Poznejte zblízka J. R. R. Tolkiena

tolkienovy-eseje-nahled
Dnes vás zase o něco blíže přiblížíme k ikoně fantasy žánru, k J. R. R. Tolkienovi! Čeká na vás soubor esejů, které vycházejí z jeho přednášek, ve kterých se zabývá kanonickými texty staré anglické literatury, nicméně velmi čtenářsky přístupnou formou.

Soubor Tolkienových esejů Netvoři a kritikové nabízí jedinečnou příležitost poznat autora Hobita a Pána prstenů z méně známé stránky: jako učence zabývajícího se starou anglickou literaturou a jazykem; a pochopit, jak ho jeho bádání dovedlo k sepsání úchvatné ságy o Středozemi. Většina těchto textů byla původně přednáškami, nejde tedy o suché vědecké rozklady, ale pojednání přístupné všem pozorným čtenářům.
Hned dva texty v knize se zabývají staroanglickým Béowulfem, další pak rytířskou básní Pan Gawain a Zelený rytíř. Nejrozsáhlejším a nejznámějším textem knihy je esej O pohádkách, z nějž se čtenář dozví mnohé o Tolkienových názorech na povahu fantastického žánru. K Tolkienově beletristické tvorbě se váže i esej Skrytá neřest, pojednávající o zálibě ve vytváření fiktivních jazyků.

Netvoři a kritikové

a jiné eseje
Autor: J. R. R. Tolkien
Přeložil: Jan Čermák

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 165×234 mm
ISBN: 978-80-257-4439-0
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Netvoři a kritikové vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Tuto předběžnou poznámku činím proto, že jak se mi zdá, nejen Strongovi, ale i dalším a vlivnějším kritikům zatemnil výhled prach, který se zvedá, jak badatelé dolují fakta. Můžeme se snadno ptát: proč bychom k této nebo kterékoli jiné básni měli přistupovat především jako k historickému dokumentu? Takový přístup je přitom možno obhájit: zaprvé v případech, kdy nám nejde ani v nejmenším o poezii, nýbrž o sbírání informací, kde jen lze; zadruhé v případech, kdy takzvaná báseň ve skutečnosti poezii neobsahuje. O první typ případů se mi zde nejedná. Hledá-li v básni historik, je to samozřejmě zcela na místě, i když to literární kritice obecně nijak nepomůže (protože o to takové bádání neusiluje), pokud ovšem není tento přístup za kritiku mylně pokládán. Pro profesora Birgera Nermana jakožto historika, který se zabývá otáz- kou původu Švédů, představuje Béowulf bezpochyby důležitý dokument, on však nepíše dějiny anglické poezie.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

 J. R. R. Tolkien se narodil roku 1892 v jihoafrickém Bloemfonteinu, dětství však strávil v Anglii, kde rovněž absolvoval středoškolská a univerzitní studia. V roce 1919 získal v Oxfordu diplom v oboru staroanglického jazyka a literatury a po pěti letech se ve stejném oboru stal profesorem. Prvními Tolkienovými publikacemi byly ve 20. letech Slovník střední angličtiny (A Middle English Vocabulary, 1922) a kritické vydání středověké romance Pan Gawain a Zelený rytíř (Sir Gawain and the Green Knight, 1925), čtenářský úspěch mu však přinesl až pohádkový příběh z fiktivní dávné Středozemě Hobit (The Hobbit, 1937, česky poprvé 1979). Po čtrnáctileté práci, započaté už před vydáním Hobita, dokončil koncem 40. let rozsáhlé, v dějové a myšlenkové složitosti i jazykové invenci nesrovnatelně bohatší pokračování v trilogii Pán prstenů (The Lord of the Rings, 1954–1955, česky poprvé 1990–1992), jež vzbudila mohutnou vlnu zájmu. Osudy Středozemě a jejích obyvatel, letmo načrtnuté v Hobitovi a rozpracované v Pánu prstenů, dále rozvíjí epos Silmarillion (The Silmarillion, 1977, česky 1992), který čtyři roky po autorově smrti připravil k vydání jeho syn Christopher. Tolkienův literární odkaz doplňuje řada odborných studií a pohádkových příběhů.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNetvoři a kritikové
a jiné eseje

Tolkien, J. R. R.

Argo, 2024

Napsat komentář