Současná beletrie plná silných příběhů

Náhled česká beletrie
Páteční knižní tipy jsou tu – a tentokrát vám představíme čtyři romány. Objevte tajemství jedné netradiční kavárny, navštivte sídlo v Podvlčí, zjistěte, co vše lidem vzala válka, a seznamte se s hrdiny, kteří se pokouší překonat mnoho problémů…

Chtěli byste ve spánku dostávat vzkazy od vašich blízkých, kteří již zemřeli? Pak stačí navštívit Kosí kavárnu ve městečku Wicklow a dát si kousek vyhlášeného kosího koláče, který peče hlavní hrdinka románu od Heather Webberové.

Děj románu se odehrává ve fiktivním městečku Wicklow ležícím ve stínu alabamských hor. Právě sem se vrací Anna Kate, aby pohřbila svou milovanou babičku Zee, majitelku Kosí kavárny. Měl to být krátký výlet. Myslela si, že jen zavře kavárnu a vyřídí pozůstalost po babičce. Navzdory svému předsevzetí, že se vyhne navazování jakýchkoli vztahů a rozhodně nebude pátrat po otcově rodině, Anna Kate zjišťuje, že je k tomu svéráznému jižanskému městečku, odkud její matka před mnoha lety utekla, nevysvětlitelně přitahována. Dalším magnetem je tajemný kosí koláč, o kterém každý pořád mluví. Pravda o její minulosti pomalu vychází najevo a Anna Kate se musí rozhodnout, jestli dovolí, aby osamělá kosice konečně roztáhla pochroumaná křídla a vzlétla.

Tajemství Kosí kavárny

Autorka: Heather Webberová
Přeložila: Helena Hartlová

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-7689-395-5
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Tajemství Kosí kavárny vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jak jsem si protírala unavené oči a pomalu se probírala, začínaly se mi vracet události uplynulého týdne. Wicklow. Kosí kavárna. Pohřeb. Ptáci. Sousedi.
Panebože. Sousedi.
S hlubokým nádechem jsem znovu položila hlavu na polštář. Nevěděla jsem, co mě probudilo, protože teď jsem slyšela jen drnčení větráků klimatizace, tikot hodin v chodbě a melodický zpěv ptáků. Nic neobvyklého.
Pokud se mnou tento svět chtěl mít trochu slitování, nepocházel ten hluk od plačtivého pana Lazenbyho bušícího na dveře kavárny – třetí ráno po sobě. Pan Lazenby byl milý, truchlivý stařík, který se dožadoval své každodenní porce koláče, jenže já si chtěla přetáhnout deku přes hlavu, než mi za půl hodiny zazvoní budík. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Heather Webberová je autorkou více než třiceti románů, dvakrát byla nominována na americkou cenu Agatha Award. Ráda čte, pije příliš mnoho kávy a čaje, pozoruje ptáky, háčkuje a peče. Žije nedaleko Cincinnati ve státě Ohio a usilovně pracuje na další knize. Píše také pod pseudonymem Heather Blakeová.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Do sídla v Podvlčí zasadila svůj román Martyna Bunda. Zatímco místo, kde se děj odehrává, je skutečné, postavy naopak fiktivní. I tak byste si však vyprávění o dvou ženách, spřízněných duších, neměli nechat ujít.

Podvlčí je příběh o vztahu učitelky a žákyně, který hluboce ovlivní život mladé ženy a její budoucí rozhodnutí. Hlavní postavy, Kornelie a Narcisa, se od sebe odlišují věkem, společenským postavením a také rozdílnými životními zkušenostmi. Kornelie je teenagerka vyrůstající v chudých poměrech pod dohledem své chladné a vzdálené matky. Narcisa je naopak zralá žena, významná majitelka půdy v okolí, která se po určitých obviněních z nemorálního chování izoluje od okolního světa. Jednoho dne se tyto dvě ženy setkají a zjistí, že jejich duše jsou spřízněné. Excentrická Narcisa je pravý opak Koreniliiny matky, zasvěcuje ji do tajů umění, krás života, kupuje jí krásné moderní věci, žije bohémský život. Jak na to zareaguje okolí? A jak tento vztah ovlivní Korneliinu budoucnost?
Kniha je plná tajemství silného ženského světa, v němž muži zaujímají spíš podružnou roli, ale nejde o román pro ženy. Podvlčí je napínavý text plný zvratů, osob, které jako by nepatřily do tohoto světa, a laskavosti a hravosti spojené s oddaným plemenem kníračů.

Podvlčí

Autorka: Martyna Bunda
Přeložila: Barbora Kolouchová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-4468-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Podvlčí vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Zvířata z fotografie zobrazené na facebooku na ni pozorně hleděla zpod černých zastřižených ofin. V dlouhých bujných vousech jim nejspíše hnízdil nezávislý život, jak už to u kníračů bývá. Mikrokosmy bakterií se o dobyté teritorium právě dělily s hmyzem, pískem, prachem, zárodky plísní, zbytky jídla, travními pyly a výměšky, které knírači shrnuli ze země tím, že po ní náruživě čmuchali svými krabatými čenichy. Když si Kornelie prohlížela psy, na chvilku zapomněla na celý svět. (str. 9)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Martyna Bunda (*1975), polská publicistka a spisovatelka. Je dlouhodobou reportérkou polského týdeníku Polityka (v letech 2012–2018 zastávala funkci šéfredaktorky krajského oddělení). Novinařinou se živí už od svých osmnácti let a tato brzká praxe se u ní ukázala být tou nejlepší školou. Má za sebou stovky navštívených domácností a tisíce hodin rozhovorů s lidmi v těžkých, mnohdy dokonce hraničních životních situacích. Vystudovala konzervatoř (obor kytara) a poté obor Veřejná politika na Varšavské univerzitě. Její knižní prvotina Bezcitnost (Nieczułość, Krakov 2017) získala v roce 2018 literární cenu Gryfia. Zároveň byla nominována na nejprestižnější polské literární ocenění NIKE (2018) a také Gdynia 2018 v kategorii próza. Nakladatelství Argo také vydalo její román Modrá kočka. Za své reportážní texty byla Martyna Bunda dvakrát nominována na cenu Grand Press. Je matkou dvou dcer.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Válka, tajemství, mladá Angličanka a její sympatický soused… To vše najdete v románu Amandy Geard nazvaném Dům plný tajemství.

1939: V předvečer války musí mladá Angličanka Grace a její společnice Rose odcestovat na druhý konec světa, aby našly útočiště u Graceina excentrického strýce. Zde se Grace seznámí se sympatickým sousedem Danielem, který je ovšem záhy povolán do války a nevědomky po sobě zanechá tajemství, jež ovlivní život jejich rodin po několik generací.

Dům plný tajemství

Autorka: Amanda Geard
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-187-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Dům plný tajemství vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

V docích v Hobartu na Grace a Rose čekal řidič, který je měl dopravit na Towerhurst – mladík ne o moc starší než Rose, se světlou čupřinou na hlavě. Opíral se ležérně o sloup, ale Grace mu to sebevědomí příliš nevěřila.
„Slečna Greyová?“ obrátil se k Rose a uznale si ji prohlédl. Grace pochopila, že jeho ohromný nos nebyla jen hra světel a stínů. „Posílá mě váš strýček.“ O tetě Olive, Marcusově ženě, nepadlo ani slovo. „Jsem jeho šofér,“ dodal s tak výrazným přízvukem, že mu bylo sotva rozumět.
Rose ta záměna pobavila. „To je skvělé. Ale tohle,“ její úsměv se ještě rozšířil, když ten jeho zmizel, „je Grace Greyová.“
„Ach… ehm.“
Naložil je v rychlosti do auta a Grace si povzdechla, když ze zadního sedadla poslouchala, jak řidič Richard vepředu zpovídá Rose a vyptává se na cestu. (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Amanda Geard se narodila v Austrálii. Pobývala na mnoha místech po celém světě, než se usadila v hrabství Kerry v Irsku, kde nyní žije s manželem a dvěma irskými setry. Kraj Kerry si natolik oblíbila, že ji inspiroval k napsání debutového románu Návrat na panství. Pokud nepracuje za svým stolem na další knize, vypravuje se na odlehlá místa do divokých hor kraje Kerry, v nichž v podstatě neustále prší.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Petra Štarková je známá svými knihami pro malé čtenáře. Tentokrát se však pustila do svého prvního románu pro dospělé, který vyšel pod názvem Dej mi pokoj.

Šest příběhů ukrytých za zdí. Pro Táňu a její dvě malé děti je bývalý dětský pokoj azylem, pro jejího partnera Luise úkrytem před spravedlností, pro Josefa dobrovolným vězením. Dušan je po nehodě odkázaný na vozík a pomoc rodičů, Marta doma čeká na životní šanci a Adéla ji už několikrát promarnila. Všichni už dospěli, ale nedokážou se osamostatnit. Spojuje je touha po spokojeném životě, ale každý z nich o něm má jinou představu. Dočkají se uznání, pochopení i lásky a budou mít konečně od všeho špatného pokoj?

Dej mi pokoj

Autorka: Petra Štarková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-267-2681-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Dej mi pokoj vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

V malém domku za městem ptáci nezpívají. Místo nich tu věčnou zvukovou kulisu vytváří všudypřítomný slabý hluk z výrobní haly, kterou před pár lety narychlo postavili na konci ulice. Podle krátkého vzdáleného zahoukání sirény je znát, že udeřila šestá hodina – čas, kdy začala ranní směna. To znamená, že brzy zmizí průvod dělníků před jeho okny a po krátké chvíli, kdy půjdou ti ze směny opačným směrem, už po chodníku neprojde ani noha. Oprýskaný jednopodlažní domek stojí osaměle. Nebýt továrny, nezabloudil by tímhle směrem kromě turistů a myslivců v době honů vůbec nikdo. (str. 10)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Petra Štarková je psycholožka a autorka fantasy povídek, fejetonů, populárně-naučných článků a knih. V současné době se jako spisovatelka realizuje především tvorbou pro děti. V roce 2015 debutovala knihou Pirát jménem Šampaňský, po níž následovala dětská psychologická encyklopedie Jak to chodí v lidské hlavě. Odbornou praxi zúročila i při psaní knih Lukáš a profesor Neptun, Můj brácha Tornádo, Pravidla skutečných ninjů či Největší nemehlo pod sluncem. Všechny jsou součástí edice Má to háček, která vypráví o dětech s různými psychickými problémy a diagnózami. Tento výjimečný nakladatelský počin získal v roce 2018 Cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany za publicistické práce zaměřené na téma zdravotního postižení a v roce 2021 byl oceněn Zlatou stuhou. Knihy Petry Štarkové jsou také opakovaně vybírány do katalogu Nejlepší knihy dětem. Román Dej mi pokoj je její první knihou pro dospělé čtenáře. I zde čerpá ze svých bohatých pracovních i mimopracovních zkušeností a citlivě zachycuje lidskou psychiku ovlivněnou různými nepříznivými aspekty. Ve své literární tvorbě vždy vyzdvihuje snahu řešit problémy a úsilí čelit nepřízni osudu.

Zdroj informací: nakladatelství Motto


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemství Kosí kavárny

Webberová, Heather

Jota, 2024

zobrazit info o knizePodvlčí

Bunda, Martyna

Argo, 2024

zobrazit info o knizeDům plný tajemství

Geard, Amanda

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeDej mi pokoj

Štarková, Petra

Motto, 2024

Napsat komentář