Sebevražedná mise

prilis-pozde
Když se člověk zaplete s nesprávnými lidmi, může mu jít o život. Jenže jak z toho ven?

Nad tím se ve svém románu Příliš pozdě zamýšlí Colleen Hooverová. Svou tvorbou oslovuje jak dospělé, tak dospívající čtenářky. Střídá totiž žánr young adult (např. série Bez naděje) s literaturou pro dospělé (např. psychothriller Pravda, nebo lež či román pro ženy To nejlepší v nás). Největší úspěch zaznamenala se sérií Námi to končí, ve které se věnuje domácímu násilí. Jde o příběh nabitý emocemi. A bohužel autorku k jeho sepsání inspirovala realita: manželství jejích rodičů, v němž mělo násilí nezastupitelné místo. Colleen Hooverová dokonce prozradila, že některé scény popisuje přesně tak, jak se skutečně staly. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi druhého dílu, který vyšel pod názvem Námi to začíná.

Kniha Příliš pozdě se od předchozích autorčiných děl v mnohém liší. Původně šlo pouze o projekt, na kterém autorka začala pracovat v roce 2012 během svého spisovatelského bloku. Nikdy neměla v úmyslu ho vydat. Považovala ho totiž za příliš morbidní a vulgární. Představoval pro ni pouze zábavný únik ve chvíli, kdy se jí nedařilo pokračovat v psaní jednoho z jejích románů. Jenže když se později o svém nedokončeném projektu veřejně zmínila, fanoušci naléhali: toužili si ho přečíst. Proto se k němu autorka vrátila: některé z kapitol přepsala, příběh dokončila a následně spatřil světlo světa jako kniha, do které se díky nakladatelství Ikar mohou začíst i čeští čtenáři.

Seznámíte se s jednadvacetiletou Sloan, studentkou vysoké školy, která žije v domě svého přítele Asy. Jejich vztah je však komplikovaný. Sloan měla od svého života jiná očekávání, životní styl jejího druha jí nevyhovuje… Ale dostala se do problémů a Asa se jí ujal, když neměla kam jít. Jako jediný jí pomohl. Proto se mu přizpůsobuje a podvoluje, kdykoli po ní zatouží…

Vrátit se do jeho domu a škemrat o pomoc bylo to nejtěžší, co jsem kdy v životě udělala. (str. 23)

Kdyby měla peníze, hned by se odstěhovala. Jenže nemá. Proto bude muset vše snášet ještě rok, než odpromuje a najde si práci. V Asově domě bydlí ještě několik dalších lidí – včetně Daltona, který se nedávno přistěhoval.

Dalton však není tím, za koho ho ostatní považují… Pracuje u policie a společně se svým parťákem Carterem se pokouší rozkrýt největší síť kampusových drogových dealerů v dějinách vysokých škol. Jedním z dealerů by měl být i Asa Jackson. Dalton a Carter předstírají, že studují na vysoké, a pokouší se sblížit s Asou a lidmi, kteří se kolem něj často objevují. A tak se dostanou i ke Sloan… Podaří se jim ji zachránit? Nebo už bude příliš pozdě?

Líbí se mi, jakou hlavní hrdinku autorka pro svůj příběh vybrala. Nejde o žádnou naivku. Sloan si velmi dobře uvědomuje, v jakém světě se pohybuje. Vždyť její rodiče také brali drogy! A ubližovali jí… Na své dětství nerada vzpomíná. Přestože věděla, čemu se má vyhýbat, zase se dostala do nebezpečné situace, ze které se jí nedaří uniknout… Velmi reálné, co myslíte?

S každým přibývajícím týdnem byla atmosféra čím dál nebezpečnější a já víc než kdy předtím toužila vypadnout. (str. 23)

Sama autorka na začátku knihy upozorňuje, že je určena výhradně dospělým čtenářům. Vyskytují se v ní totiž vulgární výrazy, realistické sexuální scény, vraždy, sexuální násilí a užívání drog. Pro některé čtenáře může být příběh těžko stravitelný, jiní si ho naopak užijí. Já v něm vidím mnoho ponaučení a klidně bych ho dala přečíst i dospívajícím – řekněme starším patnácti let. Podle mě autorka veškeré nástrahy dnešní doby podává v lehčí formě. Možná bychom se divili, co všechno dospívající znají – z televize, filmů, počítačových her, internetu… Navíc mladiství často a rádi experimentují. A pokud si myslí, že jsou dost staří na sex, měli by znát i negativní stránky s ním spojené – třeba právě sexuální násilí. Měli by vědět, na co si dávat pozor a že na ně různá nebezpečí číhají naprosto všude. Sex, alkohol, drogy – žádnou z těchto oblastí nesmíme ignorovat. Čím dřív se dospívající dozvědí o rizicích, tím lépe. Jednou by totiž i pro ně mohlo být už příliš pozdě…

Když máte v rukou moc a v kapse prachy, je těžké se k tomu otočit zády. (str. 24)

Colleen Hooverová mě oslovila už svými předchozími příběhy a i tento se mi líbil. Je reálný a čtenáři v něm najdou varování, čemu se v životě vyhnout.

Knihu Příliš pozdě vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříliš pozdě

Hooverová, Colleen

Ikar, 2024

Napsat komentář