Řemesla a trh práce včera a dnes

Tipy_Svet prostituce_Stara remesla_Jak najit praci
Tématem dnešních tipů jsou řemesla stará, více čí méně zapomenutá, pro někoho možná i ostudná, ale jistě zajímavá. Nebudeme ale jen proplouvat historií. Podíváme se také, jak si snáze najít práci ve 21. století.

Svět prostituce na sklonku Rakouského císařství je studie, v níž se Nancy M. Wingfield zabývá otázkami ženského jednání a zkušeností na přelomu 19. a 20. století. Ukazuje, že mnohé ženy vnímaly prostituci jako řemeslo, které provozovaly dobrovolně.

Svět prostituce na sklonku Rakouského císařství

Autorka: Nancy M. Wingfield
Přeložil: Pavel Pšeja

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200- 3492-2
Doporučená cena: 585 Kč

Knihu Svět prostituce na sklonku Rakouského císařství vydalo nakladatelství Academia.

Autorka v této knize překračuje hranice tradičního pojetí vyobrazujícího prostitutky jako oběti nebo společenský problém a místo toho na fenomén prostituce v Rakouském císařství na přelomu 19. a 20. století pohlíží optikou sociální historie odrážející společenské názory a postoje tehdejší doby. Na základě rozsáhlého studia dobových dokumentů ukazuje, že prostituci provozovaly ženy i ze své vlastní vůle, že ji vnímaly jako řemeslo. Detailně analyzuje vztah mezi povolenou a skrytou prostitucí, mravnostní policií a dalšími kontrolními orgány. Přibližuje prostředí komerčního sexu včetně zákazníků, pasáků a provozovatelek nevěstinců, jež v nepříliš změněné podobě přežilo i zánik habsburského impéria v roce 1918.

 

Ukázka z knihy

Tajné prostitutky — tedy neevidované u policie, nicméně pravidelně či nepravidelně provozující prodejný sex — představovaly ve větších městech pozdního Rakouského císařství (a ostatně i celé Evropy) asi 90 % všech prostitutek. K těm to ženám se vztahovala řada někdy i protichůdných diskurzů. Někteří novináři a policisté je považovali za nebezpečnou součást podsvětí, která si spolu s pasáky přivydělává krádežemi a má na svědomí i a fyzická napadení. Policejní lékaři v nich viděli přenašečky „nejnakažlivějších forem“ pohlavních nemocí. Novináři, spisovatelé a reformátoři je často označovali za „padlé“, dělničtí aktivisté zase hledali souvislost mezi jejich sexuálním podnikáním a nízkými výdělky, které dostávaly za „spořádanější“ práci. (str. 196)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Nancy M. Wingfield získala doktorát na Kolumbijské univerzitě ve Spojených státech a ve svých pracích se zaměřuje na kulturní dějiny a dějiny genderu. Publikovala řadu prací týkajících se dění na sklonku existence císařského Rakouska a ve střední Evropě po pádu Habsburků.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Od jednoho svérázného řemesla se přesuneme k úplně jiným, k těm zapomenutým, ale jistě zajímavým i pro dnešního čtenáře. V knize Stará řemesla nás s některými seznámí spisovatelka a výtvarnice Kamila Skopová.

Stará řemesla

aneb O činnostech zapomenutých a mizejících
Autorka a ilustrátorka: Kamila Skopová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 212×200 mm
ISBN: 978-80-7470-522-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Stará řemesla vydalo nakladatelství Akropolis.

Nová kniha osobité výtvarnice a popularizátorky folklóru Kamily Skopové oživuje minulost prostřednictvím pohledu na tradiční řemesla, která dnes postupně upadají v zapomnění či jsou mnohdy k naší škodě jen regionálním exotikem skanzenů. Autorčina práce se soustředí na zachycení a dokumentaci rozmanitých řemeslných dovedností, které byly kdysi klíčovou součástí společnosti, avšak modernizace a technologický pokrok postupně vedly k jejich marginalizaci. Kniha nejen popisuje, ale i vizuálně dokumentuje různá řemesla, která již nejsou běžně provozována. Portréty profesí jako například „hadrník“, „šindelář“, „kameník“, „kovář“, „papírník“, či „pozamentýř“ nám otevírají okno do minulých dob, kdy tyto činnosti byly nedílnou součástí každodenního života. Kniha tak nahlíží na význam řemesel nejen z hlediska fyzické výroby, ale také z perspektivy společenského postavení řemeslníků a jejich vztahu k okolnímu světu. Vychází za podpory Ministerstva kultury ČR.

 

Ukázka z knihy

Stara remesla_ukazka1

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorce

Kamila Skopová je česká spisovatelka, výtvarnice a folkloristka. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Je autorkou řady publikací o lidových zvycích a tradicích z dřívějších dob. Mnohé z nich si i sama ilustrovala. Od roku 1995 píše a ilustruje knihy. Napsala mnoho publikací v žánru národopisné literatury. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů. Spolupracuje s řadou folklorních souborů. Zpracovává návrhy replik lidových krojů. Učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Z dávné historie se přemístíme do současnosti, kdy často nebývá vůbec snadné najít práci, která by vyhovovala našim potřebám. Jak toho dosáhnout snáze, s tím nám poradí příručka Jak najít práci v 21. století od Jana Tegzeho.

Jak najít práci v 21. století

Strategie a tipy pro úspěšné hledání zaměstnání
Autor: Jan Tegze

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-5095-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Jak najít práci v 21. století vydalo nakladatelství Grada.

Kniha je souhrnnou příručkou, která vám pomůže zdokonalit své dovednosti při hledání zaměstnání v dnešní rychle se měnící pracovní sféře jak v ČR, tak v zahraničí. Díky poznatkům z publikace začnete využívat moderní nástroje a strategie pro efektivní hledání práce. Naučíte se například vytvořit poutavý LinkedIn profil, efektivní životopis i průvodní dopis, využít naplno sílu sociálních sítí a budete se umět dokonale připravit na výběrové řízení. Dokážete mnohem lépe prezentovat své kvality a znalosti potenciálním zaměstnavatelům, a tím násobně zvýšíte šance na získání vysněné práce.

 

Ukázka z knihy

Během své profesní dráhy si každý z nás vytvoří síť kontaktů. Bez ohledu na to, zda pracujete ve vedení, IT nebo ve výrobě, je důležité tuto síť stále rozšiřovat. Jakmile totiž začnete hledat novou práci, lidé z vaší sítě vás mohou doporučit svému zaměstnavateli. Tito lidé budou vystupovat jako vaše reference a záruka za pravdivost informací uvedených ve vašem životopise.
Doporučil bych je kontaktovat hned na začátku. Je jedno, zda tak učiníte prostřednictvím telefonu, e-mailu nebo zprávy na LinkedIn. Jsou to jistě lidé, kteří vám rádi pomohou, případně poradí. (str. 19)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorovi

Jan Tegze se v oblasti recruitmentu pohybuje již déle než dvacet let, momentálně působí jako Director of Talent Acquisition. O hledání práce, vyhledávání talentů a náboru zaměstnanců toho ví opravdu hodně – během své kariéry vedl pohovory s více než 10 000 kandidáty, z nichž stovkám pomohl najít nové zaměstnání. Vyškolil také tisíce recruiterů po celém světě. Kromě toho působí jako influencer v oblasti recruitmentu (mimo jiné jako LinkedIn Top Voice), je autorem několika knih, mezinárodním řečníkem a také úspěšným kariérním koučem. Je autorem knihy Jak hledat zaměstnance v 21. století (Grada, 2019).

Zdroj informací: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o řemeslech a hledání práce? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět prostituce na sklonku Rakouského císařství

Wingfield, M. Nancy

Academia, 2024

zobrazit info o knizeStará řemesla
aneb O činnostech zapomenutých a mizejících

Skopová, Kamila

Akropolis, 2024

zobrazit info o knizeJak najít práci v 21. století
Strategie a tipy pro úspěšné hledání zaměstnání

Tegze, Jan

Grada, 2024

Napsat komentář