Země a vesmír očima sci-fi

sci-fi uvod pondeli (1)
Dnešní tipy potěší fanoušky sci-fi románů a napínavých vesmírných dobrodružství o boj za záchranu lidstva. Zkrátka nepřijdou ale ani ti, kteří dávají přednost zombie apokalypsám…

Konec světa je tady, alespoň pro valnou část lidstva. Pro hlavního hrdinu postapokalyptického příběhu Shigora Birdmana je to pouze začátek velké noční můry…

Kronika konce světa

Autor: Shigor Birdman
Ilustroval: Jiří Husák

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 129×200 mm
ISBN: 978-80-7588-593-7
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Kronika konce světa vydalo nakladatelství Mystery Press.

Realitní makléř Johann si chtěl jenom na pár dní odpočinout od shonu velkoměsta. Dovolená v horské chatě se ale záhy mění v boj o život, když svět postihne neznámá pandemie. Největší šťastlivci prostě jenom umřou. Většinu lidí ale virus změní v krvelačné zombie. Johann se snaží co nejrychleji vrátit do Brna v naději, že najde pomoc pro umírající přítelkyni Renátu, jenže nemoc už zachvátila celé město. Stačí pár dní a z moravské metropole se stanou ruiny dobré jenom pro krysy a zdivočelé psy. Zdá se, že Johann, který je z nějakého důvodu vůči nákaze imunní, zůstal posledním člověkem na Zemi. Pistole sebraná mrtvému policistovi může vyřešit zoufalství i strach z děsivé samoty. Johann přesto postupuje dál přes hromady mrtvol – těch obyčejných, i těch, které se ho snaží sežrat – a stále pevně věří, že přežil ještě někdo další. Když konečně někoho potká, zbraň mu zachrání život. Pro některé lidi totiž zombie apokalypsa není noční můra, ale splněný sen…

 

Ukázka z knihy

Když mi bylo sedmnáct, začal jsem si psát deník. Mimo jiné proto, že to na gymplu dělal kdekdo, hlavně spolužačky. Dávaly si ho navzájem číst, občas jim ho někdo ukradl a pak k hanbě a vzteku postižené nahlas předčítal zbytku třídy, která se tím úžasně bavila, zvlášť když to bylo něco opravdu osobního. Taky jsem si to vyzkoušel, protože jsem byl tajně zamilovaný do jedné holky a zkusil jsem se z toho vypsat, byť v mém případě to nebylo do sešitu, ale do zaheslovaného souboru na harddisku staré dvě stě osmdesát šestky. Chytilo mě to a začal jsem si tam psát všechno možné, bavil jsem se sám se sebou a vymýšlel a snil a plánoval. Po škole jsem s tím skončil a nikdy jsem se k tomu nevrátil, místo toho jsem začal psát různé povídky a články a zkoušel je cpát do nejrůznějších časopisů nebo aspoň na internet. Časem se z toho stala práce a vlastně mě psaní úplně přestalo bavit.

Stáhněte si celou ukázku v presskitu.

 

O autorovi

Shigor Birdman se narodil v roce 1979 uprostřed karvinského smogu. Původně chtěl vyvíjet vojenské simulátory, ale nakonec dal přednost videohrám. Nyní převážně konvertuje kofein na písmenka jako herní programátor, spisovatel a překladatel na volné noze. Za vrchol své herní kariéry stále považuje dvacet let starý Vietcong. Knižně mu vyšla military sci-fi Mise, která musela selhat (2005) a postapokalyptická Kronika konce světa (2009). Po dlouhých letech psaní pouze pro počítačové hry se vrací s akční sérií Stará béčková legenda. Ze své brněnské nory vylézá převážně jen v kostýmu nebo maskáčích – vybaven některou ze svých zbraní (pravých i larpových) – bloumat někam do lesa nebo na moře.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Steward, beta neboli klon s omezenou pamětí, si uvědomí, že patnáct let od jeho poslední aktualizace mozku zemřely desítky jeho přátel ve válce mimo planetu, kterou on nějakým způsobem přestál. V nové knize Vichřice od Waltera Jona Williamse si ale bude muset poskládat střípky vzpomínek a najít svého vraha.

Vichřice

Autor: Walter Jon Williams
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4449-9
Doporučená cena: 548 Kč

Knihu Vichřice vydalo nakladatelství Argo.

Steward je beta, tedy klon. Jeho vzpomínky však mají patnáct let zpoždění, protože si jeho alfa nenechal provést mozkový sken. Jenže za tu dobu se svět proměnil od základů. Stewardův někdejší chlebodárce, orbitální korporace Policorp, zbankrotovala, spousta jeho přátel padla ve vesmírné válce, lidstvo kontaktovala mimozemská rasa, jeho žena porodila dítě a rozvedla se s ním, jeho druhá žena jakbysmet a navíc ho někdo zavraždil. Steward kdysi pracoval jako elitní voják a ze svých schopností nic nezapomněl. Jenže v novém světě se musí proměnit také v detektiva, poskládat si dohromady střípky ztracených znalostí a uplynulých let a vypátrat svého vraha. Vichřice se odehrává sto let po událostech slavného Hardwaru. Orbitálové žijí v nezávislých, feudálních společenstvích a k dispozici mají převratnou technologii – mezihvězdný pohon. V jádru se však lidé nezměnili a politické intriky zuří v novém světě stejně jako kdykoli dříve…

 

Ukázka z knihy

Steward visel pod oblohou barvy mokré břidlice. Planeta pod ním byla temná, nezřetelná. Měl pocit, že se pohybuje, že plachtí. Občas se mu sevřel žaludek, když se propadl k neproniknutelné tmě pod sebou. Cítil stále napjatější nervy. Za chvíli bude připravený. Nebe se naklonilo a otočilo.
Jinak potemnělý obzor se před ním vlnil a pulzoval tmavě rudou, jako když šrapnel odhalí tepnu. Steward si uvědomil, že to není slunce, ale požár.

Po probuzení ze sna se nikdy nebál, nikdy nebyl překvapený. Procitl vždy čilý a plný energie, jeho končetiny dychtivé pohybu, tance, boje.
Netušil, k čemu se pod tím šedivým, studeným nebem blíží, ale věděl, že to chce. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Americký spisovatel Walter Jon Williams publikuje od poloviny osmdesátých let minulého století. Prosadil se románem Hardware, s nímž se připojil k tehdy probíhajícímu ky- berpunkovému hnutí. Zaujal také katastrofickým thrillerem The Rift či románovou dvojicí Metropolitan a City on Fire, v níž skupina vesmírných vzbouřenců využívá nově objeveného zdroje energie, plazmy. V dosud pětidílné série space oper The Praxis, The Sundering, Conventions of War, The Accidental War a Fleet Elements popisuje chaos a válku v galaktickém impériu, jemuž dosud despoticky vládl jeden z nespočtu mimozemských druhů. V o mnoho lehčím tónu se pak nesou dobrodružství nerozvážného šlechtice z fantasy trilogie Quillifer.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

V románu Archa, třetím díle trilogie Alastaira Reynoldse, lidská rasa pokročila natolik, že náhodně spustila mimozemské stroje určené k detekci inteligentního života a jeho zničení. Jedinou nadějí pro lidstvo je nalezení tajné skrýše zbraní a odpadlík jménem Clavain, který je odhodlaný je najít.

Archa

Autor: Alastair Reynolds

Počet stran: 776
Vazba: vázaná
Formát: 157×212 mm
ISBN: 978-80-7684-299-1
Doporučená cena: 749 Kč

Knihu Archa vydalo nakladatelství Triton.

Válka mezi Spojenými a Demarchy vrcholí. Strojová inteligence, která již miliony let dusí v Galaxii inteligentní život, se zaměřila na lidstvo a v sázce je celá jeho budoucnost. Zmarové se slétají jako dravci do soustavy Delty Pavonis, v níž excentrický vědec Dan Sylveste nechtěně spustil rafinovaně ukrytý alarm. Jediná naděje pro lidstvo spočívá v nalezení ztracených zbraňových komplexů z románu Odhalený vesmír. Na cestu se vydávají Ultranautky Voljovová a Kuriová, transmutovaný kapitán Brannigan, ale především dezertér Nevil Clavain ze Spojených. Času mnoho nezbývá, mimozemské vražedné stroje navržené k detekci a zničení mimozemského života se probouzejí a chystají se opět konat.

 

Ukázka z knihy

Mrtvá loď připomínala ošklivý bibelot.
Skade kolem ní kroužila po spirálovité kvaziorbitě, korekční zášlehy pomocných motorů korvety vybubnovávaly staccato. Souhvězdí vířila, vzdálené slunce se zatmívalo a zjevovalo při každé otočce. Skade se zadívala na slunce o chvilku déle, než měla. Nepříjemně se jí sevřelo hrdlo, což ohlašovalo kinetózu.
Zrovna teď ji rozhodně nepotřebovala.
Rozladěně si vizualizovala svůj mozek jako trojrozměrný čirý objekt. Odkrývala vrstvy neokortexu a kortexu, jako by loupala ovoce, odhazovala mozková pole, která ji bezprostředně nezajímala. Stříbřitá osnova sítě implantátů, topologicky identická s její původní synaptickou sítí, zářila neuronovou aktivitou, pakety informací pádily mezi neurony rychlostí kilometr za sekundu, desetkrát rychleji než pomalé nervové vzruchy. Ve skutečnosti tok signálů nevnímala, to by vyžadovalo stav urychleného vědomí, který by zas vyžadoval ještě rychlejší neuronovou činnost, přesto vizualizace odhalila nejaktivnější části upraveného mozku. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Alastair Reynolds je autorem poměrně velkého množství sci-fi románů, stejně jako více než sedmdesáti kratších románů. Vydal tři sbírky kratších prací a jeho tvorba je hojně překládána a znovu vydávána. Profesně byl vědcem, než se stal spisovatelem na plný úvazek, i když se tyto dvě profese na pěkných pár let překrývaly. Jeho výzkumnou oblastí byla astronomie a astrofyzika a dlouhou dobu pracoval v hlavním výzkumném zařízení Evropské kosmické agentury v Nizozemsku a okolí. Asi nepřekvapí, že jeho beletrie je silně ovlivněna dobou, kdy pracoval jako vědec.

Zdroj informací: webové stránky autora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKronika konce světa

Birdman, Shigor

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeVichřice

Williams, Walter Jon

Argo, 2024

zobrazit info o knizeArcha

Reynolds, Alastair

Triton, 2024

Napsat komentář