Autobiografie a kritika zabalená do magického realismu

Barva leta_uvodni
Nevšední kniha Barva léta vypráví o karnevalu pořádaném při příležitosti 50 let vlády kubánského diktátora Fifa. Během příprav na oslavu je ovšem popsána řada halucinačních transmutací, nechybí překypující homosexualita, surrealistické obrazy ani vtipné anekdoty.

Barva léta je poslední román, který Reinaldo Arenas napsal před svou dobrovolnou smrtí v roce 1990. Velkoryse rozvržené dílo je groteskní a parodickou alegorií autorova života i historie jeho země. Děj je situován do jediného dne roku 1999, v němž se na oslavu padesáti let vlády diktátora Fifa koná velký karneval. Sled krutě žertovných a rabelaisovsky komických, zhusta erotických až pornografických epizod a scén, ale i pasáží úvahových a lyrických má společného jmenovatele, kterým je touha podat vášnivé svědectví o vítězství lidského ducha nad politickým a sexuálním útlakem.

 

Barva léta

aneb Nová zahrada pozemských rozkoší
Autor: Reinaldo Arenas
Přeložil: Jiří Holub

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4476-5
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Barva léta vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Aureliánek Cortés (taktéž známý jako Cornelius Cortés) zemřel ve věku osmdesáti dvou let, aniž se kdy vyspal s nějakým mužem. A nebylo to proto, že by se mu muži nelíbili, neboť takovou buznu aby na zemi pohledal. Sedmdesát let však žil pod kuratelou své matky a svého otce a byl vychován v bázni před hříchem a před tím, jaká by to byla hanba, kdyby se svět dozvěděl, že je buzerant. „Pokud by můj syn byl teplouš, tak to se radši zabiju,“ sdělila Cortésovi matka (která se dožila devadesáti devíti let), když mu bylo teprve sedm, a ta nebohá buznička, kterou už tehdy muži nepopsatelně silně přitahovali, pochopila, že přece nemůže zavinit smrt (tím spíše, když to měla být smrt sebevraždou) své matky. „Mít teplýho syna? Tak to si to hodím!“ ujistila matka Cortése, když slavil dvanácté narozeniny. A tehdy ta nedospělá buznička s konečnou platností pochopila, že si nikdy nebude moct užívat spojení s mužem, což ovšem na druhou stranu bylo to jediné, co dávalo jejímu životu smysl. (str. 246)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Reinaldo Arenas

Reinaldo Arenas (1943–1990) patří k nejvýraznějším kubánským autorům 20. století. Jeho psaní se vyznačuje nespoutanou imaginací, provokací proti konvencím a dogmatům, obhajobou individuální i společenské svobody, ale také hluboko zažranou bolestí, jež provázela život muže dvojnásob pronásledovaného: jako disidenta a jako přiznaného homosexuála. Česky vyšel jeho dnes již kultovní autobiografický román Než se setmí (1992, č. 1994), který se dočkal i úspěšného filmového zpracování, a Vrátný z roku 1987 (č. 2008).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBarva léta

Arenas, Reinaldo

Argo, 2024

Napsat komentář