Politická vězeňkyně

na_trapeni_nebyl_cas
Zajímá vás osud politické vězeňkyně Alexandry Součkové Kovářové? Chcete vědět, jak překonala příkoří režimu padesátých let? Pak si nenechte ujít knihu Zuzany Augustové nazvanou Na trápení nebyl čas.

Kniha rozhovorů s politickou vězeňkyní padesátých let Alexandrou Součkovou Kovářovou přibližuje její život za protektorátu, po válce i po únoru 1948, okupaci Československa roku 1968 a normalizaci, především však evokuje dobu, kdy byla jako devatenáctiletá v druhé půlce padesátých let 20. století uvězněna spolu s matkou a dalšími členy „odbojové skupiny“ za špionážní činnost a vlastizradu. Její statečnost, síla i životní nadhled, s nímž překonávala všechna příkoří tuhého režimu padesátých let i pozdější problémy jakožto bývalá vězeňkyně, jsou obdivuhodné. Nepřestala mít ráda lidi, naopak vězení i život po propuštění její schopnost vidět v lidech to dobré spíš posílily.

Na trápení nebyl čas

Rozhovor s politickou vězeňkyní Alexandrou Součkovou Kovářovou
Autorka: Zuzana Augustová

Počet stran: 228
Vazba: vázaná
Formát: 132×206 mm
ISBN: 978-80-200-3508-0
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Na trápení nebyl čas vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Jen řekli: „Nastupte si, slečno…“
Zastavili s tatraplánem, s tím okýnkem vzadu. Když je vidím, jak jezděj, tak si na to vždycky vzpomenu. Zastavili a odvezli mě rovnou do Ruzyně.
Ze začátku jsem z toho měla skoro srandu. Ne přímo srandu, to ne, ale myslela jsem si, že je to takovej dobrej vtip. Že to není možný. Až když mi pak sebrali všechno, co jsem měla na sobě, tak to už se mi začalo zdát, že to je vážný. Měla jsem blůzu s přívěsky po babičce, prstýnky… Pak přišlo pár těch blbečků a začali dělat nátlak. Kolik si myslím, že dostanu, a kolik si myslím, že bych si zasloužila. (str. 48)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Doc. PhDr. Zuzana Augustová, Ph.D., (1963), působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR a na germanistice FF ZČU v Plzni. Badatelsky se zaměřuje na současné české a německé drama a divadlo.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa trápení nebyl čas
Rozhovor s politickou vězeňkyní Alexandrou Součkovou Kovářovou

Augustová, Zuzana

Academia, 2024

Napsat komentář