Tajemný svět sov

sovy-nahled
Je-li ve vás zakořeněna duše ornitologa či ornitoložky, rozhodně by vás mohla zaujmout dnešní publikace. Jedná se o knihu představující fascinující svět sov – autorka vás seznámí s jejich historií, běžným životem i různými lokalitami, kde se vyskytují.

Po mezinárodních bestsellerech Genialita ptáků a Ptačí způsoby prozkoumala Jenifer Ackermanová pozoruhodné chování a biologii jedné z nejtajemnějších skupin ptáků – sov. Čtivou a srozumitelnou formou nás seznamuje s řadou překvapivých poznatků, které vědci objevili teprve nedávno. Dozvíme se, jak to sovy dělají, že jsou tak nenápadné, jak dokážou ulovit myš i pod půlmetrovou vrstvou sněhu nebo jak se orientují v černočerné tmě.

Sovy poutají pozornost lidí po staletí. Naše fascinace těmito uhrančivými ptáky byla poprvé doložena před více než 30 000 lety na jeskynních malbách v Chauvet v jižní Francii. Náš obdiv k sovímu obličeji s lidským výrazem, tichému letu a nočnímu způsobu života neutuchá a dnes sovy napříč kulturami vnímáme jako symbol moudrosti a intuice. Ale co vlastně sova ví? Přestože známe více než 270 druhů, které žijí na všech kontinentech kromě Antarktidy, je jejich studium mnohem obtížnější než v případě jiných ptáků. Už jenom sovy najít je kvůli jejich maskování a noční aktivitě oříšek.

Vydejme se společně s předními odborníky na toulky po vyhlášených sovích lokalitách. Nahlédněme do jejich práce, abychom se dozvěděli nejnovější poznatky o sovím mozku a chování. Díky moderním technologiím dnes například víme, že sovy komunikují celou noc, aniž by otevřely zobák. Že jejich houkání se řídí složitými pravidly, která jim umožňují detailně vyjadřovat své potřeby. Odborný výklad Ackermanová zpestřuje osobními zážitky ze svých setkání se sovami a vysvětluje, proč nás právě tito ptáci inspirují a okouzlují.

Co sova ví

Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa
Autorka: Jennifer Ackermanová
Přeložila: Alena Klvaňová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7670-150-2
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Co sova ví vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Při analýze zdánlivě jednoduchého sovího houkání a volání vědci například zjistili, že hlasové projevy sov se řídí složitými pravidly, která ptákům umožňují vyjadřovat nejen své potřeby a přání, ale také velmi specifické informace o individuální identitě, pohlaví, velikosti, hmotnosti a duševním rozpoložení. Některé sovy předvádějí duety. Jiné svými hlasy svádějí duely. Dokážou se navzájem rozeznat pouze podle hlasu, ale výmluvné jsou i jejich obličeje. Může se zdát, že mají stále stejný mdlý hloubavý výraz, chladný jako světlo měsíce, ale jejich vzhled se mění spolu s jejich pocity a je fascinujícím oknem do jejich mysli, pokud víte, jak v něm číst.
Některé sovy migrují, dělají to však nepředvídatelně, jinak než ostatní ptáci. Některé sovy si kořist schovávají nebo hromadí ve zvláštních skrýších. Jiné si krášlí hnízda. Sýčci králičí žijí v podzemních norách, někdy vedle psounů prériových, a v případě ohrožení syčí jako chřestýš zahnaný do kouta. Hnízda si zdobí kukuřičnými klasy, bizoním trusem, cáry látek, dokonce i kousky brambor.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Jennifer Ackerman (*1959) píše již více než tři desetiletí o vědě, přírodě a biologii člověka. Po celý život se snaží zpřístupňovat poznání co nejširšímu publiku, hledat místo člověka v přírodou daných souvislostech a kreativně uvažovat nad vědeckými fakty. Její styl spojuje čtivost a poutavost s předcházející pečlivou rešerší. Právě v tom tkví její hlavní dar a díky tomu se její práci dostává opakovaných ocenění. Mimo jiné získala stipendium americké Národní nadace pro literaturu v oblasti literatury faktu, Buntingovo stipendium a grant od Nadace Alfreda P. Sloana. Má za sebou nespočet příspěvků a článků v mnoha publikacích, například National Geographic či New York Times. Především ale píše knihy. V Nakladatelství KAZDA již vyšel její světový bestseller Genialita ptáků (The Genius of Birds).

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo sova ví
Nové poznatky o nejtajemnějších ptácích světa

Ackermanová, Jennifer

Kazda, 2024

Napsat komentář