Život vzhůru nohama

krucek-po-krucku
Co když se žena ocitne v situaci, kdy ztratí blízkého člověka a ze dne na den převezme výchovu dospívající neteře a malého synovce?

Toto téma pro svůj román Krůček po krůčku zvolila Sarah Turner. Autorku mohou znát i české čtenářky: do češtiny byla přeložena kniha NeMáma, která vychází z jejího populárního blogu o rodičovství bez příkras. K napsání románu Krůček po krůčku ji inspiroval rozhovor o poslední vůli a opatrovnictví v případě, že dojde k nejhoršímu…

Hlavní hrdinka Beth má milující rodinu. Její sestra, švagr i rodiče jí vždy přispěchají na pomoc, když se dostane do maléru. Což se stává velmi často! Zatím v životě marně hledá své místo, neví, co chce dělat ani kde chce žít, střídá jednu práci za druhou, nemá stálého partnera, bydlí u rodičů ve svém dětském pokoji – zkrátka zodpovědnost, spolehlivost a vytrvalost nepatří mezi její silné stránky. Nic z toho by nebylo až tak divné, kdyby už Beth neoslavila třicítku. V tomto věku má společnost od ženy jistá očekávání: měla by alespoň stát na vlastních nohou a uvažovat o založení rodiny… U Beth však nic takového samozřejmě nepřipadá v úvahu!

Jenže pak se její život zcela změní: sestra a švagr mají nehodu. Švagr bohužel umírá, sestra utrpí těžká zranění a zůstává v kómatu. A někdo se musí postarat o jejich dvě děti: tříletého Teda a čtrnáctiletou Polly.

Doug je mrtvý. Zní mi to hlavou pořád dokola. Viděla jsem ho před dvěma dny. Přišla jsem k nim bez pozvání na večeři. Jak může být tak zničehonic prostě pryč? (str. 19)

Polly a Ted prožívají těžké chvíle. Tatínek zemřel a maminka o svůj život bojuje. Takže děti potřebují po svém boku někoho, kdo jim navrátí ztracenou jistotu. Kdo je bude milovat a udělá pro ně vše potřebné. Mohla by tou osobou být Beth? Překvapivě ano, alespoň podle rozhodnutí sestry a švagra… V minulosti na podobnou situaci totiž mysleli a rozhodli se, že děti by do své péče měla v případě jakékoli tragédie převzít Beth.

Mojí reakcí je vždycky spolehlivě útěk, ne boj. Jenže tady žádná možnost útěku není, nemůžu zmizet a čekat, až bude bezpečné vylézt. Teď není čas se schovávat. (str. 27)

Beth neteř a synovce zatím hlídala jen párkrát, v noci s nimi sama nezůstala nikdy. Domnívá se, že péče o dospívající dívku bude snadná (ne, opravdu nebude!), ale o potřebách malých dětí toho zatím moc neví. Jak si tedy se vším poradí?

Ta představa, že budu mít sama něco na starosti, a natož děti, je děsivá. (str. 31)

Beth si získala mé sympatie. A myslím, že pochopení pro ni bude mít většina čtenářů. Tato postava totiž prošla největší proměnou. Z nezodpovědné třicátnice se za velmi krátkou dobu stala vcelku zodpovědná náhradní matka. Ačkoli se dříve nedokázala pořádně postarat sama o sebe, najednou musí zabezpečit chod domácnosti, potřeby dvou dětí a ještě být oporou svým rodičům. Ti se totiž strachují o svou druhou dceru…

Jde o velmi emotivní příběh – alespoň já jsem během čtení cítila řadu silných emocí. Také mám malé děti a (snad jako každou matku) i mě děsí, že by se mi mohlo něco stát… Autorka pro své vyprávění zvolila reálný námět. Každý den dochází k mnoha dopravním nehodám, při kterých lidé umírají. Kdokoli z nás by se mohl ocitnout ve stejné situaci jako Beth, její sestra či švagr.

Nemusíte se však bát, že během čtení budete prožívat jen smutek a obavy. Samozřejmě citlivých čtenářů se osud postav dotkne. Ale jakmile společně s hlavní hrdinkou překonáte prvotní šok, pocítíte naději. Právě na ni totiž autorka klade velký důraz. Prostřednictvím Beth vám ukáže, že lidé jsou mnohdy silnější, než si vůbec myslí. I Beth nakonec překoná většinu svých obav a náročnou situaci zvládne. Přestože někteří z jejích milovaných přišli o život, jiní si ho přece nadále mohou užívat!

Kniha Krůček po krůčku by klidně mohla být napsaná podle skutečné události. Pokud máte rádi reálné příběhy plné emocí, bude pro vás tento román dobrou volbou.

Knihu Krůček po krůčku vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrůček po krůčku

Turnerová, Sarah

Knihy Dobrovský, 2024

Napsat komentář