Vydejte se do záhadného světa zvuku

Akustika_uvodni
Napadlo vás, že byste si někdy přečetli knížku o zvuku? Hudebník Steve Marshall v té své zkoumá vzrušující svět akustiky a jistě zaujme každého, kdo se této oblasti nějakým způsobem věnuje, ať už další hudebníky, zpěváky nebo klidně i biology.

Jaký je rozdíl mezi ozvěnou a dozvukem? Kam nejlépe umístit mikrofony? Zdá se, že celý vesmír je založen na vibracích – od atomových částic po shluky galaxií, od mikrokosmu po makrokosmos. V této fascinující knížce hudebník Steve Marshall zkoumá oblast akustiky a jistě osloví zpěváky, hudebníky, ale i architekty nebo biology a vlastně kohokoli, kdo by se chtěl dozvědět více o úžasném světě zvuku.

 

Akustika

Umění zvuku
Autor: Steve Marshall
Přeložila: Klára Jírová

Počet stran: 64
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×175 mm
ISBN: 978-80-7675-171-2
Doporučená cena: 225 Kč

Knihu Akustika vydalo nakladatelství Dokořán v edici Pergamen.

 

Ukázka z knihy

Celý vesmír je založen na vibracích – od atomových částic po shluky galaxií, od mikrokosmu po makrokosmos. To, čemu říkáme zvuk, je vlnění šířící se prostředím, jako je vzduch, voda či kov, které proniká do ucha a je dále zpracováváno a vyhodnocováno mozkem.
Mnoho mýtů o stvoření světa začíná zvukem. Řecký filozof Hérakleitos (cca 535–475 př. n. l.) představil svůj koncept logu, původu všeho, zosobněného bohem Hermem, vynálezcem lyry. Logos, v židovské tradici znám pod pojmem Memra, je počátkem stvoření v křesťanství. Janovo evangelium začíná následovně: „Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh.“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Steve Marshall

Režisér, skladatel a zvukař Steve Marshall působil v BBC Radiophonic Workshop, vybudoval desítku nahrávacích studií a složil a nahrál hudbu ke stovkám televizních pořadů. Žije v Somersetu a vytváří trojrozměrné zvukové instalace.

Zdroj informací: Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAkustika
Umění zvuku

Marshall, Steve

Dokořán, 2024

Napsat komentář