Dokonalá partie

sach_a_mat
Jak vydělat peníze (relativně) snadno a rychle? Stačí využít své přednosti: inteligenci a vášeň pro šachy.

Alespoň takto to udělá hlavní hrdinka knihy Šach a mat od italské autorky píšící pod pseudonymem Ali Hazelwood. Nejen české čtenářky si získala románem Hypotéza lásky o falešném vztahu mezi studentkou doktorského programu a mladým uznávaným profesorem (přečtěte si naši recenzi). Následovala další kniha s názvem Hlava plná lásky, v níž hlavní hrdinka – mladá nadějná vědkyně – musí spolupracovat na prestižním vědeckém projektu s mužem, se kterým si už před léty (v době studií) nepadla do noty… Opět si můžete přečíst naši recenzi.

Zatímco Hypotéza lásky a Hlava plná lásky osloví spíše dospělé ženy, Šach a mat cílí na dospívající dívky. Jak si autorka s příběhem pro teenagery poradila? Dokázala najít originální téma a zpracovat ho tak, aby mladistvé zaujala? Rovnou vám odpovím: ano!

Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Mallory Greenleafová: matematický génius a milovnice šachů. Mal právě dokončila střední školu a bohužel nebude pokračovat ve studiu na žádné z prestižních vysokých škol, které jí nabídly stipendium. Kvůli rodině se vzdává veškerých svých snů: obětuje se pro svou nemocnou mámu (trpí revmatickou artritidou a nezvládá pracovat) a mladší sestry, které v podstatě vychovává. Bere téměř jakoukoli práci a pokouší se vydělat dost peněz, aby rodina nestrádala.

Stipendia sice zaplatí školné, ale už ne hypotéku za dům nebo bruslařský tábor pro sestru. (str. 16)

Kdo ví, jak by její život vypadal, kdyby ji kamarádka Easton nepřemluvila k účasti na charitativním šachovém turnaji. Mallory sice šachy nějakou dobu nehraje, ovšem před lety je milovala. Už jako dvanáctiletá dokázala bez problémů porazit většinu dospělých. A tak není divu, že na turnaji zvítězí i nad šachovým mistrem Nolanem Sawyerem! A tím se její život naprosto změní… Mal dostane nabídku, která se neodmítá. Vyřešila by většinu finančních potíží její rodiny…

Ochromující hrůza, která mě svírala při zahájení, se promění ve starý, důvěrně známý pocit: hraju šachy a zatraceně dobře vím, co dělám. (str. 36–37)

Jak už jsem naznačila, autorka opět zvolila originální motiv. Zavede vás do šachového světa, který většině čtenářů nejspíš nebude blízký. Nebojte se, vůbec nevadí, pokud této hře nerozumíte, neznáte pravidla ani šachové strategie. I tak pro vás příběh bude poutavý! Šachové partie totiž nemusí být nudné. Naopak se vyznačují vzrušením, agresivními útoky, napínavým očekáváním, rafinovanými výpady, promýšlením tahů… Ali Hazelwood vám navíc vše podstatné vysvětlí a také vám ukáže nástrahy, které na hráče čekají. Příběh samozřejmě není pouze o šachách, ale také o vztazích. Uvidíte, jak se mezi šachisty vytvářejí nová přátelství i nepřátelství. Ani mezi hráči totiž nechybí rivalita… Čeho všeho jsou potom schopni?

Ali Hazelwood se svými příběhy pokouší bořit mýty o něžném pohlaví a ukazuje, že ženy mohou obstát i ve světě plném mužů. Jen to mnohdy nemají vůbec jednoduché – třeba jako Mallory. Mezi nejlepšími šachisty totiž najdete jen málo žen. A muži na ně často nahlížejí jako na „kus masa“, nešetří sexistickými narážkami a různými urážkami.

Ženský mozek nemá závity na to, aby pochopil, jak ochránit krále. (str. 217)

Pak nezbývá než doufat, že se mezi nimi najde gentleman, který se ženy zastane… Narazí na něho i Mallory?

Ačkoli tentokrát nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů, kniha Šach a mat mě zaujala stejně jako předchozí autorčina díla. Třeba právě díky ní mladé dívky pochopí, jak důležité je jít si za svými sny a nevěřit nikomu, kdo tvrdí, že něco nedokáží – nota bene jen kvůli pohlaví!

Knihu Šach a mat vydanou nakladatelstvím Yoli můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠach a mat

Hazelwood, Ali

Yoli, 2024

Napsat komentář