Napínavé čtení na polední klid

kniha-leto-klid-cteni
Opět tu máme další knižní tipy. A tentokrát se zaměříme na větší děti a teenagery: i ony si totiž mohou užít polední klid s knihou! Výběr je jako vždy pestrý – představíme vám dobrodružné příběhy, ale i vyprávění plná kouzel.

Jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury – Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho – se dočkalo mnoha vydání a rozličných podob. Tentokrát byl proslulý příběh převeden do svérázného nářečí Slovácka.

Malušenký princ, co už obleťél celú našu planétu, přistál včíl na Slovácku. Ale né doopravdicky, to šak sami víte, ale tot ve vašich rukách! Ale mosíte s ním opatrňučko, jak s malovaným vajcem, a né že vám ho děcka počářú a lebo naň postavíte prutvan s hodovú kačenú. S malušenkým princem sa mosí, jagdyž medu ulizuje, a dyž ho k sobě pustíte na besedu, možete s ním zažit nejednu pěknú chvílu. A že ste si mysleli, že už dobře znáte? Tož to ste sa pomýlili! Otevřite včíl túto knižku a nečtite ju enom očima, ale aj srcem! Kultovní kniha francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho byla přeložena do více než 350 jazyků a dialektů. Každý ji zná. Vášnivá sběratelka knižních vydání Malého prince Martina Dlabajová si dlouho lámala hlavu tím, jak něžný příběh převést také do svérázného Slovácka. V její práci jí pomohli překladatelé Cyril Škarnétka a Francka Kubíkova. Knihu svými ilustracemi doprovází František Pavlica. Počtou si nejen lidé ze Slovácka. Laik se přiučí místnímu nářečí, odborník znásobí své znalosti a všichni získají nový pohled na známý příběh z nezvyklé perspektivy.

Malušenký princ

Autoři: Antoine de Saint-Exupéry, Cyril Škarnétka, Francka Kubíkova
Ilustrátor: František Pavlica

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 167×215 mm
ISBN: 978-80-7689-376-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Malušenký princ vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

 malusenky_princ_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský spisovatel a letec. Narodil se v roce 1900 v Lyonu a již od dětství byl fascinován světem letadel. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Své zážitky a zkušenosti přetavil do několika poutavých literárních děl. Po začátku 2. světové války nastoupil do vojenské služby v hodnosti kapitána na letišti v Toulouse. Podle svědků byl jedním z nejodvážnějších. Tragicky zahynul v červenci 1944 během letu z Korsiky, trosky letadla byly nalezeny v roce 2000 ve Středozemním moři poblíž Marseille. Debutoval povídkou Letec. Hledání kamaráda, který se ztratil při přeletu And, jej inspirovalo k sepsání knihy Noční let. Obrovský úspěch získala též kniha Válečný pilot, filozofické a humánní myšlení promítl do knihy Citadela. Exupéry je dále autorem knih PovídkyLetec a živly a Kameny chrámu. Jeho nejznámějším dílem je ale Malý princ.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Cyril Škarnétka (* 1987) bývá na výměnku ve velice pěknej dědině, kde majú rádi béleše. Je dob­rák od kosti, a dyž už vám tá golozňá neslúží jak za mlada, može vám ju trochu provětrat. Tož si ho zavolaj­te, třeba si negdy zpomene aj dojet (lebo je to s ním trochu jak s kovářo­vú kobylú). Dyž sa mu poščestí, vydá se na púť aj do púšče lebo za polární kruh, a aby ho bylo poznat, dycky si obleče nedělní šaty aj s holénkama pěkně vyglančenýma.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Tam, gde bývá Francka Kubíkova (* 1984), dostane sa kúpit ten najlepší salát (ale né pařížšký!). Francka sa robí velice múdrá a furt zkúmá, jak to bylo indová a jak je to aj včíl. Sem tam sa umí vystrkovat na pódiách, kde ju možete čut vyzpěvovat a lebo aj sa maškařit v tragédiách a komédiách Škrrrk do rži. Sem tam je Fana také velká světoběžnica a doma sa nezehřeje ani chvílu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O ilustrátorovi

František Pavlica se narodil v roce 1971, žije a tvoří v Hroznové Lhotě. Od roku 1986 je členem výtvarné skupiny klubu kultury v Uherském Hradišti, který v 80. letech vedl významný pedagog, teoretik a historik umění (v době normalizace „nepohodlný“) prof. Igor Zhoř z Brna. Ten měl bezesporu na mladého výtvarníka vliv, stejně jako v praktickém malování ho ovlivnily návštěvy u malíře Karla Benedíka z Veselí nad Moravou. Věnuje se malbě, kresbě, grafice a ilustraci. Účastní se kolektivních výstav, každoročně zejména projektu Setkání – stretnutie, který již tři desetiletí mapuje tvorbu výtvarníků a fotografů Uherskohradišťska a Trenčínska. Každoročně organizuje v Hroznové Lhotě výstavy výtvarníků a také tzv. „vojšický plenér“ se svými kamarády.

Zdroj informací: atelier-pavlica.cz

————————————————

Rachel Chivers Khoová vás zavede do Uhelné Lhoty: v tomto Městečku splněných přání totiž žije chlapec, který se stane pomocníkem přáníděje. Úkol zní jasně: společně musí zařídit, aby se lidem plnila jejich přání!

Felix bydlí v malém městečku Uhelná Lhota s rodiči a starší sestrou. Jednoho dne se nečekaně setká s místním přánídějem Rufusem, jehož posláním je plnit lidem jejich přání, a stane se jeho pomocníkem. Po útoku zákeřného přáníjeda ale hrozí, že všechna přání jako mávnutím kouzelného proutku navždy zmizí. Podaří se Felixovi s Rufusem dát všechno zase do pořádku?

Půvabný příběh plný napětí se spoustou kouzelných ilustrací.

Městečko splněných přání

Autorka: Rachel Chivers Khoová
Ilustrátorka: Rachel Sansonová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 129×180 mm
ISBN: 978-80-271-5186-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Městečko splněných přání vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 mestecko_splnenych_prani_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Rachel Chivers Khoová se narodila v Belfastu. Když vyrůstala, jejím největším přáním bylo stát se úspěšnou autorkou knih pro děti. Teď, když se jí to splnilo, má v plánu přát si spoustu dalších věcí – nejspíš štěňátko a doživotní zásobu skořicových šneků.
Rachel vystudovala anglickou literaturu na Trinity College v Oxfordu a tvůrčí psaní na Královnině univerzitě v Belfastu. Dříve pracovala v knižním nakladatelství. Svoji prvotinu napsala u jídelního stolu během mateřské dovolené. Žije v Londýně se svým manželem, dvěma malými syny a až příliš velkým množstvím knih.

O ilustrátorce

Rachel Sansonová je ilustrátorkou dětských knih. Pochází z malého městečka na severu Anglie a vystudovala na univerzitě v Lincolnu obor ilustrace.

Zdroj informací: rachelsanson.co.uk

————————————————

Pamatujete si na dívku jménem Mafalda, hlavní hrdinku románu Vzdálenost mezi mnou a třešní? Pak jistě chcete vědět, jak její život pokračuje. Nenechte si ujít sequel ke zmíněnému románu Já, Filippo a třešeň.

Mafalda je teď o tři roky starší, čekají ji už třinácté narozeniny. Proměna z holčičky v malou dívku není snadná téměř pro nikoho, ale Mafalda musí řešit mnohem závažnějšími problémy než jen „obyčejnou“ pubertu a nesympatické spolužačky. V první řadě se musí vypořádat se skutečností, že již téměř kompletně přišla o zrak – její choroba postoupila a ona sotva rozpozná stíny a občas červenou barvu; přestože se snaží být co nejvíc samostatná, život „ve tmě“, jak to nazývá ona, pochopitelně není vůbec jednoduchý. A aby toho nebylo málo, nastaly v jejím životě ještě další náročné změny: s rodiči se kvůli své nemoci musela přestěhovat do nového bytu, ve škole si musí zvykat na náročnější druhý stupeň a její tatínek přišel o práci. Od její milované třešně ji navíc teď dělí školní plot, takže by na ni už nemohla utéct ani kdyby chtěla. Mafalda všemu jako vždy čelí statečně a pragmaticky. Její okolí je navíc připravené podat jí pomocnou ruku (nebo tlapku). A v momentech, když už si opravdu neví rady, se přece vždycky může spolehnout na nějakého literárního hrdinu – který to bude tentokrát?

Já, Filippo a třešeň

Sequel ke knize Vzdálenost mezi mnou a třešní
Autorka: Paola Peretti
Přeložila: Monika Štefková

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0589-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Já, Filippo a třešeň vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Mafaldo, tancuj s námi!“
Jsem na sytě zelené prérii.
Všechno kolem zbarvuje sluneční světlo: nebe, kopce tam dole, rozkvetlou třešeň uprostřed pole.
To je nádhera, běhat v trávě a nebát se, že zakopnu a spadnu! Pohybuju se mrštně, sebejistě, jako bych létala. Vidím mravence, motýly, malé mráčky, které utvářejí ty větší, připomínají šlehačku na nekonečném blankytném ubrusu.
Ve snech vidím všechno! Pohledem spočinu na svém stínu dole pod sebou: jsem orlice! Unáší mě vítr a já jsem šťastná, tak šťastná, že se směju sama pro sebe.
„Mafaldo, pojď!“
Kdo mě to volá?
Kolem třešně hrají nějací lidé v širokém barevném oblečení na cimbály a flétny a poskakují do rytmu hudby, která mě nutí tancovat s nimi. (začátek 1. kapitoly)

O autorce

Paola Peretti se narodila v provincii Verona, kde žije dodnes. Vystudovala literaturu a filosofii, posléze i žurnalistiku. Navštěvovala také školu tvůrčího psaní v Rovigu. Během studia i po něm pracovala jako číšnice, barmanka, chůva a učitelka. Psala články pro místní noviny. Později zjistila, že je postižena vzácnou genetickou nemocí zvanou Stargadtova choroba, která způsobuje progresivní ztrátu zraku a nakonec slepotu. Na tuto nemoc zatím neexistuje lék. V současné době Paola Peretti vyučuje italštinu pro děti přistěhovalců. Vzdálenost mezi mnou a třešní je její první román.

Zdroj informací: Paola Peretti Books

————————————————

Bojíte se rádi? Pak by se vám mohl líbit lehce hororový příběh Dory Kaprálové Pan Nikdo a bílá tma. Můžete si ho dokonce poslechnout v audio podobě.

Po krásném podzimním dnu se maminka s holčičkami vrací domů. Čekají, že jim otevře tatínek, ale ten doma není a nepřichází… Čím dál víc je trápí nejistota: Kde může být? Nestalo se mu něco? Místo tatínka nakonec zazvoní pan Nikdo. Je skutečný, nebo ho zplodila dětská i dospělá fantazie? Hororová miniatura spisovatelky Dory Kaprálové pro děti od osmi let pojednává o strachu a beznaději a o tom, jak je lze porazit. Autorka umně pracuje s napětím, absurdní zkratkou i podvratným humorem.

Pan Nikdo a bílá tma (audiokniha)

Autorka: Dora Kaprálová
Interpreti: Petra Bučková, Jiří Vyorálek, Ráchel Gojdová, Žofie Hánová

Délka: 50 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236122222
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Pan Nikdo a bílá tma vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorce

Dora Kaprálová se narodila roku 1975 v Brně. Vystudovala na JAMU dramaturgii a scenáristiku. Prozaicky debutovala novelou Zimní kniha o lásce (2014).
Této prvotině předcházel knižní rozhovor s Květou Legátovou Návraty do Želar (2005). Roku 2016 vydala tekutý román Berlínský zápisník (2016). Naposledy jí vyšla povídková kniha Ostrovy (2019). V roce 2016 obdržela Česko-německou novinářskou cenu za rozhlasový esej a Cenu Mileny Jesenské za reportáž. Její knihy a texty jsou přeloženy do němčiny, maďarštiny, angličtiny, polštiny, chorvatštiny, srbštiny či ukrajinštiny. Žije s rodinou v Berlíně.

Zdroj informací: Kosmas 

O interpretech

Petra Bučková se narodila v Táboře. Po absolutoriu herectví na brněnské JAMU prošla několika angažmá – Divadlem Petra Bezruče, HaDivadlem, Husou na Provázku, Polárkou, hostovala v Redutě a ve sklepní scéně Divadla U stolu. Dvanáct let působila jako zdravotní klaun a od roku 2011 je také součástí originálního projektu Lukáše Hejlíka Listování. Mimo jiné spolupracuje s Českým rozhlasem a načítá audioknihy. Mimo divadlo hraje v televizních seriálech a filmech, a to nejen v rámci českých produkcí, ale díky jazykové vybavenosti (hovoří a hraje anglicky, německy a francouzsky) i v těch zahraničních. Běhá (pro sebe a také charitativní běhy), trénuje s kaskadéry CQB a střelbu, má potápěčský průkaz.

Zdroj informací: nazabradli.cz

Jiří Vyorálek pochází z Třebíče, vystudoval brněnskou JAMU a po angažmá v Divadle v 7 a půl a v Divadle Husa na provázku pobýval několik let na volné noze. Za tu dobu ztvárnil řadu rolí v Divadle Reduta. Od září 2013 je stálým členem hereckého souboru Divadla Na zábradlí. Je často k vidění na televizní obrazovce i filmovém plátně.

Zdroj informací: nazabradli.cz

Ráchel Gojdová Žofie Hánová jsou kamarádky a nadějné mladé herečky.

Zdroj informací: mujrozhlas.cz

————————————————

Do amazonského pralesa se podíváte díky knize Kumewawa, syn džungle. Autor Tibor Sekelj vám zprostředkuje život amazonských indiánů a jejich zvyky.

Jak by asi dopadla skupina výletníků, poté co jejich loď ztroskotala uprostřed amazonského pralesa, kdyby nepotkala Kumewawu? Malého kluka s tetováním na tvářích, který dokáže lovit, rozdělat oheň, uplést provaz a rozpoznat nebezpečí, jež v neprostupné džungli číhá, a který neznámým lidem v nouzi nabídne pomoc.
Jednoduchý, poučný a zároveň kouzelný příběh nechá malého čtenáře nahlédnout do života amazonských indiánů, přibližuje jejich zvyky, moudrost a vztah k Matce přírodě a zároveň klade důraz na nezištné chování indiánského chlapce, který za pomoc neočekává žádnou odměnu.
Knihu, původně napsanou v esperantu, pro české čtenáře objevil i přeložil etnolog a cestovatel Mnislav Zelený-Atapana, který text doplnil úvodním slovem a slovníčkem pojmů.
Autorem barevných ilustrací je výtvarník a hudebník Miloš Vacík.

Kumewawa, syn džungle

Autor: Tibor Sekelj
Ilustrátor: Miloš Vacík
Přeložil: Mnislav Zelený-Atapana

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-257-4387-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Kumewawa, syn džungle vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

 Kumewawa_syn_dzungle_ukazka-2

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Tibor Sekelj (1912–1988) byl chorvatský novinář, badatel, spisovatel, geograf. Patřil mezi nadšené esperantisty. Používal na dvacet různých jazyků, z nichž deseti dobře mluvil. Po studiích práv vycestoval roku 1939 do Argentiny a působil tam patnáct let jako novinář a badatel. Roku 1944 vystoupil se skupinou horolezců na Aconcaguu, nejvyšší vrchol Ameriky, a o této cestě napsal svou první knihu. Jeho další výzkumné výpravy směřovaly do neprozkoumaných oblastí brazilských deštných pralesů, kde se setkal s příslušníky kmene Šavantů a později kmene Karajá, kde se inspiroval pro knihu Kumewawa, syn džungleRoku 1954 se Sekelj vrátil zpět do Jugoslávie; ale i poté hodně cestoval. V březnu 1962 se vydal na roční cestu po Africe. V roce 1972 se usadil v Subotici (Jugoslávie, dnes Srbsko), kde setrval až do konce svého života a působil jako ředitel muzea.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

O ilustrátorovi

Miloš Vacík je hráč na perkuse z celého světa, výtvarník, skladatel, studiový hráč. Ve své sbírce má přes 200 nástrojů. Specializuje se na nástroje a rytmy ostrova Kuby, Brazílie a Západní Afriky, studoval hudbu u mistrů z Kuby, Brazílie, Afriky i USA. Od roku 2008 podniká studijní cesty do Brazílie. Studoval v Rio de Janeiru rytmy a techniky hry, navštěvoval školy samby. Hraje také na speciálně sestavenou bicí soupravu, kterou kombinuje s různými druhy etnických bubnů, zvonců, plechovek, perkusí, jež doplňuje svým hlasem. Na profesionálních pódiích se objevuje od osmnácti let. Je kapelníkem Tam Tam Orchestra a Tam Tam Batucada. V dubnu 2004 založil a vede první sambovou školu v Čechách: Tam Tam Batucada Samba Praga. Na svém kontě má jedenáct autorských CD.

Zdroj informací: tamtam-batucada.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalušenký princ

Saint-Exupéry, Antoine de – Kubíková, Francka – Škarnétka, Cyril

Jota, 2024

zobrazit info o knizeMěstečko splněných přání

Khoová, Rachel Chivers

bambook, 2024

zobrazit info o knizeJá, Filippo a třešeň
Sequel ke knize Vzdálenost mezi mnou a třešní

Peretti, Paola

Slovart, 2024

zobrazit info o knizePan Nikdo a bílá tma (audiokniha)

Kaprálová, Dora

Radioservis, 2024

zobrazit info o knizeKumewawa, syn džungle

Sekelj, Tibor

Argo, 2024

Napsat komentář