Zamyšlení nad současným světem

soucasny-svet-nahled
V dnešních knižních tipech vám představíme knihy, které čtenářkám a čtenářům možná nasadí tzv. brouka do hlavy a přimějí je zamyslet nad stavem se současného světa. První kniha se kriticky zabývá moderní civilizací, v druhé knize se papež apelativně zamýšlí nad klimatickou změnou.

Sborníková kniha článků a esejů Pokrokem nad propast od kulturního antropologa Mnislava Zeleného-Atapany přináší přehled autorových nekompromisních názorů na téma civilizací moderních i domorodých. Autor kriticky nahlíží na technologický rozvoj a klade důraz na přirozenost kmenů, které sám dobře zná.

Pokrokem nad propast

Výběr novinových článků a blogů z let 1982–2023
Autor: Mnislav Zelený-Atapana

Počet stran: 316
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-4404-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Pokrokem nad propast vydalo nakladatelství Argo.

Druhá kniha vybraných článků, esejů a blogů známého etnologa a cestovatele Mnislava Zeleného-Atapany přináší další postřehy, zkušenosti, nekompromisní a leckdy kontroverzní názory, které autor publikoval v letech 2009–2023.
Výbor opět zahrnuje autorovy příspěvky komentující civilizaci sběračů, rybářů a lovců, ať v Amazonii, nebo v jiných částech světa, a „naši“ civilizaci euroatlantickou, technologickou. Autor v nich „naši“ civilizaci kriticky nahlíží a srovnává ji s civilizacemi indiánskými, které měl možnost dobře poznat, zdůrazňuje jejich přirozenost a obává se o „náš“ budoucí vývoj, který visí nad propastí.
V dalších článcích se autor věnuje různým fenoménům lidské civilizace a na závěr představuje několik osobností, se kterými se sešel a které, ač se zapsaly do naší české kultury, nejsou v širším povědomí.

Ukázka z knihy

Je přece nad slunce jasnější, že naše existence závisí na přírodních zdrojích. Rabujeme Zemi, abychom mohli žít lépe a radostněji, časem abychom aspoň přežívali, nebo časem aby přežívali jen někteří, kteří si zdroje budou víc a víc přivlastňovat na úkor ostatních. Kolonizace od pradávna byla cesta, jak si zdroje přivlastňovat, ale když už nebude co kolonizovat a zásoby vyrabujeme, je to zřejmý konec naší existence na Modré planetě Zemi. Teoretický fyzik a matematik Stephen Hawking nám radil, že lidstvo, aby přežilo (v jeho představách byly negativní klimatické změny jedním z dalších důvodů našeho konce), musí ze Země zmizet na jiné planety a začít kolonizovat jinde. Tedy jinými slovy rabovat jinde. To přece už dávno známe ze sci-fi filmů, jak bytosti z nepřátelských planet, tedy ti zlí, se vrhají na naši Zemi, aby si přisvojili zdroje, vyrabovali je a zase šli dál. Máme se i my stát těmi zlými, hledajícími v meziplanetárním prostoru zdroje a vysávajícími je jiným? Čeká nás tato vize přivlastnění si kosmu a naší proměny v meziplanetární druh?

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Mnislav Zelený Atapana (*1943) vystudoval ekonomii na Vysoké škole zemědělské a později etnografii na FF UK. Postgraduálně pak studoval v Peru na univerzitě San Marcos a na Katolické univerzitě. Celý život působí jako kulturní antropolog na volné noze, a díky svým pobytům mezi amazonskými indiány se stal nejen uznávaným odborníkem na život a kulturu domorodých etnik Amazonie, ale především jejich přítelem. V roce 1989 Mnislava Zeleného adoptoval kmen Yawalapitiů a jeho duchovní otec šaman Gunitze mu dal jméno Atapana, což znamená List zelené palmy. V letech 1996 až 2001 působil jako velvyslanec ČR v Kolumbii a v Ekvádoru. V roce 2019 se vrátil ke kmeni Ece´je v peruánské Amazonii, kde indiáni díky jeho diplomové práci z roku 1974 obnovují své dovednosti při výrobě luků a šípů a původních oděvů z lýka. Prostřednictvím své nadace Velká Amazonie se snaží zmírnit zkázu indiánské kultury. Vystupuje v české televizi a v českém rozhlasu, napsal řadu knih, přes 500 odborných i populárně naučných článků, esejů, politických komentářů do českých, peruánských a amerických časopisů a publikací, odpřednášel několik stovek přednášek a vystoupení, uskutečnil několik desítek výstav fotografií a etnografik, vše z regionu Latinské Ameriky a zejména Amazonie. Koncem roku 2017 se podílel na roční výstavě Indiáni v Náprstkově muzeu, na její jihoamerické části svými sbírkami, fotografiemi i texty. Z jeho knih jmenujme alespoň Contribución a la etnografía huaraya (Ece´je) (1974), rozsáhlou Indiánskou encyklopedii – Indiáni tří Amerik (1994), Malou encyklopedii šamanismu (2007), Malou encyklopedii bohů a mýtů Jižní Ameriky (2009), mytologii amazonských indiánů Duch s rozkvetlým penisem (2004), cestopis Na cestě za snem (2013) a obrazovou etnografickou publikaci Veselé tropy Amazonie (2016).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O nakladateli

argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu

————————————————

Kniha Laudate Deum od papeže Františka je pojednáním o globální klimatické krizi, která postihuje nejen naši planetu, ale také nás všechny. Přečtěte si, jaký pohled na věc má současný papež a proč je třeba klimatickou změnu brát vážně.

Laudate Deum

Apoštolská exhortace o klimatické krizi
Autor: papež František

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
EAN: 9788075665423
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu Laudate Deum vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Apoštolská exhortace Laudate Deum navazuje na encykliku Laudato si’ z roku 2015 a papež František v ní bije na poplach kvůli globální klimatické změně. „Svět se hroutí a možná se blíží bodu zlomu,“ varuje před konferencí COP28 v Dubaji.
Těm, kdo současný stav životního prostředí zlehčují, předkládá papež fakta, jež dokládají, že za extrémními jevy („nářky země“) stojí člověk a jeho bezohledné zásahy do přírody. Malý počet bohatých zemí má přitom na svědomí větší znečištění než ti chudí, kteří pak ale musí snášet jeho zhoubné následky.
Papež podporuje přechod k obnovitelným zdrojům, kritizuje výlučně technokratický způsob myšlení, varuje před etickými riziky a trvá na potřebě dohody a spolupráce jednotlivých států. Vybízí nás i k důsledné změně životního stylu. Klíčová jsou jeho tvrzení nahlížející ekologická témata z křesťanské perspektivy: „Nežádá se od nás nic víc než určitá odpovědnost za dědictví, které po sobě zanecháme, až ukončíme pouť po tomto světě.“

Ukázka z knihy

Navzdory všem snahám je popírat, zatajovat, zastírat nebo relativizovat jsou příznaky klimatické změny zde a jsou stále zřetelnější. Nikdo nemůže ignorovat skutečnost, že v posledních letech jsme svědky extrémních jevů, častých období abnormálních veder, sucha a dalších nářků Země, které přitom představují jen některé hmatatelné projevy tiché nemoci postihující nás všechny.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

František (latinsky Franciscus), vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires), je 266. papež katolické církve, římský biskup a suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013. Stal se prvním papežem pocházejícím z amerického kontinentu a prvním z Tovaryšstva Ježíšova. Středoškolským vzděláním je chemik. Ve 21 letech vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova, na jehož fakultách studoval filosofii, teologii a sociální vědy, vyučoval a získal titul profesora teologie. Mezitím v letech 1973 až 1979 působil jako jezuitský provinciál v Argentině. Od roku 1998 až do svého zvolení papežem byl arcibiskupem Buenos Aires a argentinským primasem a od roku 2001 kardinálem. Jeho biskupským a nyní i papežským heslem je Miserando atque eligendo (česky Pohlédl na něj s milosrdenstvím a vyvolil si jej.)

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

O nakladateli

logo kna2x1

Karmelitánské nakladatelství je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jejich kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří mimo jiné: Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní tipy na knihy o současném světě? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLaudate Deum
Apoštolská exhortace o klimatické krizi

papež František

Karmelitánské nakladatelství, 2024

zobrazit info o knizePokrokem nad propast

Zelený-Atapana, Mnislav

Argo, 2024

Napsat komentář