Hezky česky o prázdninách

tipy prazdniny pondeli
Dáváte přednost domácí literární tvorbě? Historie, současnost i fantasy, to všechno vás čeká v pěti knižních novinkách, které jsme pro vás vybrali. Záleží pouze na vás, kterou z nich si přečtete. Třeba objevíte i autory, které zatím neznáte.

Životy tří rodin se prolínají, avšak v různých časech. Nástup nacismu, pobyt v koncentračním táboře i období normalizace, to vše zažívají hlavní protagonisté dnešního prvního knižního příběhu.

Historický román o rozhodujících životních bodech několika osudem propojených rodin od nástupu nacismu až do hluboké normalizace v Československu. Evička Tomschitschová, dcera Židovky a českého Němce, po „dobrovolném“ odchodu maminky strávila dětství v klášteře a dětském domově. Sára Lebensternová přežila koncentrák i pochod smrti a stále čeká na návrat své ztracené dcery, a rodina Franze Schwarze alias Františka Švarce se snaží bez skrupulí vytěžit z každého režimu výhody a moc. Dva totalitní režimy se tu projevují ve vší své podlosti, protože v člověku probouzejí a podněcují jeho horší já.

Život na pavoučím vlákně

Autorka: Anna Strnadová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4444-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Život na pavoučím vlákně vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Dnes přišla Frída do ordinace naposledy, už se dávno neusmívala, čekárna zela prázdnotou. I kdyby byla zaplněna jako dřív, nesměla by Frída pomoct ani jednomu pacientovi. Tím jí to usnadnili. Platil pro ni zákaz pracovat. Bez zaměstnání skončil i její muž, když zavřeli Smetanovo divadlo. Teď si našel naštěstí práci v Rudolfinu a během týdne pobýval několik dní v Praze. To ona bude příští dny na obtíž. Už neznamená nic. Dříve ji na ulici lidé úslužně zdravili, nyní měla pocit, že jejich pohled po ní štítivě klouže. Potřebovala by si odpočinout, zahnat příšerné stigma podřadné rasy. Vešla do místnosti, kde tak ráda pracovala

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorce

Anna Strnadová vystudovala češtinu a francouzštinu na UP v Olomouci. Celý svůj život vyučovala na základních školách a gymnáziu. Psaní se začala věnovat až po odchodu do důchodu. Debutovala povídkovou sbírkou Prohry a novelou V oknech červené muškáty. Její román Maxl žhář byl oceněn Literární cenou časopisu Reflex. Nakladatelství Argo autorce vydalo román z 50. let … stačilo jen říct Jáchymov. V roce 2023 vyšel její román Volyňská rapsodie.

Zdroj informací: Argo

————————————————

V další knize už svět není to, co býval. Hemží se to tu monstry všeho druhu, mezi kterými se snaží přežít jeden supervoják. Dokáže se se vším vypořádat? A podaří se mu zjistit, co se to se Zemí vlastně stalo?

Děsivým monstrům může čelit jediný muž. Ten má ale vlastní misi… Svět, ve kterém se snaží přežít geneticky vylepšený supervoják Mark Badluck, nikdy nebyl moc příjemným místem. Dokonce ani předtím, než se ve Sluneční soustavě objevila druhá hvězda a z moře vylezly gigantické bestie a začaly decimovat civilizaci. To už je ale dávná minulost. Státy i města padly. Planetu ovládla nebezpečná divočina a zbytky lidstva se před monstry ukrývají v opevněných osadách, kde vládnou nerovné podmínky a kde musí být každý užitečný. Jinak by ho totiž – stejně jako vzdorovitou Annu – mohl čekat krátký a nepříjemný osud vyhnance. Jedině Mark by mohl Annu ochránit. Jenže ten se brodí ve vnitřnostech mimozemských zrůd z úplně jiného důvodu. Musí najít vědce Harrisona Badlucka, svého otce, a položit mu pár otázek ohledně toho, co se to se Zemí sakra stalo. A potom mu vpálit kulku mezi oči.

Čas krmení

Autor: Tomáš Sekerka

Počet stran: 400
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7588-621-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Čas krmení vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Jak jsem si dnes ověřil. Když jsem spojením zkřížených prstů vytvořil gesto vidění-strach, nejsilnější polysynaptické gesto použitelné na tvory se schopností vidět, měla stvůra zůstat paralyzovaná. Místo toho jsem jí pouze zablokoval spodní končetiny. Těmi vrchními mě vzápětí objala a pokusila se mě rozdrtit o hrudní plát s kostěnými výstupky. Stehno mi roztrhla na kost, pár žeber zapružilo, ale vesta mě zachránila. Alespoň na chvíli, než se mu podařilo zaklínit mi klepeto pod její lem. Využil jsem chvíle, kdy jsem se tvorovi dostal na tělo, nahmátl nůž a bodal. Bodal jsem jako šílenec, jako šicí stroj.

Ke stažení je také presskit s ukázkou.

O autorovi

Tomáš Sekerka pochází z Děčína, který stále považuje za svůj domov, i když žije v Praze. Pastafarián, málem-geek, milovník konspiračních teorií. Vystudoval informační technologie a v současné době pracuje v administrativě. Navzdory tomu se ale snaží cestovat, sbírat zkušenosti a zdokonalovat se ve všem, co ho baví. Literaturu, hlavně žánru sci-fi a fantasy, si díky svému otci zamiloval odmala. Psaní knih se věnuje od roku 2009, kdy si přečetl jednu extra špatnou a rozhodl se, že ji zvládne napsat lépe. Na literární scéně debutoval akčním postapem Nájezdník z Pustiny, na které navázal románem Otrok megaměsta. Ve své tvorbě se inspiruje autory, jako jsou Jiří Kulhánek, Miroslav Žamboch či Štěpán Kopřiva, a hojně v ní zúročuje znalosti z oblasti moderních technologií. Další informace o autorovi naleznete na jeho webu www.sekerkatomas.cz.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

A od fantasy světa do reality. Tak by se dala uvést další kniha, kterou vám představíme. I tady se trochu mění vnímání světa, jak ho známe, a to hlavně díky předčasnému porodu. Ten totiž dokáže váš svět obrátit doslova vzhůru nohama.

Smrt dítěte je nejhorší věc, jaká se může rodičům stát. Předčasný porod je proti tomu těžká pohoda. Pokud to tedy nezažijete na vlastní kůži. Situace sice není beznadějná, ale zoufalá ano. Stres, vyčerpání, nemožnost být spolu tak, jak byste si přáli, kupící se diagnózy a palčivý strach o život toho křehkého tvora kdesi v inkubátoru. Mít předčasně narozené půlkilové dítě je zdlouhavá opotřebovávací válka, kde záleží jen na tom, jak dlouho vydržíme být stateční. Přes den držet linie a brečet až po nocích. Autorka ve své druhé knize navazuje na předchozí román Těhotnej Buddha.

Kojící Spock

Autorka: Klára Svobodová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 125×175 mm
ISBN: 978-80-257-4386-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Kojící Spock vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Pokouším se zvednout do stoje. To nedám! Každou chvíli se mi břicho musí roztrhnout vejpůl. Určitě jste to sešili dobře? Hlavně nad ničím moc nepřemejšlet a jít. Tak já teda jdu. Jeden krok. Druhej. Vypadá to strašně, ale jdu. Rukama si střídavě objímám břicho a zároveň se snažím chytat všeho možnýho. Nemocniční pokoje jsou až trapně nezařízený. Chybí tu základní vybavení. Tak především arzenál madel, provazů a lan visících od stropu. Když už jsme u toho, vlastně by se šikly i mačky a cepín. Hlavou mi běží obrazy z velkolepejch fantasy bitev. Hrdinové s rozřízlýma břichama, co se zoufale snažej zachytávat vyhřeznutý střeva a cpát je zpátky dovnitř. Nechutná představa. Přesně takhle si teď ale připadám. Střeva zatím nikde nevyčuhujou. Poklona řezníkům. Zaštupovali mě kvalitně. Den však ještě neskončil.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Klára Svobodová vystudovala Vysokou školu ekonomickou a vzápětí se vyučila v oboru umělecké truhlářství a řezbářství. V současnosti je hlavně dvojnásobnou matkou. To ji dovedlo k založení blogu Spocklidem. Jeho prostřednictvím zachycuje každodenní realitu mateřství, především jeho odvrácenou stranu. Snaží se přiblížit, jak vypadá život s neslyšící dcerou v celé jeho tíze i kráse. Bojuje proti předsudkům a obnažuje společenská tabu. V roce 2021 vyšla její předchozí kniha Těhotnej Buddha.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Prvotina další autorky nás zavede do jižních Čech, kde se hlavní hrdinka Kateřina octne v jedné mírně ospalé vesnici. Kde se tam vzala? A co se to děje kolem ní? Má to něco společného s ní a její minulostí, nebo jde pouze o souhru podivných náhod?

Na dlouhých procházkách se psem hledá Kateřina klid, ale najde jen otráveného orla mořského. Po tomhle nálezu jsou vyhlídky na klidné dny definitivně pryč. Do případu se vloží policie, která zjistí, že rozhodně nejde o ojedinělou záležitost, a rozvíří se sled událostí v malé vesnici na jihu Čech. Kdo za otravami stojí? A proč se vlastně Kateřina ocitla v ospalém Borkově? Dokáže se popasovat s výhrůžkami, které se najednou objevují ve schránce, ale i se stíny minulosti? Debutový román s detektivními prvky se odehrává na cestě mezi lesem a vsí, mezi vsí a městem, v čase mezi ztrátou a novým začátkem. Vypravěčskou suverenitou i melancholií upomene na díla Jiřího Hájíčka, Anny Bolavé či Viktorie Hanišové.

Přechodné období

Autorka: Veronika Bálková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7637-462-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Přechodné období vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

Přijdu až k mrtvole. Je to dravec, veliký. Větší než káňata, která vídám teď v zimě často sedět na stromech podél silnice města. Mnohem větší. To bude orel. Vypadá divně. Pařáty má zvláštně zaťaté, jako by se pevně držel bidýlka  a to mu někdo vyškubl. Křídla roztažená, hlavu divně vymknutou ke straně a zobák zabořený do mokré trávy. Nejdřív mě napadne, že ho někdo zastřelil, ale nevidím krev. Asi by ho tu nenechal ležet. Pak mě napadne, že je otrávený.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorce

Veronika Bálková vystudovala právnickou fakultu a žije v Českých Budějovicích. Na jihu Čech se odehrává i její prvotina Přechodné období.

Zdroj informací: Paseka

————————————————

Na závěr pro vás máme knihu oblíbeného Františka Kotlety, kterého čtenáři jistě už moc dobře znají. Užijte si další originální příběh ze série Legie!

Útok! Pozemská legie se svými spojenci útočí proti Společenství veškerou svou silou. Strategická planeta Tara je předmostím invaze churitů proti enlilským armádám a její dobytí dostanou za úkol právě lidští vojáci. Velké válečné stroje, strategie řízené automatickými bojovými systémy, ale i boj muže proti muži. Tedy i ženy proti mužům, mnoha mužům, protože když jde do boje Aga, je jeden soupeř málo! A co teprve, když se do všeho zapletou Fifinka a Gertruda! Posádku Kraksny čeká nejtvrdší zkouška ohněm války, ale kde nejsou oběti, není vítězství. Ne každé vítězství ale nakonec stojí za to. Příběh Legie se blíží do finálové čtvrtiny a vy chcete být rozhodně u toho.

Plameny války

Autor: František Kotleta

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0193-0
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Plameny války vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Té noci jsem to díky tomu trochu přehnal. Po obvyklém nadávání Gertrudě do nacistických čubek, které si naštěstí nebrala nijak osobně, jsem ji postavil před dilema, jak zařídit, aby lodě do útoku letěly a zároveň neletěly, a také jak odlákat palbu planetární obrany od naše-ho výsadku.Šlo o rutašskou technologii. Amanda pod-le Gertrudiných instrukcí vytvořila ve výrob-níku asi třímetrová fúzní torpéda, která si k sobě pomocí laseru přitáhla nanoprach, jenž jsme několik dní předem nenápadně vypouštěli z Kraksny do prostoru.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

František Kotleta (*1981) je rodák z Bruntálu, spisovatel, jesenický Mauglí a řezník, ale hlavně jeden z nejúspěšnějších autorů nejen fantastiky, ale české literatury obecně. Autor trilogie Bratrstvo krve, románů Vlci, Lovci, Příliš dlouhá swingers party, Velké problémy v Malém Vietnamu, dilogie Perunova krev a tetralogie Spad, Poločas rozpadu, Rázová vlna a Řetězová reakce. Jeho tituly bourají žebříčky bestsellerů mixem akce, hlášek, násilí, strhujícího děje a sexu. Tady nebudete přemýšlet, tady se budete bavit. Díky velkému zájmu jsou všechny jeho knihy pravidelně dotiskovány a řadu z nich si můžete pořídit i v audiopodobě.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot na pavoučím vlákně

Strnadová, Anna

Argo, 2024

zobrazit info o knizeČas krmení

Sekerka, Tomáš

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeKojící Spock

Svobodová, Klára

Argo, 2024

zobrazit info o knizePřechodné období

Bálková, Veronika

Paseka, 2024

zobrazit info o knizePlameny války

Kotleta, František – Sněgoňová, Kristýna

Epocha, 2024

Napsat komentář