Romantika pro starší a pokročilé

Rande_s_padesatkou-nahled
Máte pocit, že v padesáti už máte život za sebou? Děti vyletěly z hnízda, práce vás mučí stereotypem a říkáte si, že do důchodu už zbývá málo? I tak se můžete nadít příjemného překvapení – nové lásky!

Právě takové poselství vložila do románu Rande s padesátkou americká spisovatelka Jane Porter (*1960). Jde o autorku romantických příběhů, které vychází převážně v edici Harlequin a dostaly se tak i k českým čtenářkám. Rande s padesátkou vyšlo v českém překladu v nakladatelství Metafora.

Paige Newsomeová je padesátiletá univerzitní profesorka matematiky. Má za sebou rozpadlé manželství, z něhož vzešly tři dospělé dcery, které nade vše miluje. Má ráda rutinu a svůj klid a od života už nic moc nečeká. Rozhodně ne nějaký vztah s mužem. Jenže už začátek semestru ji přinutí k improvizaci – musí zaskočit za nemocnou kolegyni a odučit seminář s novým kolegou. To je samo o sobě dost zlé, jenže když zjistí, že oním nováčkem bude muž, s nímž měla před třiceti lety románek na jednu noc, propadne panice.

Většinu života něco předstírala, aby zajistila, že lidé kolem ní budou šťastní a v bezpečí. Během posledních deseti let manželství skrývala své vlastní neštěstí, aby si její děvčata nemusela dělat starosti, natož aby si dělala starosti o ni. Jejím úkolem bylo chránit dcery, ne naopak. (str. 32–33)

Jack  King by se dal označit za světoběžníka. Není místo na zeměkouli, kde neprováděl výzkum, není univerzita, kde neučil. Navíc dokonce natáčí svůj pořad pro televizi. Má dospělého syna a od smrti své ženy žije sám. Tedy, ne že by se ženám vyhýbal, to právě naopak. Ale trvale se vázat nemá zájem. Jen stále vzpomíná na tu okouzlující dívku, s níž prožil noc a ona mu pak zmizela…

Když se ti dva setkají, musí to nutně vést k novému vztahu. Jenže to nepůjde úplně jednoduše. Oba jsou starší, zkušenější a dobře vědí, o co jim v životě jde. Různá zranění a pochybnosti o sobě i smyslu nového začátku jim brání se úplně otevřít svým citům.

Vztahy byly jako provazy… měly tendenci se zamotávat. Svazovat. Paige se už nikdy nechtěla cítit svázaná. Už nikdy nechtěla do někoho investovat tak moc jenom proto, aby jí dotyčný hodil její srdce zpátky do obličeje. (str. 82)

Protože už sama patřím k těm, kdo mají na krku -sát místo -cet, Rande s padesátkou je knihou přímo pro mne. A musím říct, že jsem si ji moc užila. I když by se dala označit za mládeži přístupnou (prakticky v ní chybí erotické scény), určitě si ji víc vychutnají starší ženy, které budou souznít s hlavní hrdinkou. Porozumí jejím starostem i obavám, pochopí její strach z neznáma a ocení Jackovo pomalé tempo sbližování.

Jane Porter se ukázala v nejlepším světle jako zkušená autorka, která dobře ví, jak vytvořit přitažlivou zápletku, vystavět elektrizující dialogy a odhalit nitro svých hrdinů. Dokáže si čtenáře zaháčkovat už na začátku a nechá ho odejít až po posledním řádku knihy. Zkrátka, pokud máte rádi romantické příběhy, u kterých se nemusíte červenat, ale současně vám vyčarují úsměv na rtech, pak neváhejte a Rande s padesátkou si pořiďte.


Knihu Rande s padesátkou vydalo nakladatelství Metafora a můžete ji zakoupit na stránkách Grada.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRande s padesátkou

Porter, Jane

Metafora, 2024

Napsat komentář