Komplikované mezilidské vztahy

tipy-vztahy-nahled
Pátek je tu a s ním i naše další knižní tipy. Tentokrát vám představíme několik příběhů, v nichž hrají hlavní roli mezilidské vztahy. Blízké vztahy s rodinou, partnery či přáteli představují důležitou součást našich životů. Jenže ne vždy se vše vyvíjí podle našich představ…

Manuel Vilas ve svém románu Mezi námi vypráví o ženě, které se podařilo najít svou spřízněnou duši. Jenže pak její milovaný manžel zemřel. Jak se s jeho ztrátou vyrovná?

Irena věří, že prožila nejdokonalejší manželství na světě. S Marcelem je spojovalo pouto, které udivovalo i její nejbližší okolí: byli párem, který žil jeden pro druhého, jako by každý den byl jejich prvním. Tento obyčejný vztah, z největších milostných příběhů, je držel na okraji všední reality.
Se ztrátou Marcela se Irenin svět rozpadá, a ona objeví neobvyklý způsob, jak s ním dál žít, aby se mohla posunout. Zaplétá se do sítě přetékajících vášní, prožívá život, jako by psala sonet.

Mezi námi zkoumá, co to znamená být naživu a milovat, a zároveň je příběhem ženy uvězněné v intimní, imaginativní a smrtelné utopii.
Kniha získala ve Španělsku prestižní Nadalovu cenu za román 2023.

Mezi námi

Autor: Manuel Vilas
Přeložil: Vít Kazmar

Počet stran: 400
Vazba: vázaný blok
Formát: 127×200 mm
ISBN: 978-80-7593-603-5
Doporučená cena: 430 Kč

Knihu Mezi námi vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

O autorovi

Manuel Vilas (*1962) je španělský spisovatel a básník, autor oceňovaných románů, které jsou překládány do řady jazyků, mimořádně úspěšný je zejména román Ordesa, který pojednává o vztazích mezi rodiči a dětmi. Je častým přispěvatelem do různých španělských periodik. Vystudoval hispanistiku a působil dlouhá léta jako gymnaziální učitel. Později pracoval též jako vysokoškolský pedagog na univerzitě v Iowě; dojmy z pobytu ve Spojených státech daly vzniknout jeho knize Americana. Za román Andělé mezi námi získal prestižní Nadalovu cenu.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Anna Moricová si získala pozornost čtenářů knihou Deníček psychiatričky. Nyní si můžete přečíst její další vyprávění: o dvou ženách, které se sice nachází v odlišných životních situacích, přesto však touží po tom samém – po lásce.

Adéla a Radana. Osudy zdánlivě jiné, ale přitom v něčem až zvláštně podobné. Obě ženy se ocitly ve zcela odlišných životních situacích: Radana se zamilovala do přelétavého profesora na vysoké a otěhotněla. Adéla se stále snaží najít toho pravého přes seznamovací aplikace a do toho řeší potíže s tátou, který se rád napije a skončil jako nezaměstnaný. Spojuje je snad něco víc než jen touha po tom milovat a být milována?

Jako slon v porcelánu

Autorka: Anna Moricová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 140×195 mm
ISBN: 978-80-271-3945-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Jako slon v porcelánu vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

„Víš, co mám na tobě fakt rád?“
„To nevím.“
„Že jsi taková nezávislá a samostatná. Víš, že se na chlapa nepřilepíš jak přísavka, kterou pak nejde oddělat. A taky že nebrečíš. Některý ženský jsou v tomhle fakt otravný. Řekneš něco, co se jim jen trochu nelíbí, a už slzavý údolí. To je hrozně odporný.“
„Hm, to je fakt.“
Ležíme s Romanem v posteli v jeho 2 + kk. Aneb jak on sám rád říká, „dva plus kákáčko“. Nevím, co je pro mě odpudivější, jestli výraz „kákáčko“, nebo výraz Romana, pokaždý když to říká. Je v něm směsice pýchy a machismu, protože on je ten, kdo si může dovolit kákáčko v centru Prahy. Co na tom, že má na krku hypotéku na třicet let dopředu? Hlavně že se tím může vytahovat před ženskýma. (str. 5)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

MUDr. Anna Moricová je česká psychiatrička a spisovatelka, která vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Na Facebooku vede úspěšný webový blog Deníček psychiatričky. Na základě těchto zápisů vyšla v roce 2021 její první kniha Deníček psychiatričky. Dále napsala román Až půjdeš, zavři za sebou.

————————————————

Teď potěšíme příznivce brazilského autora Paula Coelha, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby. Jeho román Nevěra se dočkal druhého vydání. Nenechte si ani vy ujít příběh o ženě, která vede zdánlivě dokonalý život…

Lindě je 31 let a podle mínění všech vede dokonalý život: bydlí ve Švýcarsku, v jedné z nejbezpečnějších zemí světa, má skvělé manželství, milujícího manžela, roztomilé a způsobné děti a zaměstnání novinářky, na které si nemůže stěžovat.
Rutina a předvídatelnost každodenního života v ní však začínají budit pochybnosti. Už nedokáže snášet úsilí, které musí vynakládat, aby vypadala šťastně, zatímco ve skutečnosti k životu pociťuje nesmírnou apatii.
To všechno se změní, když se setká s mužem, s nímž si v době dospívání byla citově blízká. Jacob je teď úspěšný politik a během interview, které s ním Linda pořizuje, v ní posléze vzbudí něco, co už dávno nepocítila: vášeň.
Linda teď udělá všechno pro to, aby si tuto nedosažitelnou lásku vybojovala. Bude muset klesnout až na samé dno lidských citů, aby nakonec došla vykoupení?

Nevěra

Autor: Paulo Coelho
Přeložil: Jindřich Vacek

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4447-5
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nevěra vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Každé ráno, když otevřu oči do toho, čemu se říká „nový den“, mám chuť zase je zavřít a dál ležet v posteli. Jenže vstát musím. Mám skvělého manžela, který je do mě vášnivě zamilovaný, má solidní investiční fond a každoročně se – byť proti vlastní vůli – ocitá na seznamu tří set nejbohatších lidí ve Švýcarsku, jak je uvádí časopis Bilan.
Mám dvě děti, které jsou pro mě „smyslem života“ (jak říkají moje přítelkyně). Časně ráno jim musím dát snídani a odvézt je do školy vzdálené pouhých pět minut chůze od našeho domu, kde zůstávají celý den, což mi umožňuje pracovat a smysluplně trávit čas. Po vyučování, než přijdeme manžel a já domů, se o ně stará filipínská chůva. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Paulo Coelho, který je považován za jednoho z nejvlivnějších spisovatelů dnešní doby, uveřejnil své knihy ve 170 zemích v překladu do 88 jazyků, jejich náklad přesáhl počet 320 milionů výtisků. Narodil se v srpnu 1947 v Rio de Janeiru, a ještě než se začal plně věnovat literatuře, pracoval jako ředitel divadla a herec, textař a novinář. Plody jeho hudební spolupráce s Raulem Seixasem a dalšími brazilskými umělci patří k nejlepším klasickým skladbám brazilského rocku. V roce 1987 prošel Svatojakubskou cestou. Za rok po této pouti napsal Mágův deník. V následujícím roce vydal Alchymistu. Od té doby Paulo Coelho nastoupil dráhu, která z něho postupně učinila nejprodávanějšího brazilského autora všech dob a jednoho ze tří nejprodávanějších autorů na světě. Od roku 2002 zaujímá křeslo č. 21 v Brazilské literární akademii a v roce 2007 byl organizací OSN poctěn prestižním titulem Posel míru. V současnosti je nejsledovanějším autorem na sociálních sítích. Známé jsou i jeho romány Alef, Jedenáct minut, Vítěz je sám, Veronika se rozhodla zemřít nebo Pátá hora.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

O mezilidských vztazích píše i Eva Suchá. Ve svém novém románu Nálezy a ztráty se zabývá rolí lásky a přátelství v našich životech. Co myslíte, čemu dá její hlavní hrdinka přednost – lásce, či přátelství?

Náhodné setkání Reny s Oliverem na prázdninovém kurzu u moře skončí dramaticky. Rena se vrací domů plna výčitek. Na ty jí dá rychle zapomenout věrný kamarád ze studií Alex, který ji zaměstná ve své firmě. Nabízí jí však mnohem víc. Rena se nechává pohltit prací a je Alexovi vděčná za přátelství i podporu. Do cesty jí ale nečekaně znovu vstoupí Oliver a ona se bude muset rozhodnout. Je láska víc než přátelství? A stojí za to o ni bojovat?

Nálezy a ztráty

Autorka: Eva Suchá

Počet stran: 116
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-88104-77-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nálezy a ztráty vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

O autorce

Eva Suchá napsala také milostný příběh Něco je jinak.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMezi námi

Vilas, Manuel

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeJako slon v porcelánu

Moricová, Anna

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizeNevěra

Coelho, Paulo

Argo, 2024

zobrazit info o knizeNálezy a ztráty

Suchá, Eva

Agentura KRIGL, 2024

Napsat komentář