Dějiny plné válek i lásek v románech

Romany-nejen-pro-zeny
Páteční knižní tipy jsou tu a s nimi i naše doporučení – tentokrát na několik historických románů. Představíme vám díla od méně známých autorů, ale nechybí ani tipy na pokračování známých a mezi čtenáři oblíbených historických sérií.

Zajímavý příběh ukrývá kniha Deus Ex Machina. Ferdia Lennon vypráví o dvou hlavních hrdinech (nezaměstnaných hrnčířích), kteří milují poezii a alkohol. A přišli na zvláštní způsob, jak naložit se svým volným časem…

Na ostrově Sicílie, uprostřed peloponéské války, Syrakusané přišli na to, jak naložit s přeživšími Athéňany, kteří měli tu drzost napadnout jejich město: nahnali ubohé válečné zajatce do kamenolomu a nechali je tam hnít. Lampón a Gelón, dva nezaměstnaní hrnčíři se slabostí pro poezii a pití, hledají způsob, jak zabít čas, a tak se vydají do lomu, aby Athéňany nakrmili. Ale jen pokud se jim podaří zarecitovat pár vybraných veršů jejich oblíbeného dramatika Eurípida. Netrvá dlouho a oba kamarádi spřádají plán na režii plnohodnotné inscenace Médeii. Koneckonců, můžete lidi nenávidět, ale milovat jejich umění. Ale jak se blíží premiéra, to, co začalo jako legrace, rychle spustí sérii mimořádných událostí a naši svérázní hrdinové si začnou uvědomovat, že inscenování hry může být stejně nebezpečné jako boj ve válce, s nejrůznějšími riziky pro život, zdraví i přátelství.

Deus Ex Machina

Autor: Ferdia Lennon
Přeložil: Lukáš Tomášek

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7593-600-4
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Deus Ex Machina vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

To mi tak jednou Gelón povídá: „Pojď nakrmit Athéňany. Počasí je na to ideální.“
Gelón dí pravdu. Na obloze žhne drobné, bílé slunce a kameny při chůzi spalují chodidla. Dokonce i ještěrky se schovaly, koukají zpod kamenů a stromů, jako by se ptaly: „Děláš si prdel, Apollóne?“ Vybavím si Athéňany, natěsnané jeden k druhému, a to, jak očima pátrají po záblesku stínu, jazyky vyprahlé, těžký dech.
„Máš recht, Gelóne.“
Gelón přikývne. Vydáme se na cestu, v rukách šest měchů – čtyři s vodou a dva s vínem –, mísu oliv a dvě kostky mátina smradlavého sýra. No jo, máme to tu na ostrově krásný. Občas si dokonce pomyslím, že když teď zavřeli hrnčírnu, mám příležitost trochu si přilepšit. (začátek 1. kapitoly)

O autorovi

Ferdia Lennon, který se narodil v irském Dublinu, vystudoval historii, klasickou filologii a na University of East Anglia získal titul z tvůrčího psaní. Deus ex machina je jeho první román, už dříve se ale v Irish Times nebo Stinging Fly objevily jeho povídky a dvakrát, v roce 2019 a 2021, obdržel cenu Literature Bursary Award. Řadu let strávil v Paříži, dnes s manželkou a synem žije ve východoanglickém Norwichi.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Nyní potěšíme fanoušky komiksů: nenechte si ujít další díl série Dívčí válka. Autorem je japonský tvůrce Kóiči Óniši. Boje pokračují a mnohé postavy čeká krutý osud… Jak si povedou dívky Andělského sboru?

Vozovou hradbu, neporazitelnou pýchu husitského vojska, rozpráší až křižácký vojevůdce, rytíř Dračího řádu Filippo Scolari, česky zvaný Pípa Vlach. Pomáhá mu jízdní pluk lučištníků tvořený krutými Kumány. Během bojů padne i hejtman Petr Hromádka a krutý osud neušetří ani dívky Andělského sboru – čeká je zotročení. Žižka se konečně dostává do Kutné Hory, aby se se svými dvanácti tisíci muži střetl se statisícovým vojskem křižáků, které nakonec přinutí k panickému útěku.

Dívčí válka 6

Autor: Kóiči Óniši
Přeložil: Petr Holý

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 128×182 mm
ISBN: 978-80-257-4471-0
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Dívčí válka 6 vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

  divci_valka_6_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Kóiči Óniši je japonský tvůrce a kreslíř komiksů manga. Narodil se v roce 1973 na severním japonském ostrově Hokkaidó. V současné době žije a tvoří v historickém městě Kanazawa v prefektuře Išikawa. Je absolventem fakulty literatury Hokkaidské univerzity, chvíli také studoval katedru evropské historie tamtéž. Debutoval v roce 1997 dílem Prasečí král (japonsky Butaó) a osobitým stylem si vysloužil ocenění Kodansha Afternoon Prize udělované začínajícím autorům mangy. Je aktivním členem japonského spolku Castle Tintagel, pojmenovaného podle stejnojmenného středověkého hradu ležícího v severním Cornwallu ve Velké Británii, spojovaného s králem Artušem. Spolek od roku 2013 provozuje Japonskou ligu rytířských soubojů v historické zbroji s dřevci, pro niž také vytvořil několik merkantilií a od roku 2016 je jejím sponzorem. V roce 2014 vyšel v renomovaném tokijském nakladatelství Futabasha první díl jeho historického opusu Dívčí válka (japonsky Otome sensó): Dívčí válka 1., Dívčí válka 2., Dívčí válka 3. Dívčí válka 4, Dívčí válka 5 a další, ukončeného v roce 2019 dvanáctým dílem.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Přistěhovalci, chudoba, láska, nevěra, nečekaná přátelství i splněné sny. To vše najdete v románu Osudový muž, který napsala Barbara Taylor Bradfordová.

Blackie OʼNeill je osiřelý venkovský chlapec s nejistou budoucností. Opouští proto domov a vydává se ke strýci do Leedsu. Zde se mu otevírá svět plný možností i milostných vzplanutí, jelikož ženy z města ho naprosto okouzlily. Jednoho sychravého rána však na yorskhirských vřesovištích potká mladičkou služebnou Emmu, která je stejně jako on odhodlána něco velkého v životě dokázat.

Osudový muž

Autorka: Barbara Taylor Bradfordová
Přeložila: Soňa Tobiášová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-176-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Osudový muž vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Když později vešli do pekařství, Eileen je uvítala zářivým úsměvem. Už měla na sobě kabát i klobouk a chystala se k odchodu. V sobotu dopo- ledne býval krámek plný lidí, ale k polednímu se vyprázdnil a na policích už nezbylo téměř nic. Každý si nakoupil její speciality a teď si na nich po- chutnával doma.
Blackie měl vůně krámku nesmírně rád. Byl tu cítit čerstvý chleba, ale i sladké polevy a houstičky nebo jeho oblíbený jablečný koláč.
Krámek patřil jisté Margaret, vzdálené příbuzné tety Eileen. Právě vyšla ze zadních dveří a taky se na něj usmála. V rukou držela tác s masovými ko- láči a Blackiemu se ihned začaly sbíhat sliny. Když prošla kolem k jinému dlouhému pultu, prohodila: „Brzo si na nich taky pochutnáš, chlapče.“ Pak na něho mrkla. (str. 1)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Barbara Taylor Bradford se narodila v Leedsu v severoanglickém hrabství Yorkshire. Mladičká dívka už velmi brzy ukázala, že má literární nadání – v šestnácti letech se stala reportérkou listu Yorkshire Evening Post a o čtyři roky později postoupila na londýnskou Fleet Street jako redaktorka a zároveň sloupkařka. V roce 1979 napsala svůj první román Zámožná žena. Posléze následovaly další úspěšné tituly, řada z nich se postupně stala předlohami k televiznímu zpracování. Romány B. T. Bradford se vyznačují přesvědčivým vykreslením rodinné atmosféry, pohody, hlubokého citu a lásky. Barbařina díla byla přeložena do čtyřiceti jazyků a prodávají se po celém světě. Jedním z českých vydavatelů je nakladatelství Alpress.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Dovedete si představit spisovatelku Jane Austenovou v roli amatérského detektiva? Ne? Pak si přečtěte knihu Slečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice.

Poutavá a duchaplná detektivka, v níž se role nebojácného amatérského detektiva ujímá sama věhlasná spisovatelka Jane Austenová.
Vše začíná během plesu na sousedním panství. V zamčené místnosti je nalezena mrtvá kloboučnice, a tak se kurážná a neuvěřitelně chytrá Jane ocitne ve víru záhady. Když se následně ukáže, že její bratr Georgy u sebe přechovává šperk zavražděné, mají vyšetřovatelé jasno a na obzoru se pomalu rýsuje stín šibenice. Jane nepochybuje, že její bratr je nevinný a případ je složitější, než se navenek zdá. Pátrání ji zavede do všech vrstev místní společnosti a její seznam podezřelých narůstá. Aby případ vyřešila a bratra zachránila, bude muset svůj pozorovací talent podrobit náročné zkoušce.

Slečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice

Autorka: Jessica Bullová
Přeložila: Radka Knotková

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-402-0
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Slečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jane přebíhá přes upravený trávník, a kdykoli dorazí k jednomu z ohromných tisů, o něž na zahradě vskutku není nouze, přikrčí se a rozhlédne kolem, zda ji nikdo nepozoruje. Z pomyšlení na zničující vyhlídku, že ji někdo zahlédne, jí srdce buší jako o závod. Chraň Bůh, aby ji nachytali, jak se z bálu odkrádá bez doprovodu. Studí ji chodidla a hedvábnými střevíčky barvy růžové lastury prosakuje vlhko. Jsou stvořené k tomu, aby se v nich nakrucovala na vyleštěném mahagonu, nikoli pelášila ojíněnou trávou. (str. 9)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Jessica Bullová vyrostla v jihovýchodním Londýně, kde dodnes žije i s manželem, dvěma dcerami a mnoha domácími mazlíčky. Vystudovala anglickou literaturu na Bristolské univerzitě a informatiku na City, University of London. Vedena mylnou domněnkou, že bude moct celý den prosedět u knih, nastoupila jako knihovnice, nakonec se z ní ale stala komunikační konzultantka. Slečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice je její první román.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Na závěr potěšíme fanoušky britského spisovatele Jeffreyho Archera a jeho Cliftonovy kroniky: nezapomeňte si pořídit šestý díl, který nese název A zrodí se hrdina.

Sebastian Clifton nově působí jako generální ředitel banky Farthings. Jeho osobní život se však hroutí, když se zamiluje do krásné indické dívky Priyi. Rodiče jí totiž budoucího muže vybrali sami. Sebastianovi rivalové Adrian Sloane a Desmond Mellor zatím plánují, jak by mohli Sebastiana ve vedení banky nahradit.
Nalezení osudného dopisu má zdrcující vliv jak na Harryho a Emmu Cliftonovi, tak na sira Gilese Barringtona a lady Virginii Fenwickovou. Giles se musí rozhodnout, jestli se vzdá místa ve Sněmovně lordů a pokusí se zpoza železné opony zachránit svoji lásku Karin. Je do něj tato žena ale opravdu zamilovaná, nebo je to špionka?
Harry Clifton mezitím stále bojuje za osvobození svého přítele, spisovatele Anatolije Babakova, ze sibiřského gulagu, kde je vězněn kvůli knize Strýček Joe, v níž popsal období, kdy pracoval pro Stalina. Pak se ale stane něco, co nikdo nečekal…

A zrodí se hrdina

Autor: Jeffrey Archer
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 205×145 mm
ISBN: 978-80-7588-645-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu A zrodí se hrdina vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Vstoupila soudkyně Laneová a celá síň povstala. Soudkyně se uklonila a posadila se. Emma přenesla pozornost na zavřené dveře za lavicí poroty. Nemusela čekat dlouho, než se otevřely a vyšel z nich soudní úředník následovaný dvanácti porotci. Chvilku jim trvalo, než se usadili na svá místa, přičemž se snažili nešlápnout někomu na nohu jako opozdilí návštěvníci divadla. Úředník počkal, až se posadí, pak třikrát udeřil holí o podlahu a hlasitě požádal: „Nechť povstane předseda.“
Předseda se vztyčil do plné výšky svých pěti stop a čtyř palců a zadíval se na soudkyni. Paní Laneová se předklonila a položila stěžejní otázku: „Dospěli jste k verdiktu, na němž jste se jednomyslně shodli?“
Emma měla pocit, že se jí při čekání na odpověď zastaví srdce.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Jeffrey Archer je jedním z nejúspěšnějších současných autorů beletrie. Prodeje jeho knih přesáhly už 275 milionů výtisků v 97 zemích světa. Jako spisovatel je velmi disciplinovaný, protože každý román přepracovává i čtrnáctkrát, a kromě toho do svých příběhů vnáší spoustu zajímavých zákulisních informací. Jeho knihy představují fascinující vhled do mnoha oblastí, ať už Archer čerpá inspiraci z vlastní politické kariéry, lásky k umění nebo celé škály témat, s nimiž přišel do styku díky široké síti přátelství, kterou si vybudoval během desítek let na britské politické scéně. Jeffrey Archer je členem Sněmovny lordů, s manželkou Mary mají dva syny, dvě vnučky a tři vnuky. Svůj čas tráví střídavě v Londýně, Grantchesteru v Cambridgi a na Mallorce, kde píše první verzi každé nové knihy. Čtenáři mohou znát jeho díla Toulec plný šípůDvanáct falešných stopDevítiocasá kočka a předchozí díly ze série Cliftonova kronikaJen čas ukáže, Otcovy hříchyPřísně střežené tajemstvíPříliš odvážné přání a Mocnější než meč.

Zdroj informací: Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeus Ex Machina

Lennon, Ferdia

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

zobrazit info o knizeDívčí válka 6

Óniši, Kóiči

Argo, 2026

zobrazit info o knizeOsudový muž

Bradfordová, Barbara Taylor

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeSlečna Austenová vyšetřuje: Nešťastná kloboučnice

Bullová, Jessica

Jota, 2024

zobrazit info o knizeA zrodí se hrdina

Archer, Jeffrey

Mystery Press, 2024

Napsat komentář