Strhující příběh o pohnutém osudu židovského národa několik let po holocaustu

Exodus
Dnešní tip přináší širokou fresku osudů židovského národa. Několik let po holocaustu jsou Židé vystaveni novým zkouškám a příkořím. Zaposlouchejte se do strhujícího příběhu o nezměrném úsilí a věrnosti tradicím, zároveň také o nelidském zacházení a triumfálním založení nového Izraele.


Už zase chcete internovat lidi, pánové? Po Osvětimi a Treblince?
Listopad 1946. Americká válečná vdova Kitty Fremontová coby dětská sestra s empatií ošetřuje i pacienty jiné rasy. To Ari ben Kanaan zosobňuje vášnivého bojovníka za věc sionismu: jedinkrát nepovolí a nezapláče, když v řadách odbojové organizace Mossad alija bet nasazuje krk za svobodu Židovstva. Jiskra mezi nimi přeskočí právě proto, že rozdíly se tolik přitahují. Plamenem jejich citů rámuje Leon Uris fascinující románovou fresku zaměřenou nejprve na záchranu tří stovek dětí, které správci britského mandátního území Palestina vězní na Kypru. Přitom ke břehům nové vlasti zbývaly uprchlíkům sotva dvě stovky námořních mil – jenže o ropu šlo kolonizátorům na Blízkém východě dávno před první světovou válkou. A tak si tu s přispěním arabských elit dál sveřepě hájí své výhody, zatímco udření osadníci v kibucech po nocích spřádají povstalecké plány…
Mimořádná kronika blízkovýchodních let 1946–1948, v níž se židovské osudy vystavené hrůzám 20. století slily do obrovské vůle přežít všemu navzdory, vrcholí vyhlášením nezávislého Státu Izrael. A připomíná, že zdejší ohnisko napětí stále hrozí výbuchem, jelikož svět se nepoučil a nenašel řešení.
Román byl roku 1960 zfilmován s Paulem Newmanem v roli Ariho a je v Americe druhou nejžádanější knihou hned po romanci Jih proti Severu.

Ohlasy na knihu

Urisův zásadní přínos spočívá v tom, že jen několik let po holocaustu dokázal vedle obrazu Žida-mučedníka vytvořit obraz zcela nový: totiž bojovníka.

iliteratura.cz

Strhující vyprávění o nelidském zacházení se židovským národem v Evropě, o exodu do Palestiny a o triumfálním založení nového Izraele.

The New York Time

Široká freska spletitých osudů židovského národa, jehož úsilí a věrnost tradici je nakonec korunováno vznikem vlastního státu. Zároveň v něm pozorujeme pozadí ropné politiky evropských mocností na Blízkém východě a nemohoucnost mezinárodního společenství v kritických situacích.

rozhlas.cz

Exodus (audiokniha)

Autor: Leon Uris
Interpret: Vladislav Beneš
Přeložila: Štefanie Lorándová

Počet stran: 30 hodin 27 minut
Vazba: 3x CD
ISBN: 8594169486345
Doporučená cena: 589 Kč

Audioknihu Exodus vydalo nakladatelství OneHotBook.

Úryvek z textu

„V plynových komorách zemřelo šest milionů Židů, a nevěděli proč,“ začal David. „Když nás teď na Exodu umře tři sta, budeme vědět moc dobře proč. A svět se to dozví.“

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Leon Uris (1924–2003) byl syn polskožidovského přistěhovalce a Američanky z Baltimore. Za války se jako radista námořní pěchoty zúčastnil bitvy o Guadalcanal. Svá frontová traumata zachytil v románu Bitevní pokřik (1953). Dále se věnoval psaní povídek a reportáží pro vlivné magazíny. Napětí mezi nově založeným Státem Izrael a arabským územím Palestiny jej motivovalo k napsání protikoloniální epopeje Exodus (1956). Tento román se stal skutečným bestsellerem a v roce 1960 byl úspěšně zfilmován s Paulem Newmanem v roli Ariho. Mezi autorova další mezinárodně úspěšná díla patří romány Milá č.18 z roku 1961, Armageddon (1963), Topaz (1967), Trinity (1976) či Vykoupení (1995).

Zdroj informací: OneHotBook

Interpret

Vladislav Beneš (* 1956) již jako chlapec účinkoval v dabingu i v dětských rolích na předních pražských scénách. Vystudoval herectví na DAMU a poté působil v kladenském a mladoboleslavském divadle. Po třech sezónách přešel do ND, kde vystupoval ve více než sedmdesáti klasických i moderních hrách. Jeho herecké umění často využívají i filmoví a televizní režiséři. Objevil se například ve snímcích Chvíle pro píseň trubky, Nevěsta a Tchýně. Účinkoval také v celé řadě televizních pohádek i seriálů. Zabývá se též divadelní režií, vyučuje na Pražské konzervatoři a je naším předním dabérem.

Zdroj informací: OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových i českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExodus (audiokniha)

Uris, Leon

OneHotBook, 2024

Napsat komentář