Pro milovníky literatury faktu

pondeli tipy fakta uvod
Pondělní tipy tentokrát potěší ty čtenáře, kteří raději než po beletrii, sáhnou po literatuře faktu. Do výběru jsme zařadili hned čtyři knihy ze kterých si můžete vybrat. Nebo si klidně přečtěte všechny, toto rozhodnutí už je jenom na vás…

Jaké jsou největší hrozby lidského světa? Atomová bomba, nebo dnes třeba umělá inteligence? A co když právě tyto dvě věci spojuje jedno jméno? Nizozemský autor přináší biografický román faktu, v němž možná poukáže na něco, co by nás samotné vůbec nenapadlo.

Nejnebezpečnějším vědeckým vynálezem 20. století byla atomová bomba, nyní jí šlape na paty umělá inteligence. Když sledujeme příběhy těchto dvou objevů dostatečně daleko do minulosti, zjistíme, že se protínají v osobě Johna von Neumanna, který bývá označován za nejchytřejšího člověka, jaký kdy žil. Maďar von Neumann byl zázračné dítě, jehož nadání lidem nahánělo strach. Jeho objevy přispěly k rozvoji kvantové mechaniky i genetiky. Založil teorii her, sestrojil první programovatelný počítač, který dostal jméno MANIAC, a přes účast na Oppenheimerově projektu Manhattan se dostal až k základům umělé inteligence. Labatut nás podobně jako ve své prvotině Strašlivá závrať nechává nahlédnout do mysli člověka, jehož vědecké objevy posouvají lidstvo kupředu, ale zároveň s sebou nesou hrozivé následky, jež nelze dohlédnout. Strhující příběh kombinující fakta a fikci konfrontuje čtenáře s nejhlubšími otázkami, kterým jako živočišný druh čelíme.

Maniac

Autor: Benjamín Labatut
Přeložil: Michal Prokop

Počet stran: 384
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7637-466-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Maniac vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

Taťjana se vyznačovala bystrým rozumem a Paulovi kolegové si jí vážili a obdivovali ji. Jeho milenka Nelly však byla nejen chytrá, ale měla i temnou stránku, která se vyrovnala Ehrenfestově touze zemřít, avšak zdálo se, že ji dokáže dokonale ovládat. Poprvé ji viděl během jedné z jejích přednášek v Teylerově muzeu v Haarlemu a byl okouzlen její inteligencí a krásou i tématem přednášky, starým pythagorejským mýtem, pojednávajícím o disharmonii svět a objevu iracionálna, jež se stalo hlavním předmětem posedlostí v posledním roce jeho života a dokonalým protipólem jeho rostoucích obav z nástupu nacistů v Německu.

Můžete si prolistovat kompletní ukázku.

O autorovi

Benjamín Labatut (*1980) se narodil v nizozemském Rotterdamu. Dětství prožil v Haagu a Buenos Aires a ve dvanácti letech se s rodiči přestěhoval do Santiaga de Chile, kde dnes žije se svou ženou a dcerou. Jeho předchozí román Strašlivá závrať byl v roce 2021 nominován na Mezinárodní Bookerovu cenu a přeložen do dvaatřiceti jazyků.

Zdroj informací: Paseka

————————————————

Firt. Jméno, které jste možná dosud neslyšeli a přesto se v rodové linii hned tří ryze mužských generací objevuje jeden zajímavý osud vedle druhého. Poznejte je i vy!

Co spojuje Karla Čapka, nakladatelství Borový a Lidové noviny s londýnským exilovým parlamentem, Tobrukem a boji čs. jednotky na Středním východě za druhé světové války? Jak do toho zapadá první úspěšná transplantace srdce ve východním bloku či vysílání Rádia Svobodná Evropa zpoza železné opony? Pestrá mozaika příběhů z oborů medicíny, literatury, politiky a vojenství má společného jmenovatele v trojici nositelů příjmení Firt. Generál MUDr. Leopold Firt (1894–1968) byl přítelem a lékařem Karla Čapka. Na pozdějšího šéflékaře čs. jednotky na Středním východě se mohli spolehnout spolubojovníci od Tobruku i pacienti nemocnice v Hammersmithu u Londýna. Po válce stanul Leopold Firt v čele vojenské nemocnice ve Střešovicích, dnešní ÚVN. Jeho mladší bratr Julius Václav Firt (1897–1979) opustil plzeňské gymnázium už v kvartě. Pozoruhodným obchodním talentem i výběrem kvalitních titulů domácí a překladové literatury však přispěl ke kultivaci nakladatelské i mediální scény první republiky. Za války byl členem exilového parlamentu, v Praze stejně jako Milada Horáková poslancem národně socialistické strany a po Únoru 1948 jedním ze spoluzakladatelů Rádia Svobodná Evropa. Lékařské poslání zdědil po Leopoldu Firtovi jeho syn, prof. MUDr. Pavel Firt, DrSc. (1927–2016). Kariéra tohoto předního evropského kardiochirurga vyvrcholila v lednu 1984 první úspěšnou transplantací srdce ve východním bloku, kterou jako operatér provedl se svým týmem v pražském IKEMu. V Československu i tehdejší NDR navíc vychoval řadu odborníků v oboru cévní chirurgie i kardiochirurgie, na odborném fóru se mu dostalo uznání také v Belgii, Velké Británii, Itálii a dalších zemích. Objevná publikace se opírá se o dosud nepublikované materiály z rodinné sbírky a dalších archivů. Osloví milovníky první republiky, zájemce o vojenskou a politickou historii druhé světové války, třetí odboj nebo rozvoj medicíny ve 20. století – tam všude zanechaly výraznou stopu osobnosti Leopold, Julius a Pavel Firtové.

Firt – Jeden rod v soukolí československých dějin

Autoři: Petr Firt, Zdeněk Vacek

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 166×239 mm
ISBN: 978-80-247-4911-2
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Firt – Jeden rod v soukolí československých dějin vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Firtova polní ošetřovna se otřásá s každým dalším výstřelem nedaleké dělostřelecké baterie, písek se sype ze stropu i stěn a nutí ke kašli. Do krytu Klapálkova velitelství to má Firt sotva dvě svět kroků, zato pod německou palbou. Dommelovi odstřelovači a kulometčíci mají vytáhlého šéflékaře jako na dlani. Každá cesta na poradu, na kus řeči nebo na oběd může být cestou poslední. Firt se proto často vrhá k zemi, spíše kluše, než jde, to vše za povzbuzování kamarádů vykukujících zpoza pytlů s pískem. Při obědě se pak žertuje, jak správně padat a vstávat, aby to bylo podle vojenských předpisů.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Petr Firt, syn Pavla Firta, vnuk Leopolda a prasynovec Julia, původním povoláním kardiolog a rentgenolog, začínal v pražském IKEMu. Následně pracoval v oblasti dovozu a distribuce lékařských přístrojů a speciálního spotřebního materiálu. V současnosti se věnuje mj. projektům na ochranu životního prostředí v ohrožených oblastech. Společné knize o osudech předků Petra Firta předcházela úspěšná výstava stejného autorského tandemu. Ani zdaleka totiž nemohla prezentovat všechny poklady rodinného archivu ani nedávno zpřístupněné dokumenty z dalších soukromých a veřejných sbírek.

Zdroj informací: Grada

Zdeněk Vacek vystudoval mezinárodní politické vztahy a ekonomii (Ing., Ph.D.), přes čtvrt století aktivní novinář a spisovatel, v posledních letech navíc ředitel Památníku Karla Čapka – magické Strže. Je autorem tisíců článků, desítek výstav a osmi knih, přibližujících pozapomenuté české cestovatele, prvorepublikovou kulturní scénu – a historii motorismu. Tedy hobby, kterému propadl již v dětství. Ostatně rozdíl mezi chlapcem a mužem je jen v ceně jejich hraček. V daném případě veteránů českých a amerických značek.

Zdroj informací: Grada

————————————————

Náboženství není pouze jedno a za každým náboženstvím stojí také někdo, kdo byl u jeho zrodu. Kdo jsou ti, kteří zakládali světová náboženství? Seznamte se…

Kdo jsou zakladatelé světových náboženství? Jak se jmenují jejich posvátné knihy? Jak uctívají Boha a které tradice zachovávají židé, křesťané, muslimové či sikhové? Svět je dnes jednou velkou globální vesnicí. Chceme-li se vyhnout náboženským konfliktům, je třeba objevovat, co nás spojuje a co odlišuje. Tato příručka nás seznamuje s Abrahámem, Mojžíšem a Davidem, s Ježíšem, apoštoly Petrem a Pavlem i Martinem Lutherem, s Mohamedem, Buddhou a guruem Nánakem. Nakonec si můžeme srovnat znění zlatého pravidla („co chcete, aby lidé dělali vám, dělejte i vy jim“) v různých duchovních směrech. Knížku plnou faktů i zajímavostí ocení mladí i dospělí čtenáři, učitelé a studenti společenských věd a základů evropské kultury. Stane se vhodným průvodcem pro ty, kdo neznají světová náboženství do hloubky a hledají přístupný text, jenž je do pestrého světa náboženství uvede.

Velké postavy světových náboženství

25 otázek a odpovědí
Autor: Les Miller

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 10×16,5 mm
ISBN: 9788075664228
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Velké postavy světových náboženství vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Ukázka z knihy

Příběhy o Siddhárthu Gautamovi pocházejí z legend, buddhistických spisů a některých starověkých soch a rytin. Většina těchto příběhů nám vypráví i o tom, jaké hodnoty a skutky jsou důležité pro buddhisty. Chceme-li buddhismu porozumět, měli bychom jim proto věnovat pozornost. Siddhártha se narodil v královské rodině v pohraniční oblasti na severu Indie, poblíž dnešních hranic s Nepálem. Legenda vypráví, že se jeho matce zdálo o bílém slonovi, který jí probodl bok, a ona otěhotněla s budoucím Buddhou. Hned poté, co se Siddhártha narodil, už uměl chodit. Kam vkročil, vyrašily ze země lotosové květy.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Les Miller (*1952) je učitel, spisovatel a vyhledávaný přednášející. Pracoval jako koordinátor výuky náboženství v kanadském Torontu. V roce 2009 obdržel od svých kolegů Cenu arcibiskupa Pococka za výborné výsledky při výuce náboženství. Je autorem více než 25 knížek. Při výuce i ve svých textech klade důraz na potřebu neustálého vzdělávání a srozumitelného vyjadřování ve věcech víry. V Karmelitánském nakladatelství vyšly jeho znamenité knížky Znamení a symboly katolické víry (25 otázek a odpovědí) a Co se děje ve svátostech? (25 otázek a odpovědí).

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství

————————————————

Historie tvoří příběhy lidí a událostí a většina z nich je nám známá. Jsou však i takové historické události, se kterými se hlavní aktéři až tak moc nechlubí. Chcete je poznat? Pokud ano, máte jedinečnou příležitost právě teď.

Naše historie je plná příběhů, na které nejsou jejich aktéři hrdí. Čím mocnější jsou tito aktéři, tím hlouběji jsou tyto příběhy zastrkané. Jak to, že v Černobylu otevřeně ukazují následky jaderné havárie odborné veřejnosti, ale i turistům, zatímco v Jaslovských Bohunicích se kvůli jiné havárii nesmí natáčet ani v informačním středisku? Jak důsledně byl zameten příběh, ve kterém se Komunistická strana Československa těsně před únorem proměnila v teroristickou organizaci? Kam se propadli záhadní američtí parašutisté, kteří „brutálně přepadli“ vojenskou jednotku na vrchu Praha? Jak moc uvěřil federální ministr vnitra na existenci červené rtuti a kamene mudrců, že byl kvůli tomu ochotný přepadnout vojenské letiště? Proč se v 16. století rovnalo zvolení olomouckým biskupem rozsudku smrti? Jak se bájný londýnský démon dostal až do ulic Jičína a proč kradl spodní prádlo? Na tyto a další příběhy našich dějin hledá odpovědi známý český reportér.

Přísně tajné ostudy

Autor: Jaroslav Mareš

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-278-0179-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Přísně tajné ostudy vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

prisne tajne(1)

O autorovi

Jaroslav V. Mareš je absolvent oboru Žurnalistika a mediální studia na FSV UK a oboru Informační studia a knihovnictví na FF UK. V roce 2000 nastoupil do České televize, kde v roce 2005 za cyklus reportáží pro pořad Reportéři ČT získal ocenění v kategorii publicistika na mezinárodním festivalu Ekofilm. Od roku 2014 člen reportérského týmu pořadu Očima Josefa Klímy na Prima TV, od roku 2018 pořadu Záhady Josefa Klímy na TV Seznam. Autor nejúspěšnějšího badatelského pořadu u nás taJeMno na stream.cz. Provozovatel webové stránky badatele.net a stejnojmenného kanálu na serveru YouTube.com. První kniha Jaroslava Mareše Největší záhady kriminalistiky se na konci roku 2018 stala jednou z nejprodávanějších knih na našem trhu. Vyšly už také jeho knihy Největší záhady zločinu, Největší záhady české historie a další.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeManiac

Labatut, Benjamín

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeFirt – Jeden rod v soukolí československých dějin

Firt, Petr – Vacek, Zdeněk

Grada, 2024

zobrazit info o knizeVelké postavy světových náboženství
25 otázek a odpovědí

Miller, Les

Karmelitánské nakladatelství, 2024

zobrazit info o knizePřísně tajné ostudy

Mareš, Jaroslav V.

Epocha, 2024

Napsat komentář