Noční dům a celodenní přízraky

Nesbo_NocniDum_audio
Bojíte se rádi? Někoho vystraší bezcitný vrah, jinému k vyvolání pocitu hrůzy stačí i prostý hmyz. Kolem nás je ale i mnoho dalších důvodů ke strachu, a ne všechny je možné popsat jedním slovem. Co vystraší právě vás?

V červnu 2024 přidal server Audioteka.cz do své nabídky mimo jiných i novinku Joa Nesbøho Noční dům (Natthuset, 2023, česky 2024). Podle překladu Kateřiny Krištůfkové audioknihu namluvil Martin Preiss.

Jsou to již dva roky, kdy jsme si naposledy povídali o díle Joa Nesbøho. Konkrétně u příležitosti recenze audioknihy Žárlivost a jiné povídky (Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021). V jejím závěru jsem se okrajově zmínil o jisté podobnosti nejpopulárnějšího norského autora s králem moderního hororu Stephenem Kingem. Tehdy šlo hlavně o referenci na jejich úspěchy. Dnes bych ale stejné srovnání mohl označit za do jisté míry prorocké, protože právě Noční dům nese mnoho rysů, jimiž se může chlubit nejedna z prací Stephena Kinga. Co tím myslím? To je jednoduché: nevědět, že Noční dům pochází z pera Joa Nesbøho, vsadil bych se, že poslouchám příběh z dílny amerického Krále.

Noční dům se svými zhruba dvěma sty a čtyřiceti stranami, respektive necelými sedmi a půl hodinami poslechu, patří spíš k útlejším Nesbøho pracím. Možná se hodí připomenout (pro nepravděpodobný případ, že to někteří čtenáři nevědí), že kromě detektivní série s románovým hrdinou Harrym Holem čítající třináct titulů napsal Jo Nesbø i stejný počet příběhů z jiného prostředí. Ale co je nejdůležitější, hned pětkrát zabrouzdal i do literatury pro děti a mládež se svou sérií Doktor Proktor. Těch pár čísel zmiňuji z jednoho prostého důvodu: Noční dům je totiž Nesbøho prvním čistokrevným výletem do světa nočních můr skrytých pod všeobecným označením horor. Abych ale byl zcela přesný, samotný závěr knihy může toto tvrzení lehce zpochybnit – záleží ovšem na úhlu pohledu, a hlavně na čtenářových preferencích. Protože jako žádná jiná z Nesbøho knih, právě Noční dům nechává hodně prostoru pro variabilní výklad toho, co se v příběhu vlastně událo.

Buďme teď trochu konkrétnější, leč zdržme se nežádoucích spojlerů. Noční dům tvoří tři části. V první je hlavnímu hrdinovi Richardovi čtrnáct let, chová se jako lehce nepřizpůsobivý přivandrovalec, který si koleduje o spoustu průšvihů. Přesto, jak se zdá, se mu ty nejhorší věci dějí jakoby mimochodem, aniž na jejich destruktivních výsledcích nese přímou vinu. Právě tato část příběhu je téměř čistokrevný King – jak atmosférou, tak prostředím, ale hlavně výběrem postav. Druhá část představuje Richarda o patnáct let staršího. Z notorického zlobiče a tyrana se stal úspěšný spisovatel, který se do městečka Ballantyne vrací na sraz s bývalými spolužáky. Jak se zpočátku zdá, došlo k radikální změně atmosféry. Vše se však rychle vrátí do starých, děsivých kolejí. Tentokrát snad o trochu méně kingovských, zato více psychedelických. Nu a pak je tu třetí část. O té bych se asi rozepisovat neměl, abych neprozradil příliš. Logicky lze očekávat, že právě v ní bychom očekávali vysvětlení všeho, o co v předchozích dvou částech vlastně šlo. Nicméně, jak již bylo řečeno, právě tady Jo Nesbø ponechal dost prostoru pro čtenářskou/posluchačskou fantazii s možností poměrně variabilního výkladu.

Dvacet devět kapitol knihy se ve zvukové verzi proměnilo ve třicet dva souborů ve formátu mp3 o celkové délce sedm hodin a dvacet tři minut. Pro vykreslení ponuré atmosféry se volba Martina Preisse jako interpreta audioknihy dokonale hodí. Ostatně jistě ne náhodou se jeho podmanivý hlas kromě Nočního domu ozývá i ve zvukové podobě sbírky Žárlivost a jiné povídky stejného autora, Kingově Ústavu, ale zní třeba i z mnoha audioknih Martina Goffy. Zkrátka, kde je třeba podtrhnout tajemno, tam nelze přizváním Martina Preisse udělat chybu.

Díky svému rozčlenění do tří v principu poměrně odlišných částí si Noční dům může najít i stejně rozličnou škálu čtenářů. Teď nemluvím o skalních fanoušcích krále severské detektivky, ti samozřejmě musí svou knihovnu či audiotéku doplnit už z principu. Ale všichni ostatní čtenáři se nejspíš budou rekrutovat hlavně z vyznavačů temného světa přízraků nadpřirozených, stejně jako těch skrytých v lidské mysli.

Já osobně si poslech Nočního domu doopravdy užil. A přemýšlím, jak moc k tomu přispěl právě onen výrazně odlišný styl oproti Nesbøho běžnému rukopisu. V každém případě, pokud se nebojíte bát, pak není nad čím váhat. Takže, co říkáte, máte dost odvahy postavit se novým nočním přízrakům čelem?

Audioknihu Noční dům je možné pořídit třeba na stránkách serveru Audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční dům

Nesbo, Jo

Voxi, 2024

Napsat komentář