Prázdninový audioknižní výběr šéfredaktorky

audioknihynahled
Kromě knih na klasické recenze jsem nestíhala před prázdninami číst, proto dnešní výběr tvoří jen audioknihy. Třeba vám poslouží jako tipy pro poslech do auta na vaše prázdninové cesty. V článku najdete dětskou klasiku, krimi romány i historickou biografii českého boxera.

Příběhy pro děti z pera britské autorky Enid Blytonové zůstávají stále populární, přestože vznikaly v první polovině minulého století. Do svých sérií s dětskými hrdiny totiž vložila úžasná dobrodružství a detektivní zápletky, v nichž kurážná parta dětí vždy odhalí nekalé živly. Správná pětka patří k jejím nejoblíbenějším sériím a dočkala se nejen mnoha vydání, ale i komiksových a filmových adaptací.

Děj knihy Správná pětka a prázdniny v maringotkách se odehrává o prázdninách, v nichž se Julián, Dick, Anna, George a pes Tim vydají tábořit do hor ve dvou maringotkách. Spřátelí se s klukem z cirkusu a poklidné dobrodružství se zvrhne v boj o život se zákeřnými lupiči. Sérii pro české posluchače načetla Michaela Mauerová a musím říct, že jsem se u jejího přednesu skvěle bavila. Věřím, že pátý díl potěší i vás a vaše děti. Škoda, že četba trvá jen pět hodin – na druhou stranu, můžete si z Audiolibrix.com stáhnout i předchozí díly a udělat si prázdninové cestování se Správnou pětkou veselejší. Nejen pro děti sérii připravuje nakladatelství OneHotBook.

Audioknihu Správná pětka a prázdniny v maringotkách vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

V audiopodobě si postupně připomínám tituly z pera královny švédské krimi Camilly Läckberg. Té minulý rok v českém překlady vyšly hned dva romány: KukačkaKult. Poslední audio, které jsem vyslechla, byla načtená kniha Andělíčkářka. V ní se opět silně proplétala historická linka se současnou. Prapravnučce ženy, která byla popravena za vraždy novorozených dětí, zemřel za tragických okolností syn. Aby se otřesená Emma vrátila do života, přestěhovala se s mužem na opuštěný ostrůvek blízko Fjällbacky, kde jako nemluvně přišla o oba rodiče. Tam ovšem musí čelit žhářskému útoku. Proč? Jde snad o někoho, kdo chce uchovat tajemství ostrova nedotčené?

Zápletka tohoto případu se mi moc líbila, obzvlášť  historická linka, v níž jde Camilla Läckberg až do časů před druhou světovou válkou. Dana Černá je hlasem, kterému ráda naslouchám, a mrzí mne, že vydavatelství SAGA Egmont nevyslyšelo prosby o nějaké krátké zvukové (hudební) předěly, aby jednotlivé kapitoly a časové linky nesplývaly. Víc než čtrnáct hodin dlouhou četbu můžete stahovat z webu Audiotéka.cz.

Audioknihu Andělíčkářka vydalo nakladatelství SAGA Egmont.

————————————————

Nejsem kdovíjaký fanda švédské manželské dvojice Alexandry Coelho Ahndorilové a Alexandera Ahndorila, píšících pod pseudonymem Lars Kepler – poslouchala jsem jen Hypnotizéra (krátká recenze) a Lazara a příliš mě nezaujaly. Přesto jsem se rozhodla šanci jejich nové tvorbě pod jiným pseudonymem – Alex Ahndoril. V sérii Klíč se rozhodli vytvořit klasickou detektivku ve stylu Agathy Christie. V první části s názvem Až najdu klíč přivedli na svět svéráznou soukromou vyšetřovatelku Julii Starkovou – majitelku velkých dedukčních schopností, krásnou, leč lehce postiženou ženu, která bojuje se svými vlastními děsy i sebevědomím.

„Watsona“ jí v prvním díle série dělá její bývalý manžel, policista Sidney Mendelson. A ač autoři trpí potřebou zřejmá fakta neustále opakovat, vlastně ani nevím, proč jejich manželství skončilo. Řešení případu je vlastně prosté, i když Julie neustále šlape vedle, protože vynáší rychlé soudy. To by si Hercule Poirot nikdy nedovolil. Jako knihu bych Až najdu klíč asi odložila nedočtenou, protože mi přišla rozvláčná (např. u popisu oběda se objevil přesný rozbor chodů i chutí a vůní) atakřka bezdějová, a opakování již řečených faktů mi vysloveně lezlo na nervy. Na tom, že jsem audioknihu (sedm a půl hodiny dlouhou) doposlechla do konce, měl hlavní zásluhu přednes Veroniky Lazorčákové a touha dozvědět se, zda se Julie nakonec trefí a odhalí vraha. Nahrávku připravil OneHotBook a můžete si ji stáhnout z Audiolibrix.com.

Audioknihu Až najdu klíč vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Historické romány a především pak ty, které líčí skutečné osudy, mám i nemám ráda. Pokud předem vím, jak vše dopadlo (jde o zřejmý historický fakt), tak mě čtení neláká. Pokud se mám seznámit s někým, o kom nic nevím, pak se naopak na seznámení těším. I proto jsem dala šanci příběhu Vilda o prvorepublikovém boxerovi Vildovi Jakšovi, jak ho sepsal Dalibor Vácha.

A musím říct, že způsob, kterým Dalibor Vácha o Vildovi vypráví, se mi moc líbil. Nelíčil jen jeho pozitivní stránky, ale i ty negativní, nejen ty hrdinské, ale i chvíle, kdy toužil utéct z boje. V podání Martina Písaříka jsem se zaposlouchala do pozoruhodných osudů muže, který se nikdy nenechal úplně zlomit a dokázal porazit své strachy. Víc než jedenáct hodin v příjemné společnosti uteklo jako nic a na závěr mi tekly slzy proudem. Četbu připravilo nakladatelství OneHotBook a můžete ji stahovat na Audiolibrix.com.

Audioknihu Vilda vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Miluju Hercula Poirota, slečnu Marplovou i další postavy Agathy Christie, které obdařila schopností odhalit pravdu. Ale vůbec jsem netušila, že sepsala i historickou detektivku, ve které dala všem svým obvyklým postavám volno. Román Na konec přijde smrt totiž čtenáře zavede až do starověkého Egypta, do časů, v nichž se pohřbívala nabalzamovaná těla do bohatě vybavených hrobek.

Zádušní kněz Imhotep má tři syny (dva vlastní a jednoho adoptovaného) a jednu dceru. Přestože stárne, vládne celému domu pevnou rukou. Ve chvíli, kdy si přivede do domu mladou konkubínu Nofret, naruší křehkou rovnováhu, která panuje v hierarchii domu. Její násilná smrt odstartuje sérii vražd. Nikdo si nemůže být jistý životem. Kdo je pachatelem a proč, se snaží rozluštit Imhotepova stará matka Esa, věrný písař Hory a Imhotepova ovdovělá dcera Reniseneb. Podaří se jim to dřív, než sami přijdou o život?

Ne, nechtělo se mi do starověku, ale přednes Kláry Oltové mě do děje doslova vtáhl. Stoupající počty mrtvol jen podněcovaly moji touhu odhalit pachatele a ani jsem nevěděla, jak jsem se ocitla na konci. Napínavé, strhující, jedinečné a skvěle načtené a natočené – audiokniha  Nakonec přijde smrt si rozhodně zaslouží i vaši pozornost. Četbu připravilo nakladatelství OnHotBook a osm a půl hodiny poslechu si můžete stáhnout z Audiolibrix.com.

Audioknihu Nakonec přijde smrt vydalo nakladatelství OneHotBook.


Jaké tituly dělají společnost na cestách vám? Podělte se s námi ve svých komentářích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSprávná pětka a prázdniny v maringotkách (audiokniha)

Blytonová, Enid

OneHotBook, 2021

zobrazit info o knizeAndělíčkářka (audiokniha)

Läckberg, Camilla

SAGA Egmont, 2023

zobrazit info o knizeAž najdu klíč

Ahndoril, Alex

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeVilda
Příběh tančícího elegána Vildy Jakše

Vácha, Dalibor

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeNakonec přijde smrt (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2023

Napsat komentář