Rozvodová válka

rozpleteni_uzlu
Má cenu zachraňovat manželství, které se rozpadá? Nebo je lepší se vším skoncovat a jít dál?

Tímto tématem se v románu Rozpletení uzlu zabývá autorka moderních romancí Meghan Quinn. Většina jejích děl představuje dokonalou kombinaci humoru a vášně. A protože právě tento styl psaní mají rády i české čtenářky, nakladatelství Baronet vydalo už několik jejích titulů (např. Jak randit se sestrou nejlepšího kamaráda či Moderní džentlmen). Autorčin nejnovější román Rozpletení uzlu se však od ostatních liší. Věnuje se totiž několika vážným tématům: především manželské krizi, okrajově také fyzickému a psychickému týrání – nikoli v manželství, ale ve vztahu rodičů k dětem.

Myla a Ryot se znají několik let. A většinu času spolu byli opravdu šťastní. Vše se změnilo před pár měsíci, když se kvůli Ryotově práci přestěhovali z Chicaga do Kalifornie. Ryot dříve hrál baseball (první ligu), mnoho času trávil na zápasech, pak se ale ztracený čas snažil Myle vynahradit. Najednou je vše jinak: Ryot začal podnikat. Podařilo se mu vyvinout aplikaci pro sportovce, která se ihned stala jednou z nejprodávanějších na světě. Hodně pracuje, vrací se domů pozdě večer, nestíhá společné večeře a hlavně s Mylou nic neprobírá… A Myla se cítí neviditelná. Podle ní se Ryot soustředí jen na sebe, na svou touhu po úspěchu.

Potřebuju, aby mi naslouchal a vnímal mě, jako dřív. Říkala jsem mu, jak se cítím, jak je mi smutno, jak potřebuju, aby mě vyslechl, ale… zkrátka to neudělal. (str. 22)

Situace se vyhrotí tolik, že Myla svému manželovi předloží rozvodové papíry. Jenže on s rozvodem nesouhlasí…

Nechci se rozvádět. Rozvod by mě úplně zničil. Ztráta Myly by mě zničila. (str. 29)

Zaujalo mě téma, která autorka pro svůj příběh zvolila. Každé manželství někdy čelí krizi a já mám pocit, že se partneři často jednoduše vzdají. Možná je pro ně jednoduší vše zahodit a vztah ukončit, než se pokusit o nápravu… I já jsem přečetla mnoho knih, v nichž se manželé (z různých důvodů) nakonec rozejdou a následně najdou štěstí vedle někoho jiného. Pravda, občas se ani oficiálně rozejít nestihnou a už mají za partnera náhradu! Meghan Quinn však svůj příběh pojala jinak. Svým čtenářům ukazuje, že má cenu bojovat. Věří totiž, že manželé mohou problémy překonat a i po několika společně strávených letech se do sebe zase bláznivě zamilovat.

Po tom všem, čím jsme si s Mylou prošli, místo toho, aby se naše manželství snažila zachránit, ho prostě zahodí. (str. 36)

Román autorka vypráví z pohledu obou hlavních hrdinů. Dokonale tak vystihla, jak odlišně každý z nich vnímá situaci, ve které se ocitli. Ryot nechápe, kde nastal problém. Soustředí se na vývoj aplikace a nevšimne si, že jeho žena už po jeho boku není spokojená. Myla má dojem, že se Ryot až příliš změnil. Že ji přehlíží. Že ji přestal milovat.

Proč nemůže být tím mužem, kterého jsem kdysi znala a do kterého jsem se zamilovala? Proč nemůže být náš život takový, jako býval před pár měsíci, kdy jsme byli tím jediným, na čem v životě toho druhého opravdu záleželo? (str. 23)

Nezaujatý čtenář hned chápe, že Ryot má svou ženu stále rád. Však jí to neustále říká! Ona ho ale vždy odbyde… Proč? Myla o vše přišla – kvůli svému manželovi. On chtěl opustit Chicago, aby se mohl věnovat vývoji aplikace a našel tak nový smysl svého života. Myle jejich starý život chybí. Kdo z nich se chová jako sobec? Kdo z nich nemá pochopení pro druhého? Záleží, z jakého úhlu se na celou situaci díváte…

Všiml jsem si, že se chová divně, ale rozvod? To je to poslední, co bych čekal. To jsem byl fakt tak mimo, tak slepý k tomu, co se dělo? (Str. 30)

Asi každý čtenář bude během čtení přemýšlet, co by dělal ve stejné situaci. Kdy je správný čas vztah ukončit a kdy má smysl snažit se ho zachránit?

Co se týče hlavních postav, musím se přiznat, že mé sympatie si získal spíše Ryot. Ačkoli se zpočátku k Myle nezachoval zcela férově, brzy si uvědomil, co mohl udělat jinak. A protože Mylu stále miluje, rozvodové papíry nepodepíše. Alespoň prozatím. Ví totiž, že ji u sebe nemůže držet, pokud s ním už skutečně být nechce…

Nemůžu ji ztratí, ale je správné bránit jí ve štěstí, když se mnou je tak hrozné nešťastná? (str. 32)

Přestože ho Myla zatáhne do rozvodové války, Ryot se rozhodne, že se znovu pokusí získat její srdce. Bude jeho plán fungovat? Nebo jen prodlouží jejich trápení?

Vztek a láska nutí člověka dělat hlouposti. (str. 115)

Román ocení všechny romantické duše, které věří ve šťastné konce. Patříte-li k nim i vy, určitě si ho nenechte ujít.

Knihu Rozpletení uzlu vydalo nakladatelství Baronet a zakoupíte ji na Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozpletení uzlu

Quinn, Meghan

Baronet, 2024

Napsat komentář