Pozoruhodný svět v atlasech

Zkamenele stopy_Zajimave stromy
Dnešní knižní tipy vás pozvou na expedici za zkamenělými stopami živočichů a do světa zajímavých stromů. Zalistujte v nádherně provedených atlasech a objevte v nich plno nových informací.

Vydejte se do pozoruhodného světa zkamenělých stop. Seznamte se s ichnologií, vědním oborem zabývajícím se výzkumem zkamenělých šlépějí.

Atlas Zkamenělé stopy živočichů v Čechách a na Moravě je pro českého čtenáře první možností nahlédnout do zatím neviděného světa jedné z vědních disciplín s vlastní terminologií, logikou a estetickými hledisky. Tento obor se nazývá ichnologie a zabývá se mnohem širším spektrem objektů, než jsou zkamenělé šlépěje nebo řady šlépějí. Z nejvýznamnějších dalších „stop“ uvedeme doupata, běžně známá ze suchozemských prostředí jako obytné prostory savců. Doupata jako obydlí bezobratlých uvnitř mořského dna jsou však mnohem četnější a rozmanitější. Dále představíme širokou škálu tzv. potravních stop, z nichž uvedeme alespoň takzvané požerky na povrchu mořského dna, stopy po projídání hlubokých partií dna i složité konstrukce sloužící doslova k pěstování a sklizni potravy.
Renomovaný ilustrátor pravěkého světa Jiří Svoboda v úzké spolupráci s autorem textu doprovodil knížku desítkou překvapujících pohledů do světa ichnologie. Podobného počinu se prozatím nikdo na světě neodvážil. Knížka může posloužit nejen jako atlas, ale také jako průvodce, protože většina nalezišť vybraných zkamenělých stop dosud existuje a údaje o přístupu k lokalitám jsou v knížce detailně zpracovány.

Zkamenělé stopy živočichů v Čechách a na Moravě

Autor: Radek Mikuláš

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 136×208 mm
ISBN: 978-80-200-3519-6
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Zkamenělé stopy živočichů v Čechách a na Moravě vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Amanitichnus omittus

Naleziště: Drobné lomy (s výškou stěn až několik metrů) vznikající činností sběratelů zkamenělin nad silnicí mezi Skryjemi a Podmokly, Středočeský kraj. Naleziště leží při pravém břehu Zbirožského potoka, 250 m jv. od Podmokelského mlýna.

Zkamenele stopy

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Radek Mikuláš (* 1964 Praha) je český geolog, fotograf, spisovatel, horolezec a amatérský orientační běžec.

Zdroj informací: www.gli.cas.cz

O nakladateli

academia

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 jako nakladatelství Československé Akademie Věd. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů.

————————————————

Seznamte se s doposud netušenými vlastnostmi stromů. Budete překvapeni jejich rozmanitostí a obohaceni mnoha novými vědomostmi.

Původní evropské stromy tvoří pestrou skupinu velmi odlišných druhů s rozmanitými způsoby života. V zahradách a parcích kromě toho roste také řada cizokrajných okrasných dřevin. Každý druh stromu však má své zvláštní vlastnosti a zajímavou biologii. Malým výběrem v této knížce bychom vám rádi přiblížili nedozírnou druhovou rozmanitost našich stromů. Mnoho místních evropských dřevin přitom snadno poznáte podle listů a kůry. Uvidíte, jak obohacující je, když při procházce lesem snadno poznáte tis nebo odlišíte javor mléč od dubu.

Zajímavé stromy

40 druhů, které vás nadchnou
Autor: Ewald Weber

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 134×193 mm
ISBN: 978-80-271-5154-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zajímavé stromy vydalo nakladatelství Grada.

O autorovi

Ewald Weber vystudoval biologii se zaměřením na rostliny a ekologii na univerzitě v Basileji. Po absolvování a získání doktorátu strávil tři roky v Kalifornii. Poté působil jako vysokoškolský profesor na různých univerzitách. Psát začal již v raném věku a publikoval v odborných časopisech. Nyní píše o přírodě a o ochraně životního prostředí. Jeho knihy jsou psány srozumitelným jazykem a jsou vhodné i pro mládež.

Zdroj informací: www.autoreweber.de

Další knihy o přírodě

Nakladatelství Grada vám přináší celou řadu dalších poutavých knih o přírodě. Z pera autora Ewalda Webera je to například titul Zajímavé květiny. Dále můžeme doporučit knihy Okrasné rostliny tropů a subtropů, Jak vypěstovat květnatou louku nebo dětem určenou Poznej květiny, stromy, zvířátka.

O nakladateli

grada

Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZkamenělé stopy živočichů v Čechách a na Moravě

Mikuláš, Radek

Academia, 2024

zobrazit info o knizeZajímavé stromy
40 druhů, které vás nadchnou

Weber, Ewald

Grada, 2024

Napsat komentář