Cestuje celá rodina

tipy rodina uvod
Kdy jindy strávit více času s rodinou, než o prázdninách. Ty bývají prostorem pro všelijaké výlety a společné trávení volného času. A právě k tomu se skvěle hodí i kniha! V dnešních tipech máme pro každého něco: pro děti, maminky, táty a třeba i prarodiče. Tak do toho!

Kdo by nevěděl, jak to vypadá v takové opravdové pivnici. Právě Brno má mnoho míst, která jsou zajímavá nejenom pro ty, kteří pivo opravdu konzumují, ale i pro ty, kteří rádi obdivují budovy a jejich architekturu. A až se tam vydáte, můžete tato místa vidět na vlastní oči.

Nad pěnivým mokem se uzavírají dohody, zakládají politické strany, řeší se světový mír a lze v podstatě říct, že co se v Čechám nedomluví u piva, jako by snad ani neexistovalo. Naše pivní kultura právem vstoupila do dějin. Brno je spojováno s lecčím – s funkcionalistickou architekturou, kávou, speciálním orlojem, pro mnohé nesrozumitelným jazykem a – pivem! Pivní Brno je kniha, která by neměla chybět v žádné knihovně a je vlastně úplně jedno, jestli jste konzumentem piva, nebo se mu (z nepochopitelných důvodů) vyhýbáte. A důvod? Je naprosto jednoduchý – s pivovarnictvím a hospodami není totiž spojena jen ona kultura setkávání se, ale i architektura. Každý den při svých cestách městem míjíte budovy, které jsou s vařením a čepováním chmelového moku neodmyslitelně spojeny a které daly městu jeho současnou tvář. Průvodce pivním Brnem čtenářům v jednotlivých kapitolách představí slavné brněnské osobnosti, které se zasloužily o rozvoj pivovarnictví, seznámí vás s historií i současností pivní scény a také odhalí spoustu zajímavých informací, které vás minimálně překvapí. Věděli jste, že se kvalita piva posuzovala podle přilepených kalhot k lavici, že v Brně vařily pivo jeptišky nebo že sušárny sladu byly z preventivních důvodů vykázány za hradby a byla tu i nejstarší sladovnická škola v Evropě? Nachystejte si pořádně vymytý krýgl a vydejte se na fascinující objevitelskou cestu městem, které dalo českému pivu takové osobnosti jako byl František Ondřej Poupě nebo Bohumil Hrabal. Rozhodně nebudete zklamáni!

Pivní Brno

Pivovarnictví a pivní kultura Brna od počátků po současnost
Autor: Filip Vrána

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-7689-399-3
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Pivní Brno vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

pivni brno ukazka

K dispozici je i kompletní ukázka.

O autorovi

Filip Vrána je historik, který si na stará kolena rozšířil vzdělání složením rigorózní zkoušky na Masarykově univerzitě. Za znalce piva se nepovažuje, ale pije ho každý den. Miluje souvislosti, baví ho hledat v terénu místa, kde se pivo vařilo, lézt po sklepech starých budov a někdy i vozit zbytky technologií do svého domu. Napsal nespočet knih a článků. Jmenovat můžeme např. knihy Pivovar v Olešnici, Pivovary v Novém Městě na Moravě nebo Vznik velkého Brna. Od září 2023 učí historii pivovarnictví na Mendelově univerzitě v Brně, která spustila speciální studijní program pro sládky. Dlouhodobě publikuje v nejstarším českém pivovarském periodiku, kterým je Kvasný průmysl (dříve Kvas). Díky tomu si ho Český svaz pivovarů a sladoven vybral do poradního sboru, který má pomoci zapsat českou pivní kulturu do seznamu světového dědictví UNESCO. Spolupracuje mj. také s ČVUT na databázi industriální topografie, která je v řadě ohledů ojedinělá. Filip Vrána je držitelem českého národního průkazu průvodce cestovního ruchu II. stupně, který vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Pokud vás u piva zajímaly spíše ty budovy, možná oceníte i další knihu. Cestovat s ní můžete opět po Česku, tentokrát však po stopách míst, která z map pomalu mizí… Právě s touto publikací je můžete všechna objevit!

S knihou Zmizelá místa budeme cestovat po ČR netradičně – po místech, která kdysi kypěla životem a nyní zde rostou jen kopřivy, lebeda a bodláky. Postupně odcházejí i lidé, kteří tato místa pamatují, a s nimi i jejich vzpomínky. Mizí tak kus naší historie. Některá z těchto míst jsou známá a některá dokonce ožívají, jiná jsou téměř zapomenutá. Ve všech však žili konkrétní lidé, měli leckdy poutavé osudy a udály se tam často zajímavé příběhy. Kniha je první svého druhu, která zahrnuje celou republiku; jednotlivé kapitoly jsou členěny podle krajů. Ke snadné orientaci přispívají jednoduché mapky u každého kraje. Pojďme si tedy alespoň část zaniklých osad, měst, lokalit připomenout a možná se i nechat inspirovat k vlastním výletům.

Zmizelá místa

Zaniklé obce a osady v Čechách a na Moravě
Autorka: Klára Houšková

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 162×235 mm
ISBN: 978-80-271-5295-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Zmizelá místa vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Kdo by nechtěl cestovat po Česku, může se společně s další knihou vydat až do Finska, kam se vydala i autorka, původně pocházející ze Slovenska. Co mají finové společného s Japonci? A jaký je vlastně život v zemi tak odlišné od slovenské kultury? O zážitky tady nebude nouze!

O tom, že Finsko je zemí tisíců jezer, Santa Clause a ne zrovna příznivého klimatu, slyšel snad každý. Ale víte, proč si Finové pletou běžkování a lyžování? Nebo že si můžete přivolat finského peněžního skřítka? Jak probíhá saunový teambuilding? Kolik odrazek je už moc i na Fina? A v čem jsou si tak podobní s Japonci? O tom všem a všeličem jiném se dočtete v knize Michaely Ahonen, Slovenky, která se přestěhovala do temného a studeného Finska, země mlčenlivých lidí, prohibice, mýtů a legend, zateplených šusťáků, lesů bohatých na houby a borůvky – a manželova rodiště. Své zážitky ze života v tomto severském státě autorka vypráví stylem jí vlastním, připojuje mnoho kuriózních a vtipných postřehů, cenných rad, a prozradí i nějaké ty místní vychytávky, které si oblíbíte možná i vy. Dozvíte se tak víc o rodinném životě ve Finsku, o Kalevale, všemocných haalari, finském designu, finštině a samozřejmě o saunování a (ne)chutném finském jídle. A určitě se naučíte i trošku finsky. Vzhůru na zasněžený sever!

Sníh, sauna, Suomi

Studené Finsko očima vřelé Slovenky
Autorka: Michaela Ahonen
Přeložila: Milena Machalová

Počet stran: 223
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-408-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Sníh, sauna, Suomi vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

V praxi každodenního života je jokaisenoikeus velmi příjemný. Finové mají neoplocování a nezakazování volného pohybu natolik vžité, že ploty kolem soukromých zahrad rodinných domů najdete jen u pejskařů a u některých lidí bydlících v řadovkách. Dost místních má kolem svého pozemku túje, muchovníky nebo jiné stromy a keře, ale velmi často bez plotu, případně jen s nějakým symbolickým půlmetrovým pletivem, aby se jejich milovaný bišonek Onni nedostal na ulici.

Přečíst si můžete i celou ukázku.

O autorce

Michaela Ahonen, rozená Ištoková (* 1989), se narodila v Bratislavě, meruňky trhala u babičky v Piešťanech, grafický design studovala v Praze a dálkově v Londýně, etnologii a kulturní antropologii nedokončila v Bratislavě. I když se v zásadě nerada stěhuje, žila dosud v Bratislavě, Piešťanech, Praze, Helsinkách, Tampere a v Joensuu. Je vdaná, se svou rodinou komunikuje trojjazyčně, slovensko-anglicko-finsky, a aktuálně má dvě dvounohé a dvě čtyřnohé ratolesti. V dětství chtěla být vulkanoložkou na Islandu, veterinářkou pro koně, mořskou pannou a odmalička toužila ilustrovat a psát knihy. Poslední dva sny se jí splnily, její ilustrace se objevily např. v knihách Dominiky Sakmárové Kočičí kožich a velbloud u Velké čínské zdi a Korejské halušky. Více informací o autorce najdete na jejím Instagramu @ahojnen.

Zdroj informací: Jota

————————————————

Poslední kniha dnes potěší zejména malé a zvídavé čtenáře. Chcete se dozvědět něco o Řecku? Tak do toho! Čekají vás hádanky, zapeklité případy a spousta samolepek!

Vydejte se na dobrodružnou misi s krycím názvem ŘECKO! Akademie záhad, jež řeší hádanky staré stovky, tisíce, ba miliony let, má pro vás zapeklitý případ. Tamní vědci objevili pozůstatky velkolepého starořeckého chrámu, který byl podle prvních výsledků bádání zasvěcen některému z mnoha bohů řecké mytologie… Pokračujte v archeologickém šetření, sbírejte indicie a zjistěte, komu byl před více než 2500 lety chrám zasvěcen. Jen pokud se dokážete úspěšně popasovat se všemi rébusy, kvízy a úkoly, přijdete tomu na kloub! Máte na to přes 250 samolepek, a navíc spoustu poutavých informací a zajímavostí z historie.

Mise Řecko

Pátrej a lušti se samolepkami
Autor: Amstramgram

Počet stran: 24
Vazba: sešit
Formát: 240×310 mm
ISBN: 978-80-7677-201-4
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Mise Řecko vydalo nakladatelství EllaaMax.

Ukázka z knihy

ukazka samolepky


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePivní Brno
Pivovarnictví a pivní kultura Brna od počátků po současnost

Vrána, Filip

Jota, 2024

zobrazit info o knizeZmizelá místa
Zaniklé obce a osady v Čechách a na Moravě

Houšková, Klára

Grada, 2024

zobrazit info o knizeSníh, sauna, Suomi
Studené Finsko očima vřelé Slovenky

Ahonen, Michaela

Jota, 2024

zobrazit info o knizeMise Řecko
Pátrej a lušti se samolepkami

Amstramgram

EllaaMax, 2024

Napsat komentář