Morálka a sobectví

ctnost_sobectvi-2
Co všechno se skrývá pod pojmem morálka či sobectví? A jak se morální principy promítají do každodenních situací? Nejen to vám v knize Ctnost sobectví prozradí Ayn Randová.

Za nejvyšší morální hodnotu zpravidla považujeme nezištnou pomoc. Debata se pak soustředí na otázky, komu bychom měli pomáhat či jak velkou oběť je potřeba přinést. Morálka sebeobětování však vůbec neřeší, jaké hodnoty má člověk sledovat a co je v jeho vlastním zájmu. Zajímá ji pouze to, že prospěch z toho, co člověk vytváří, mají mít ostatní, nikoli on sám. Ayn Randová ve svém eseji „Objektivistická etika“ tento přístup zásadně zpochybňuje a předkládá nám morálku orientovanou na život, ne jeho obětování. Ukazuje, co znamená jednat ve vlastním zájmu. Není to jednání na úkor ostatních naopak jde o jediný způsob, jak mohou být v souladu racionální zájmy jednotlivců ve společnosti. Sobectví pro ni není vrtošivým, instinktivním chováním, ale důsledným, usilovným a trvalým promýšlením, jak promítat morální principy do každodenních situací a podle toho se chovat. Randová naplňuje pojem sobectví zcela novým obsahem: racionálně pojímané sobectví je jedinou morálkou, která je v souladu s lidským životem.

Ctnost sobectví

Nové pojetí egoismu
Autorka: Ayn Randová
Přeložil: Jiří Kinkor

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 146×210 mm
ISBN: 978-80-7675-178-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ctnost sobectví vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Co je morálka nebo etika? Je to systém hodnot a pravidel, který je vodítkem rozhodování a jednání člověka – rozhodování a jednání, která určují cíl a směřování jeho života. Etika jako věda se zabývá nalezením a definováním tohoto systému hodnot a pravidel.
První otázka, jejíž zodpovězení je podmínkou jakéhokoli úsilí o definování, posouzení nebo přijetí libovolného etického systému, zní: Proč člověk potřebuje systém hodnot? Toto bych chtěla zvlášť zdůraznit. První otázka tedy nezní: Jaké hodnoty by měl člověk přijmout? První otázka zní: Potřebuje člověk vůbec hodnoty? A proč? (str. 22)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Ayn Randová (1905–1982) se narodila v Petrohradě, kde vystudovala historii a filozofii. V roce 1926 emigrovala do Spojených států, později získala díky sňatku s hollywoodským hercem americké občanství. Roku 1943 vydala román Zdroj, oslavující nezávislé lidské myšlení. Kniha jí přinesla celosvětový úspěch. Ještě hlubší filozofické poselství prostupuje následujícím románem Atlasova vzpoura z roku 1957, který je považován za její opus magnum a rovněž se stal bestsellerem. Podle filozofického směru objektivismu, jenž Randovou proslavil, je člověk sám sobě nejvyšší hodnotou. Nemá se obětovat ostatním ani žít na jejich úkor, ale má těžit z hodnot získaných svou prací, přičemž jeho morálním cílem je dosahování vlastního štěstí.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCtnost sobectví
Nové pojetí egoismu

Randová, Ayn

Dokořán, 2024

Napsat komentář