Pro nejmenší k moři i do postýlky

Čtení pro děti - ilustrační
Dnes se zaměříme na nejmenší čtenáře: představíme vám šest pohádkových příběhů, které s sebou můžete vzít třeba na dovolenou. Pokud se však nikam nechystáte, určitě je dětem můžete přečíst i doma – nejen před spaním.

Znáte Pepu s Edou? Tito dva hlavní hrdinové z leporel Venduly Hegerové si získali srdce mnoha malých čtenářů. Nyní se Pepa s Edou vydávají na prázdniny! Jaká dobrodružství zažijí? A jak se budou na cestách chovat?

Eda a Pepa už jsou zase tady! A oba se moc těší na prázdniny.
Je konec školního roku a naši kamarádi se chystají na cesty. V dalším leporelu je čeká nespočet dobrodružství, ať už na letišti, v hotelu, na pláži, v kempu, na lodi nebo ve městě. Ale i když je cestování moc fajn, vždycky je nakonec prima vrátit se hezky domů.
Děti mohou hledat jednotlivá zvířátka, kterých na cestách zase trochu přibylo, a sledovat jejich příběhy a patálie. Hlavně si ale malí i velcí čtenáři užijí spoustu vtipu a legrace.
Kniha vede děti nenásilnou formou k bezpečnému chování na cestách, k ohleduplnosti k ostatním a k životnímu prostředí.

Kampak jedou Pepa s Edou?

Prázdninová etiketa pro nejmenší
Autorka a ilustrátorka: Vendula Hegerová

Počet stran: 18
Vazba: lepená
Formát: 260×280 mm
ISBN: 978-80-262-2147-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Kampak jedou Pepa s Edou? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

kampak_jedou_pepa_s_edou_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Vendula Hegerová je úspěšná a oblíbená ilustrátorka a autorka dětských knih, úzce spolupracuje např. s časopisem Puntík. S jejími ilustracemi v Portále vyšlo mnoho knih určených pro předškolní děti a pro začínající čtenáře. Autorsky Vendula Hegerová vytvořila leporela Edo! Ty neposedo!, Pepo! Ty popleto! a Kampak jedou Pepa s Edou? nebo vánoční sešit plný aktivit Jé, Ježíšek!.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Máte rádi říkanky? Pak si nenechte ujít Pohádkovou expedici od Ludmily Bakonyi Selingerové. Objevíte kouzelný pohádkový svět, dozvíte se mnoho užitečných informací a ještě se pobavíte.

Vydejte se námi na expedici do pohádkového světa a odhalte i pečlivě skrytá tajemství tamních obyvatel. Spolu s pohádkovými hrdiny zavítejte na královský zámek, do temného lesa i říše zvířat a odhalte kouzlo našich tradičních svátků. Říkanky v této knize jsou nejen zábavné, zároveň obsahují důležité informace o naší historii, kultuře a tradicích.

Pohádková expedice

Autorka: Ludmila Bakonyi Selingerová
Ilustrátor: Jakub Dvořák

Počet stran: 56
Vazba: vázaná
Formát: 205×205 mm
ISBN: 978-80-242-9763-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pohádková expedice vydalo nakladatelství Pikola.

O autorce

Ludmila Bakonyi Selingerová je spisovatelka (napsala 14 knih pro děti), lektorka, dvojnásobná maminka a pedagog. Psaní a vymýšlení příběhů ji bavilo od dětství. Začala s ním dokonce v předškolním věku! Někdo chtěl být popelářem, jiný doktorem a ona si přála koupit chajdu u řeky, natáhnout si u ní síťovku mezi stromy a v ní psát příběhy… Byl to odvážný sen, který se nezdál úplně reálný. Proto raději zvolila pedagogickou dráhu, coby střízlivější cestu. Pracovala jako asistentka u hendikepovaných klientů a potom deset let jako učitelka v mateřské škole. Pedagogika naštěstí nenechala zajít její živelnou fantazii. Od tvoření projektů, scénářů, besídek a akcí pro veřejnost byl už potom jen krůček k tvorbě vlastních pohádek a vydávání knížek. Tady se krásně propojila pedagogika, láska k přírodě a k pohádkám.

Zdroj informací: pohadkovalida.cz

O ilustrátorovi

Jakub Dvořák je ilustrátor a animátor na volné noze, tvoří barevné zábavné ilustrace. Jeho tvorba se hodí především pro děti, ale dokáže se přizpůsobit a zaujmout a pobavit i dospělé (ověřeno na knize Zoufalky). Kromě knižní ilustrace nabízí také zakázkovou tvorbu ilustrací a karikatur. Ať už jde například o svatební oznámení, pozvánky, Pfka nebo třeba celý obraz. Tvoří také animovaná videa, v minulosti se podílel i na dětských pořadech kanálu ČT:D (Čtení do ouška – Pohádky pana Donutila, Ezopovy bajky nebo Šumavské pohádky).

Zdroj informací: jakub-art.cz

————————————————

Myslíte si, že kniha nazvaná Luboš není čert vypráví o čertech? Pak se pletete… Autorka Klára Břicháčková vás naučí kovářskou hantýrku a ukáže vám, že i když někdo jako čert vypadá, vůbec jím být nemusí!

Franta Čížek bydlí v domku u trati a spolu s ním tam žije maminka, tatínek a pes Šlupajz, který vlastně za všechno může. Kdyby se na dlouhé procházce v místě, kterému se říká Peklo a kde vždycky Franta raději přidá do kroku, Šlupajz nerozběhl po stopě, nepoznal by Franta Luboše.

Luboš není čert, i když tak trochu vypadá. Luboš je kovář a Frantu vezme hnedle jako svého učně. A tak Franta poznává taje kovářského řemesla, kovárnu, ve které je horko jako v opravdovém pekle a kde se ukuje i opravdové přátelství.

Frantův příběh doslova vtáhne čtenáře ke kovářské výhni a k pozapomenutému černému řemeslu. Na velkých barevných ilustracích se před našima očima z dýmu vyloupnou nejrůznější nářadí a nástroje, naučíme se kovářskou hantýrku a zjistíme, jestli se z Franty stal opravdový kovář.

Luboš není čert

Autorka a ilustrátorka: Klára Břicháčková

Počet stran: 76
Vazba: vázaná
Formát: 190×215 mm
ISBN: 978-80-7637-458-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Luboš není čert vydalo nakladatelství Paseka.

Ukázka z knihy

lubos_neni_cert

O autorce a ilustrátorce

Klára Břicháčková (1989) vystudovala katedru animované tvorby na FAMU. Dětská fantazie ji nepřestává fascinovat. Asi proto ráda vypráví pohádky a příběhy, které pak ilustruje. Přesně tak vznikl Smrkovec, velmi malý obr. Bohatě ilustrovaná kniha pro děti, která o něm vypráví, vyšla roku 2021 v Pasece. Klára Břicháčková vede také kroužek animace pro děti.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

————————————————

Máte už dost horkých letních dnů a chcete se ochladit? Co třeba prostřednictvím vyprávění od Zuzany Pospíšilové? Napsala totiž další díl ze série o víle Jasmíně a její kouzelné třídě. Jasmína pro své žáky vyčaruje sníh…

V kouzelné třídě, ve které neučí obyčejná paní učitelka, ale kouzelná víla, mohou děti zažít doslova a do písmene zázraky. A to i v zimním období.
Ještě nenapadlo dost sněhu na stavění sněhuláka? Nevadí. Víla to svým kouzlením umí zařídit. Jak probíhá výuka v kouzelném iglú a kdo uplácá zázračné sněhové koule, které nikdy neminou svůj cíl? To a mnoho dalšího se dozvíte po přečtení nového dobrodružství z oblíbené série pro začínající čtenáře.

Kouzelná třída a zimní radovánky

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrátor: Drahomír Trsťan

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-5299-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Kouzelná třída a zimní radovánky vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 kouzelna_trida_a_zimni_radovanky_ukazka

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Zuzana Pospíšilová je oblíbená autorka věnující se téměř výhradně původní tvorbě pro děti. S jejími texty se dětští čtenáři mohou setkávat od roku 2004, kdy jí vyšly první pohádkové příběhy v časopise Sluníčko. V roce 2005 začala publikovat knižně a dodnes je jednou z nejaktivnějších autorek píšících pro děti. Jen v nakladatelství Grada vydala téměř 120 titulů, z nichž nejúspěšnější jsou série Kouzelná třídaKouzelná třídaKouzelná třída, příběh pokračujeKouzelná třída – další kouzleníKouzelná třída – čtvrtý rokKouzelná třída v muzeuKouzelná třída v zooKouzelná třída o VánocíchKouzelná třída o Velikonocích, Kouzelná třída – další rok s vílou Jasmínou, Kouzelná třída v knihovně a edice dětských detektivek DeTeKTiVoVé: DeTeKTiVoVéDeTeKTiVoVé a zachráněné penízeDeTeKTiVoVé a falešní stěhováciDeTeKTiVoVé a podivné krádežeDeTeKTiVoVé a zloději kabelek a DeTeKTiVoVé a narozeninový případ Některé pohádkové příběhy se dočkaly rozhlasového zpracování a její texty se objevují i v čítankách a učebnicích českého jazyka. Zuzana Pospíšilová je maminka dvou dnes již dospělých dcer a původní profesí je dětská psycholožka. Odtud pramení porozumění dětské fantazii a humoru, které se v jejím bohatém díle odráží. V její tvorbě mají převahu pohádky a příběhy, ale věnuje se také poezii a výukovým textům. Od roku 2016 se věnuje literární tvorbě jako spisovatelka na volné noze. Čtenáři mohou znát i další knihy jako Dědečkovy povídačky nebo Domeček pro šneka Palmáce.

Zdroj informací: Bambook

Ilustrátor

Drahomír Trsťan je slovenský grafik, který se narodil v roce 1958 v Československu. Ilustroval již více jak 50 knih, některé vyšly pouze slovensky, mezi nimi také cvičebnice, doplňovačky a křížovky. Více z jeho tvorby najdete na oficiálním webu.

 

————————————————

Angela McAllisterová má na svém kontě již několik sbírek pohádkových příběhů z různých koutů světa. Tentokrát se můžete pustit do jejích Pohádek na dobrou noc.

Pohodlně se uvelebte a vydejte se na pohádkovou cestu kolem světa s bohatě ilustrovanou sbírkou padesáti kouzelných příběhů na dobrou noc. Každý večer vás čeká nové dobrodružství plné kouzel a překvapení. Najdete tu jak klasické pohádky, jakou jsou třeba Císařovy nové šaty, tak i méně známé poklady z Austrálie, Afriky, Severní a Latinské Ameriky, Asie a Blízkého východu: Kouzelná lampa, Souboj Zimy s Létem, Měsíční dívka, Jak přišla noc, Myší král a další. Pohádky na dobrou noc se díky své délce hodí pro předčítání před usnutím, ale vychutnáte si je v jakoukoliv dobu.

Pohádky na dobrou noc

50 příběhů a pověstí z celého světa
Autorka: Angela McAllisterová
Ilustrátorka: Anna Shepeta
Přeložila: Michaela Škultéty

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 245×280 mm
ISBN: 978-80-276-0844-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pohádky na dobrou noc vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

pohadky_na_dobrou-_noc

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorce

Angela McAllisterová má na svém kontě již několik knih. Kromě Strašidelných pohádek z celého světa třeba také Wild World či Rok plný příběhů. 52 lidových pohádek a pověstí z celého světa.

————————————————

A na závěr tu máme tip pro milovníky muminků. Nenechte si ujít Bláznivé léto od autorky Tove Janssonové v novém vydání. Zvládnou muminci čelit povodni?

Kdesi v moři vybuchla sopka a muminí údolí a jeho okolí je náhle pod vodou. Muminí rodina se sice uchýlí na střechu svého domu, ale je jim jasné, že tady spásu nenajdou. Osud jim naštěstí poskytne nové útočiště – po vodě připluje pozoruhodná stavba, jejíž pravá podstata musí být teprve vyjevena! Mumini se ocitají doslova a do písmene na prknech, které znamenají svět, na prknech, která k nim připlula neznámo odkud. Muminka se slečnou Ferkou zatkne policie a Šnupálek se stane mnohonásobným otcem. Malá Mia pokouše lva.

Bláznivé léto

Autorka a ilustrátorka: Tove Janssonová
Přeložil: Libor Štukavec

Počet stran: 185
Vazba: vázaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-257-4477-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Bláznivé léto vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

blaznive_leto_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Tove Janssonová (1914–2001) byla finská, švédsky píšící spisovatelka, malířka, ilustrátorka a autorka komiksů. Narodila se do umělecké rodiny sochaře Viktora Janssona a grafičky a ilustrátorky Signe Hammarstenové-Janssonové. Světové proslulosti dosáhla svými dětskými příběhy o šťastné rodině muminků, které začala psát už ve 40. letech a široké oblibě dětí i dospělých se těší dodnes. Neměli bychom však pomíjet ani její tvorbu pro dospělé, jež čítá tucet svazků, ale čeští čtenáři zatím měli možnost přečíst si pouhé tři. Rozsahem spíše kratší, intimní a často autobiografická díla nezapřou Janssonové poetickou duši, víru v důležitost umění ani lásku k přírodě. Mezi její další díla patří např. Čarodějův kloboukMuminek omnibus IMumínci a kometa či Tatínek a moře.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKampak jedou Pepa s Edou?
Prázdninová etiketa pro nejmenší

Hegerová, Vendula

Portál, 2024

zobrazit info o knizePohádková expedice

Bakonyi Selingerová, Ludmila

Pikola, 2024

zobrazit info o knizeLuboš není čert

Břicháčková, Klára

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeKouzelná třída a zimní radovánky

Pospíšilová, Zuzana

bambook, 2024

zobrazit info o knizePohádky na dobrou noc
50 příběhů a pověstí z celého světa

McAllisterová, Angela

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeBláznivé léto

Janssonová, Tove

Argo, 2024

Napsat komentář