvy v naší životní úrovni – které většina z nás snáší velmi špatně – budou díky takové rezervě menší. Finanční rezerva je vlastně naším vlastním, soukromým, neformálním pojištěním.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Michal Skořepa získal doktorát v oboru ekonomické teorie na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kde následně řadu let přednášel. Absolvoval krátké studijní pobyty na univerzitách ve Stanfordu, Kostnici, Manchesteru a Yorku. Po krátkém angažmá v Investiční a poštovní bance pracoval v letech 2000 až 2016 v České národní bance, kde postupně vystřídal pozice ředitele odboru měnové politiky a strategie, vrchního ekonoma odboru finanční stability a poradce bankovní rady.
V současnosti je makroekonomickým analytikem České spořitelny, předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy při Národní rozpočtové radě a členem představenstva České společnosti ekonomické, kde v minulosti zastával funkci prezidenta. Přednášel na půdě Mezinárodního měnového fondu, Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj a dalších zahraničních institucí.
Jeho vysokoškolská učebnice základů behaviorální ekonomie vyšla v anglickém překladu v prestižním britském nakladatelství Palgrave Macmillan. Je spoluautorem populární učebnice finanční a ekonomické gramotnosti pro základní školy a víceletá gymnázia a dvojice knih pohádek s finanční a ekonomickou tematikou. Napsal také knížku Ekonomické jednohubky. Působil jako lektor desítek seminářů finanční a ekonomické gramotnosti pro učitele po celém Česku. Své názory týkající se především aktuální české hospodářské politiky často publikuje v Hospodářských novinách a dalších médiích.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Chcete-li poodkrýt taje českého jazyka – jak toho nového, tak i toho desítky čas stovky let starého – pak se pusťte do nové publikace Slova a jejich příběhy od kolektivu autorů. Knihu editovali Michaela Lišková a Martin Šemelík a čeká vás vskutku pozoruhodné a přístupnou formou napsané čtení!

Kniha se věnuje především nejnovější slovní zásobě češtiny, avšak částečně se zaměřuje i na slovní zásobu minulých desetiletí či staletí. Čtenáře stručně uvádí do problematiky studia neologismů a archaismů formou kratších statí o jednotlivých slovech, respektive o dalších jazykových a společensko-kulturních jevech. V publikaci čtenáři naleznou řadu aktuálních poznatků, zajímavostí a podnětů k zamyšlení.

Slova a jejich příběhy

#neologismus #archaismus
Autoři (editoři): Michaela Lišková, Martin Šemelík

Počet stran: 164
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-3530-1
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Slova a jejich příběhy vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Po zdolání těchto hybridů můžeme směle postoupit na vyšší úroveň. Propojují-li se systematičtěji ingredience či kuchařské postupy typické pro jednotlivé etnické nebo regionální kuchyně, pak se mluví o gastronomické fúzi, fúzi kuchyní, příp. o fusion kuchyni, smíšené/syntetizující kuchyni. Omezení zde prakticky neexistují, v restauracích lze ochutnat například česko-francouzskou, italsko-skandinávskou nebo indicko-čínskou fúzi. A není nutné se držet spojení jen dvou gastronomií, může jich být více.
Budoucnost jistě přinese další překvapivé kulinářské i jazykové 88 kreace. Těšme se na ně, ale zároveň nezapomínejme ani na tradiční české přísloví: Dobrého pomálu!

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech (editorech)

Michaela Lišková se zaměřuje na lexikologii a lexikografii, neologii a neografii a kulturní a kognitivní lingvistiku.

Zdroj informací: Ústav pro jazyk český

Martin Šemelík se zabývá lexikografií a lexikologií v širším pojetí a gramatikou němčiny.

Zdroj informací: Ústav pro jazyk český

————————————————

Pro všechny spirituální duše tu máme knihu od již světoznámého duchovního Osha. V knize Byli jsme oklamáni se snaží přiblížit podstatu života a smrti a ze všeho nejvíce tematizuje hledání smyslu života skrze vlastní duchovní cestu, nikoli skrze vlivy současné společnosti.

Tyto čtyři promluvy pronášel  původně v hindštině a zaměřují se na čtyři hlavní body, na touhu hledat, na cestu k pravému já, na dveře vedoucí k nejvyššímu poznání a na možnost projít jimi a dosáhnout nekonečné božskosti. Osho říká, že život, který lidé vedou, je pouhou představou vnucenou druhými. Neznají sami sebe, což je hlavní důvod, proč prožívají utrpení, úzkost a bolest. Proto je třeba ptát se na smysl života a nepřejímat názory, které nepramení z moudrosti a z opravdového poznání. Osho zdůrazňuje, že jakmile se člověk nechá ovlivnit okolím, potlačí přirozenou touhu a přestane hledat. A pak se dá snadno oklamat různými idejemi, jejichž cílem je manipulovat lidmi, kteří nejsou spokojeni se svým životem a jsou ochotni přijmout cokoli, co mu vnucují různá náboženství a představitelé společnosti. Osho uvádí příklady těch, kteří tomuto vlivu nepodlehli a žili po svém. A toto poselství je ještě aktuálnější dnes, kdy jsou lidé pod neustálým tlakem médií a sociálních sítí a není lehké určit, co je a co není pravda.

Byli jsme oklamáni

Autor: Osho
Přeložila: Jana Žlábková

Počet stran: 180
Vazba: brožovaná
Formát: 110×175 mm
ISBN: 978-80-7593-645-5
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Byli jsme oklamáni vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Mí drazí,
vítám vás. Není větší radosti než vidět, že někteří lidé mají zájem o božskost, že prahnou žízní po poznání pravdy a smyslu života. Je-li ve vašem srdci tato žízeň, tato bolestná touha poznat život, pak jste vítáni.
Mnozí lidé sem možná přišli jen poslouchat. Přišli pouze proto, aby jim nějak uběhl čas. Ale já vítám i je. Jsou tu vítaní, protože se často stává, že pravda, kterou ještě naplno neznáme, rozezní určitou strunu v našem srdci. Stane se začátkem něčeho, na co jsme nebyli připraveni.
Těm, kteří žízní po pravdě, ale i těm, kteří po ní nežízní, mohou být promluvy, jež pronesu během těchto čtyř dní, užitečné. Takže vás vítám. A dnes, v úvodní promluvě, se zaměřím na věc, kterou považuji za nejdůležitější v životě a bez níž nemůže žádné hledání začít.
Pro všechny čtyři promluvy jsem vymyslel ústřední témata, která budeme probírat. Dnes budu mluvit o žízni. Zítra o cestě. Potom o dveřích a poslední den o vstupu.

O autorovi

Oshovo učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“.
Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie.
Osho je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli.

Zdroj informací: nakladatelství Beta


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByli jsme oklamáni

Osho

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeSlova a jejich příběhy
#neologismus #archaismus

Lišková, Michaela - Šemelík, Martin

Academia, 2024

zobrazit info o knizeFinanční jednohubky
Odpovědi na dalších 50 důležitých otázek ekonomie a financí

Skořepa, Michal

Grada, 2024

Napsat komentář