Nenechte si ujít v týdnu od 2. do 8. září 2024

nenechte_si_ujit
Letní prázdniny skončily, začíná září a s ním i nový školní rok. Rodiny s dětmi zase čeká kolotoč různých povinností. Zpříjemněte si první zářijové dny alespoň některou z následujících literárních akcí – uvidíte, že opět je z čeho vybírat.

Baví vás psaní, ale zatím píšete jen „do šuplíku“? Nebo patříte k publikujícím autorům? Využijte příležitost, kterou nabízí Regionální knihovna Karviná, a v pondělí 2. září seznamte se svou tvorbou další literární nadšence. Setkání začíná v zasedací místnosti v 16.00.

Od pondělí 2. září se děti mohou zúčastnit soutěže Pohádková cesta, kterou pro ně připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Malí pátrači budou hledat malovanou cestu čarodějnice za jejími zvířátky – během toho budou rozvíjet postřeh a prostorové vidění. Soutěž probíhá na pobočce Bosonohy až do konce září.

V úterý 3. září si nenechte ujít přednášku Srdcem bez obalu Tomáše Shejbala, kterou organizuje Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Tomáš Shejbal se vypravil na menší koloběžce, vhodné spíš na popojíždění po městě, na bezmála 800 km dlouhou cestu napříč Českou republikou. Během své cesty rozšiřoval povědomí o bezobalových prodejnách a bezodpadovém způsobu života a dělal rozhovory s majiteli bezobalových prodejen. Celou cestu dokumentoval a jedním z výsledků je právě tato přednáška, kde posluchače seznámí nejen s průběhem cesty samotné, ale i s motivy, které ho k cestě přiměly. Buďte v Ústřední knihovně na Kobližné v 17.00.

Ve středu 4. září se v Městské knihovně v Praze koná křest knihy Každý má svou duhu od Libora Kotačky. Pohledem padesátiletého vypravěče se autor retrospektivně vrací k první polovině svého života, kterou prožil především v osmdesátých a devadesátých letech minulého století se vším, co k té době patřilo na malém městě na Vysočině, resp. vzdálené periférii Brna. Křest začíná v 17.17 na pobočce Hradčany.

A teď další akce pro děti: v žebětínské pobočce Knihovny Jiřího Mahena v Brně je pro ně od středy 4. září připraven kvíz Co víš o knihovně?, ve kterém si ověří své znalosti ohledně knihovny.

Neorientujete se v nabídce knižní produkce, nebo jen hledáte tip na novou knížku? Pak si nenechte ujít ve čtvrtek 5. září akci Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Dozvíte se, jaké tituly stojí za přečtení. Dorazte na pobočku Bohunice v 10.00.

A na závěr se podíváme do Tábora, kde se od pátku 6. září do soboty 7. září uskuteční festival malých nakladatelů Tabook. A na co se můžete těšit? Především na mnoho zajímavých tipů na čtení, ale chybět nebudou ani autorská čtení, výstavy, debaty a diskuse, divadlo, program pro nejmenší čtenáře – a takto bychom mohli pokračovat. Zkrátka na Tabooku bude o bohatý program postaráno. Tak vzhůru do Tábora!

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář