Magie, rituály a lidové léčitelství

babicky lecitelky (1)
Poznejte život volyňských a černobylských Čechů po přesídlení na území Česka. Zajímavá publikace Veroniky Beranské mapuje nejenom život jako takový, ale zaobírá se především vztahy k nemocem, lidovému léčitelství a zároveň k magii a různým rituálům.

Kniha se vydává po stopách skupiny českých krajanů, kteří ve druhé polovině 19. století odešli za hranice tehdejšího Rakouska-Uherska do carského Ruska za hledáním lepšího živobytí, a sleduje, jak se jejich potomci spolu s rodinnými příslušníky v průběhu 20. století navrátili řízenou i spontánní migrací zpět na území svých předků. Mozaika vzpomínek na doby dávno minulé přibližuje život a myšlenkový svět tzv. volyňských a černobylských Čechů žijících ve druhé polovině 19. století a po velkou část 20. století na území současné Ukrajiny (tehdejší Volyňské a Kyjevské gubernie v carském Rusku) a také Čechů žijících v Kazachstánu. Mapuje jejich adaptaci a život po přesídlení na území současné České republiky s důrazem na málo probádané oblasti magie a rituálu, nemoci a lidového léčení.

Babičky léčitelky

Lidová léčba Čechů z Ukrajiny a Kazachstánu
Autorka: Veronika Beranská

Počet stran: 380
Vazba: brožovaná
Formát: 131×200 mm
ISBN: 978-80-200-3509-7
Doporučená cena: 489 Kč

Knihu Babičky léčitelky vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

V těchto výše popsaných postupech se mísí jak homeopatická forma magie (okvětní lístky růží používané na onemocnění lidově zvané růže, dobře hořlavý len u infekcí „zapálené“ kůže, dřeň z lipového dřívka a smetana na hnis u podebraného prstu, prkénko s pobitými hřebíky při bodavé bolesti ucha), tak víra v sílu léčivých bylin (heřmánek a oves jako byliny s protizánětlivými účinky). Tato syntéza magie a fytoterapeutických znalostí byla navíc ještě doplněna očistnými rituálními úkony (vylévání vody na roh chalupy, kde vycházelo sluníčko), které měly zajistit bezpečnou likvidaci choroby a zabránit jejímu přenosu na léčitelku.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorce

Mgr. Veronika Beranská, Ph.D., vystudovala sociální a kulturní antropologii na Filozofické fakultě ZČU v Plzni. Působí v Etnologickém ústavu AV ČR, kde se dlouhodobě věnuje migrační a krajanské problematice se zaměřením na oblast zdraví, lidové léčby a etnomedicíny.

Zdroj informací: Kosmas


academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBabičky léčitelky
Lidová léčba Čechů z Ukrajiny a Kazachstánu

Beranská, Veronika

Academia, 2024

Napsat komentář