Prázdninové krimi tipy

krimi pondeli tipy uvod (1)
V létě přijde čas od času vhod oddechová literatura. Pokud si však potrpíte na thrillery a detektivky, nebudete se jich možná chtít vzdát ani na dovolené. Zejména pro takové čtenáře je určen výběr dnešních knih, kde najdete hned pět tipů z krimi žánru.

Zločiny se nevyhýbají ani těm, kteří jsou skvěle připraveni. Špičkový agent tajných služeb si hodlá užít zbytek života v poklidu. Jeho plány ale zhatí zločinci, kteří zatím netuší, kdo vlastně stojí proti nim.

Bernard Flaubert, odstřelovač a bývalý špičkový agent tajných služeb, se po odchodu z USA uchýlí pod novou identitou na francouzské pobřeží. Plány na poklidný život po boku milované ženy ale zničí trojice zločinců. V jediném dni ho připraví o všechno, aniž tuší, jak nebezpečného protivníka proti sobě poštvali.

Ve jménu minulosti

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7695-182-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ve jménu minulosti vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Hrubě s ní smýkal, pronikal do ní všemi tělesnými otvory a co chvíli jí uštědřil i pořádnou ránu. Ztrácela vědomí a strašně moc si přála, aby Herkulovo šílenství přežila, aby se mohla vrátit domů ke svým dětem, aby ještě měla možnost obejmout manžela i Bernyho. Právě oni byli v jejím životě nejpodstatnějšími a nejdůležitějšími lidmi, pro které mělo smysl žít. Když se na ni Herkules svalil s výkřikem, že to je přesně ono, co potřeboval, vlastně už ho téměř nevnímala, až na tu obrovskou váhu, kterou musela na sobě nést, a horké sperma, které se jí rozlévalo kdesi v klíně. Pochopila, že hrůzný a nelidský sen pro tuto chvíli skončil a ona ještě pořád dýchá.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Karel Cubeca – vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Vedle psaní pro nakladatelství Alpress se úspěšně věnuje i malování – svá výtvarná díla vystavuje po celém světě a jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha známých galeriích. Styl románů Karla Cubecy vycházejících v nakladatelství Alpress je přirovnávám ke slavnému britskému spisovateli Wilburu Smithovi. Sám autor o svém psaní říká, že mu literární tvorba vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci. Čtenáři mohou znát jeho romány Kawa 9, Písky času, Kdo jsme, Ohnivá stopa, Poselství v dlani a další.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Ani v minulosti nebyla nouze o zločiny a vraždy. Ačkoliv důvody k vraždě v 16. století mohly být zcela jiné než v současnosti. Nebo ne? Kdo je vrahem malíře a kdo autorem podivné karikatury, která se najde na místě zločinu?

Florencie, 16. století. Malíř Jacopo da Pontormo je zavražděn pod freskami, na nichž pracoval dlouhých jedenáct let. Na místě činu je nalezeno též obscénní zobrazení Marie Medicejské, dcery florentského vévody Cosima I. Vyšetřováním události je pověřen samotný Giorgio Vasari, vévodova pravá ruka, malíř, architekt a historik umění. Kdo vraždil a kdo je autorem oné karikatury? Jaký je motiv vraždy a kdo se dopustil zločinu urážky majestátu? Laurent Binet napsal barvitý a košatý příběh, v němž umělci bojují za svobodu svého projevu, šlechtična prchá z paláce, jeptišky revoltují a detektiv je oklamán, příběh plný lstí, spiknutí, násilí, humoru i lásky. Epistolární forma románu dodává detektivnímu pátrání hodinářskou přesnost a zároveň dovoluje nahlédnout do dění pokaždé z poněkud jiné perspektivy – stejně, jako to činí malíři.

Perspektivy

Autor: Laurent Binet
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4423-9
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Perspektivy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nuže, před několika lety jsem navštívil Toskánsko, a když jsem se v Arezzu u jednoho stánku přehraboval v suvenýrech a hledal nějaký pro přátele ve Francii, jednoruký antikvář mi místo etruské sošky nebo něčeho podobného nabídl svazek starých, zažloutlých dopisů. Nedůvěřivě jsem si k nim přičichl, požádal jsem, jestli bych si je mohl prolistovat a přesvědčit se tak o jejich pravosti, a on mi to dovolil. U třetího dopisu jsem vytáhl portmonku a draze mu za celý balíček zaplatil. V italských dějinách šestnáctého století se vyznám, a tak se domnívám, že to, co tyto dopisy obsahují, je nejen šokující, ale také dokonale pravdivé. Vrátil jsem se do hotelu a příběh, který následuje, jsem přečetl na jeden zátah.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Laurent Binet (*1972), francouzský spisovatel, původně působil jako pedagog – mimo jiné i na vojenské akademii v Košicích. Jako spisovatel debutoval v roce 2000, do širokého čtenářského povědomí se ale zapsal v roce 2010, když vyšel jeho román HHhH, následně oceněný Prix Goncourt za nejlepší románovou prvotinu. Osobitý pohled na pozadí atentátu na Reinharda Heydricha si získal velkou čtenářskou přízeň a byl i filmově zpracován. V roce 2015 se čtenáři dočkali dalšího románu, brilantní sémiologicko-konspirační hříčky Sedmá funkce jazyka, za nějž autor obdržel několik literárních cen. Za román Civilizace, v němž nabízí alternativní dějiny Evropy poté, co ji dobyli Inkové, získal významnou Prix de l’Académie française. Epistolární historická detektivka Perspektivy vyšla ve Francii v roce 2023.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Oblíbený autor Dominik Dán přináší svým fanouškům další detektivní příběh plný podivných úmrtí a zvláštních nešťastných náhod. Podaří se i tentokrát detektivu Krauzovi odhalit, kde je pravda?

Na podzim roku 2008 rozehrává detektiv Krauz špionážně-detektivní hru, aniž by věděl, kdy a jak skončí. Čeká na odpověď z Vídně, a přitom přemýšlí, jak pomoci svému demotivovanému kolegovi strádajícímu v koutě kanceláře. Řešení přijde samo: šéf oddělení je pošle vyšetřit nález mrtvoly mladé dívky visící na stromě. Potěšený Chosé se okamžitě chopí iniciativy, hlavně, ať se už nemusí hrabat ve starých Krauzových případech. Nakonec vezme „normální vraždu“ za svou a vrhne se do vyšetřování, i když nikomu není jasné, jestli šlo o vraždu, sebevraždu, nebo jen o nešťastnou náhodu. Chosého to ale netrápí, má svůj případ, má svou verzi a je přesvědčený, že krásnou Gretu někdo zavraždil. Prazvláštní na tom je, že Burger s Hanzelem právě vyšetřují tři roky starou vraždu podobné dívky…

Konečně normální vražda

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0925-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Konečně normální vražda vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Krauz mu nevěřil, na Chosého pospávání v křesle měl svůj názor, taky mu ho otevřeně řekl. Přiznal se, že včera viděl Chosého v kavárně na rande s mladou pipinou, a jestli s ní vážně chodí, jeho nechuť, přesněji neschopnost přes den pracovat, souvisí s Chosého vyčerpávající prací v noci a samozřejmě s věkem. To neměl dělat, narážka na věk Chosého nadzvedla ze sedadla, dokonce se chvíli hádali, ale nakonec uznal, že s tím věkem má Krauz asi pravdu. Krauz si lebedil, dostal parťáka, kam chtěl, ale než ho za-světil do plánu na sobotu, Chosé ho předběhl. Přiznal se mu, že je až po uši zamilovaný a bude se ženit!

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty. Dominik Dán má na seznamu již mnoho knih, které se u čtenářů těší velké oblibě. Zmínit můžeme například romány Cela 17, Kapitán SmrtTajemný závoj, Studna, Kočičí stopa, Břemeno minulosti, Hřích náš každodenní, Ve stínu, Kožené srdce a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Emma neprožívá běžné emoce. Daří se jí a má skvělou kariéru, ale absence emocí je důvodem k návštěvě terapeuta. Když se však v jejím okolí začnou objevovat mrtvoly, detektiv je přesvědčený, že právě ona s nimi má něco společného…

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo nic necítit? A nejen nic necítit, ale nemít žádné morální zábrany? Nic by nebylo neproveditelné. Žádné hranice by vás nedržely na uzdě. Sociopatka Emma vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze představuje Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soud ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat?

Sociopat

Autorka: D. B. Peck

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0192-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sociopat vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Jednou jsem vešla do jejího domu a vítal mě tam jenom Buck, tak se jmenoval. Bylo mi to divné, ale vzala jsem ho na procházku a myslela jsem si, že jen spí, a že ji tedy pozdra­vím, až se vrátíme. Když jsem se vrátila, stále tam nebyla, tak jsem ji šla hledat.“ Chvilku jsem se odmlčela. Tuhle část jsem nikdy neměla ráda na všech těch mrtvolách, které jsem už našla. Už tak bylo těžké vidět mrtvého člověka, ale najít starého člověka bylo pro mě nejhorší. Vypadali jako z nějakého hororového filmu. Ne­přirozená bělost jejich kůže z nich doslova dělala jednu z těch stra­šidelných masek na Halloween. Byli skoro jako nějaké figuríny.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorce

D. B. Peck je rumunsko-česká autorka, která si myslela, že po rozsáhlé čtenářské kariéře nebude nic těžkého napsat knihu. Je. Nemá žádné děti, kterými by se tu chlubila, ani úžasnou kariéru, kterou by oslnila. Vyzkoušela různé práce a snad všechny sporty, jen aby zjistila, že její pravá a zároveň první láska jsou knihy. Užijte si její debutovou knihu a na viděnou u té další.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Led může skrýt mnohá tajemství a možná i mrtvolu. Co ale dokonale zamaskovat neumí, jsou všichni podezřelí. A právě na tom pracuje agentka Nikki. Času je ale málo a ona tak musí udělat maximum, aby pachatele dostihla dřív, než se v otevřeném ledovém hrobě ocitne další tělo.

Led skrývá mnohá tajemství. Včetně těla malého chlapce…
Když je poblíž opuštěné dálnice v minnesotském Stillwateru nalezen otevřený hrob, zvláštní agentka FBI Nikki Huntová ví naprosto přesně, čí těla skrývá. První obětí je pohřešovaný chlapec Kellan Rhodes, po kterém usilovně pátrá poslední dva dny. Druhou pak jeho matka Dana, kterou Nikki považovala za hlavní podezřelou z jeho únosu. Řezné rány na Danině těle nasvědčují tomu, že zabila svého syna a pak i sebe. Nikki však na místě činu nachází otisky bot někoho třetího. Když místní novinářka Caitlin Newportová zjistí, že zmizelo další dítě, ihned si tyto dva případy spojí: Zacha Reevese odebrali následkem právních tahanic jeho matce, stejně jako tomu bylo u Kellana. Caitlin dříve sice pomohla Nikki zjistit pravdu o vraždě jejích rodičů, ale její honba za šťavnatou historkou agentku málem stála život. Teď se Nikki musí rozhodnout, zda může Caitlin znovu věřit. Dokážou vraha najít dřív, než skončí na dně ledového hrobu i Zach?

Dokonalý hrob

Autorka: Stacy Green
Přeložila: Markéta Jansová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-609-5
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Dokonalý hrob vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Náhle jako by se zastavil čas. Michelle trhla volantem doprava, aby to nenapálila čelně do země. Předkem se zabořila do závějí a vůz zastavil. Michelle sebou prudce trhla doprava. Zalapala po dechu a sundala ruce z volantu. Kam se poděl její telefon? Odepnula si pás a hledala mobil, který nakonec našla zaklíněný mezi sedadlem a dveřmi spolujezdce, naštěstí nepoškozený. Na okamžik se jí rozostřilo vidění. Zatřásla hlavou a uvědomila si, že se vysypalo čelní sklo. S telefonem v ruce prudce rozrazila dveře a padla do sněhu. Plazila se od auta pryč po směru záře předních světel. Klekla si na všechny čtyři a pokoušela se trochu vzpamatovat, ale v hlavě jí tepalo a nedokázala uvažovat jasně. Telefon ukazoval nulový signál. Nemohla si vzpomenout, zda tísňové volání funguje i bez něj, a tak se donutila vstát a přidržet mobil ve vzduchu v naději, že na něm přibude alespoň jedna čárka.

Stáhněte si kompletní presskit s ukázkou.

O autorce

Stacy Green je americká autorka a už jako malá propadla lásce k televizním detektivkám. Fascinace tajemnem a záhadami se u ní projevila i v četbě, jelikož s chutí hltala všechno od Stop zločinu po romány Agathy Christie. Ačkoliv se psaní začala věnovat již v mládí, první kniha jí vyšla až o mnoho let později. Nejprve stihla vystudovat žurnalistiku a sociologii na Drake University, získat práci v reklamě a založit si rodinu. Touhu psát znovuobjevila na mateřské, poté co začala přispívat do místních novin. Její autorský debut, psychologický thriller Do temnot, si v roce 2012 vysloužil nadšené přijetí u kritiky i čtenářů. Díky jeho úspěchu má dnes Stacy Green na kontě na dva tucty románů v šesti sériích. Když nepíše, tráví čas se svou dcerou, manželem a třemi otravně roztomilými psy. V roce 2023 vyšel její román Dívky ve sněhu.

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe jménu minulosti

Cubeca, Karel

Alpress, 2024

zobrazit info o knizePerspektivy

Binet, Laurent

Argo, 2024

zobrazit info o knizeKonečně normální vražda

Dán, Dominik

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeSociopat

Peck, D. B.

Epocha, 2024

zobrazit info o knizeDokonalý hrob

Green, Stacy

Mystery Press, 2024

Napsat komentář