Flóra naší země

Kvetena_9_obalka
Chcete-li se seznámit se všemi rostlinnými druhy vyskytujícími se na území České republiky, neměli byste si nechat ujít již devátý svazek Květeny ČR. Tentokrát se zaměřuje na sedm různých čeledí – především na Cyperaceae (šáchorovité) a Poaceae (lipnicovité).

Devátý svazek, navazující na svazky vydané v letech 1988, 1990, 1992, 1995, 1997, 2000, 2004 a 2010, obsahuje zpracování 7 čeledí, z nichž nejobsáhlejší jsou Cyperaceae a Poaceae. Především čeleď Poaceae představuje ekonomicky a hospodářsky jednu z nejdůležitějších čeledí světa a obilniny, zejména zástupci rodů Avena, Hordeum, Panicum, Secale, Triticum nebo Zea, se řadí mezi nejdůležitější potravinové zdroje lidstva. Poslední svazek Květeny zahrnuje taxonomické a chorologické zpracování s karyologickou, ekologickou a cenologickou charakteristikou 397 číslovaných druhů (a řady nečíslovaných druhů uvedených v poznámkách) patřících do 91 rodů 7 čeledí jednoděložných. Text je doplněn 120 celostránkovými obrazovými tabulemi. Na vypracování svazku se podílelo 33 autorů téměř ze všech významných botanických pracovišť ČR.
Hlavním koordinátorem devítisvazkové Květeny ČR byl Botanický ústav AV ČR ve spolupráci s řadou dalších významných botanických institucí.

Květena České republiky 9

Editoři: Jitka Štěpánková, Jindřich Chrtek, Zdeněk Kaplan

Počet stran: 832
Vazba: vázaná
Formát: 214×290 mm
ISBN: 978-80-200-3460-1
Doporučená cena: 995 Kč

Knihu Květena České republiky 9 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Ekologie a cenologie: Litorály rybníků, přehradních nádrží a zaplavených pískoven i řek a říčních ramen, dočasně zaplavované terénní deprese v polích a loukách, zaplavované příkopy a drenážní kanály; v současné době stále častěji jako polní plevel. Typický je výskyt podél toků řek. Druh s nejširší ekologickou amplitudou ve vztahu k půdnímu chemismu (minerálně chudé i živinami bohaté podklady až mírně zasolená stanoviště) i k trofii vody. Je vázán převážně na stanoviště s kolísající vodní hladinou, optimum rozvoje v mělké vodě (do 70 cm); v nádržích expanduje při poklesu vodní hladiny a v roce následujícím po letnění. Šíření převážně vegetativní hlízkami jak v rámci lokality, tak i na nová místa při vyplavení vodním tokem. Šíření semeny omezeno jejich slabou plovatelností, přenos na větší vzdálenosti možný ptactvem (endozoochorie). (str. 125)

Podívejte se na celou ukázku.

O editorech

RNDr. Jitka Štěpánková, CSc., (1952) je editorkou čtyř svazků (z toho hlavní editorkou posledních tří dílů) Květeny ČR.

Zdroj informací: Kosmas

Mgr. Zdeněk Kaplan, Ph.D., (1972) je editorem 2. vydání Klíče ke květeně ČR, koordinátorem mapování rostlin a editorem posledních dvou svazků Květeny ČR.

Zdroj informací: Kosmas

Mgr. Jindřich Chrtek, CSc. působí na katedře botaniky přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity.

Zdroj informací: Cuni.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvětena České republiky 9

Štěpánková, Jitka (ed.) – Kaplan, Zdeněk (ed.) – Chrtek, Jindřich (ed.)

Academia, 2024

Napsat komentář