Oslava

Militka_Oslava
Alena se vzbudila celá zpocená. „Pořád mě straší jeden sen. Potácím se na trávníku, zakopnu a nemohu vstát. Bolí mě kotník.“ Sáhla si na něj. „Nebolí,“ zašeptá a zakroutí nohou v kotníku. „To je fajn, dnes mě čeká běhání po doktorech. Musím všechno stihnout.“ Protáhne se a čiperně vstane.

Volá bráška: „Ahoj, fešando, jak se máš?“
„Mám se dobře. Jen mě poslední dobou straší nějaký divný sen.“ Stručně mu ho vylíčí.
„A nemá to něco společného s tou plánovanou oslavou našich sedmdesátek? Plánujeme ji s mou ženou na golfovém hřišti. Myslím, že to bude fajn.“
„Nevím, neumím si to představit. Já to snad nějak ubrkám, ale naše sestra je starší než my. Obávám se, že to pro nás není.“
„Dobrá, budeme o tom ještě přemýšlet.“
Rozloučí se v dobré náladě.
Alena se vrhne do víru velkoměsta a sotva své úkoly stíhá.
Bráška s manželkou přijedou na návštěvu. Jdou na oběd do vedlejší vietnamské restaurace. Všichni si pochutnají.
Brášku napadne: „Co kdybychom udělali oslavu tady?“
„Asi by to šlo, ale prostor není velký. V suterénu je větší místnost, upravená. Tam bychom se mohli sejít,“ míní Alena. „Scházeli jsme se tam na členskou schůzi družstva. Teď máme svou klubovnu. Zeptáme se, jestli bychom museli platit rezervaci.“
Vše dohodli, pronajímatelé hospůdky byli vstřícní.
Čas letí.
Všichni pozvaní souhlasili s místem setkání.
Jen Alena měla z tohoto místa trochu obavy. Nezdály se jí naštěstí dramatické sny, ale věděla, že se tam skrývá problém. Špatně se jí chodí do schodů. A do suterénu vedou točité schody. Naštěstí mají na delší straně zábradlí.
„Asi mi chůze po schodech půjde velmi pomalu. V nejhorším se dostavím až na kafe. Ale snad to zvládnu i na oběd,“ směje se.
„Určitě to zvládneš,“ chlácholí ji bráška. „Když bude potřeba, pomůžu.“
Alena se začala těšit.
Chůzi po točitých schodech dolů zvládla celkem rychle.
Sešlo se tam deset milých lidí, kteří se mají moc rádi.
Oslava se nesla ve velmi milém duchu. Oslavenci dostali od všech ostatních zájezd do termálních lázní ve Slovinsku. Spojí to se svým plánovaným pobytem v Chorvatsku a zakončí tím svou milovanou dovolenou. Oslavence to dojalo až k slzám.
Všichni si oslavu krásně užili. Uvědomili si, že není nad to mít své drahé nablízku. Všichni budou dlouho vzpomínat na tyto krásné okamžiky.
Alena obávané úzké točité schody vyběhla jak srnka. Co všechno může šťastně uspokojit…


Hana Militká

Hana Militka_K zivotopisu4Absolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Janem Svěrákem na filmu Kolja a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Herečka je velice plodnou spisovatelkou:
Povídky z povětří vyšly v roce 2013. Následovaly detektivky: Záhadný šepot (2015), Pronikavý smích (2016) a Vražedný lov (2017).
Povídky z povětří byly vydány roku 2016 jako autorčina první elektronická kniha, poté vyšly romány VilmaSára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1: Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí.
V říjnu 2018 se překvapivě objevuje Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny. Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Velké případy kpt. Černé 1: Čas nedoběhneš a Velké případy kpt. Černé 2: Nemilosrdná vášeň. – původně elektronické knihy vycházejí v tištěné podobě.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů a za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1: Záhadné úmrtí. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. Vychází jak elektronicky, tak i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

Napsat komentář